Τη ρευστοποίηση θέσεων στο πετρέλαιο και τις υπόλοιπες αγορές των εμπορευμάτων πρότεινε στα μέσα της περασμένης εβδομάδας η Goldman Sachs. Το γεγονός πως τη «σύσταση εξόδου» δίνει ένας παραδοσιακά αισιόδοξος οίκος, που μάλιστα τον περασμένο Δεκέμβριο είχε προχωρήσει στη σύσταση «καλαθιού συμβολαίων», προκάλεσε εύλογο ενδιαφέρον στις αγορές

Τη ρευστοποίηση θέσεων στο πετρέλαιο και τις υπόλοιπες αγορές των εμπορευμάτων πρότεινε στα μέσα της περασμένης εβδομάδας η Goldman Sachs.

Το γεγονός πως τη «σύσταση εξόδου» δίνει ένας παραδοσιακά αισιόδοξος οίκος, που μάλιστα τον περασμένο Δεκέμβριο είχε προχωρήσει στη σύσταση «καλαθιού συμβολαίων», προκάλεσε εύλογο ενδιαφέρον στις αγορές. Πρακτικά, την προηγούμενη εβδομάδα η GS έβγαλε σύσταση πώλησης για το CCCP Basket, που περιελάμβανε στοιχήματα στην άνοδο της τιμής του πετρελαίου, του χαλκού, του βαμβακιού και της πλατίνας (long crude, copper, cotton, platinum), έχοντας φτάσει να αποδίδει 25% από την (πρώτη) ημέρα αγοράς.

Οι αναλυτές του ξένου οίκου δεν αποσύρουν το ενδιαφέρον τους από τις συγκεκριμένες αγορές προϊόντων-πρώτων υλών, ωστόσο με τέτοια απόδοση και δεδομένης της ρευστότητας στις διεθνείς αγορές, το ενδεχόμενο μίας διόρθωσης δεν φαντάζει παράλογο. Αλλωστε, όπως σημειώνουν κύκλοι της αγοράς, «το να πάρει ένας επενδυτής μέρος των κερδών του είναι απόλυτα φυσιολογικό». Βέβαια, οι αναλυτές του ξένου οίκου αναφέρονται σε τέσσερα συγκεκριμένα προιόντα-πρώτες ύλες, ενώ εκτιμούν πως σε ορίζοντα 12 μηνών το ίδιο καλάθι έχει περιθώρια ανόδου.

Οι γεωπολιτικές εξελίξεις μπορεί να ώθησαν το πετρέλαιο σε υψηλές τιμές έτους, ωστόσο η καταγραφή πρώιμων ενδείξεων πως η επιβάρυνση του καυσίμου επηρεάζει αρνητικά την ζήτηση στις ΗΠΑ, μπορεί να βάλει ένα φρένο στην τελευταία άνοδο. Ειδικά για το πετρέλαιο, οι αναλυτές εκτιμούν πως «διαπιστώνεται ρεκόρ κερδοσκοπίας στη συγκεκριμένη αγορά, ενώ οι εκλογές στη Νιγηρία και η πιθανή κατάπαυση πυρός στη Λιβύη έχουν αρχίσει να περιορίζουν τις προοπτικές ανόδου». Οι ίδιοι υπολογίζουν πως οι κερδοσκόποι προσθέτουν περί τα 27 δολάρια ανά βαρέλι στις τιμές του πετρελαίου, κάτι που δικαιολογεί υποχώρηση της τάξης του 8%-12%. Κάτι ανάλογο δείχνει και η τεχνική ανάλυση των συμβολαίων στο αργό πετρέλαιο.