Η BP Στρέφεται Δικαστικά Εναντίον Υπεργολάβων για το Δυστύχημα στον Κόλπο του Μεξικού

Η BP Στρέφεται Δικαστικά Εναντίον Υπεργολάβων για το Δυστύχημα στον Κόλπο του Μεξικού
energia.gr
Τρι, 26 Απριλίου 2011 - 11:30
Μηνύσεις ενάντια στην ιδιοκτήτρια εταιρεία της εξέδρας στον Κόλπο του Μεξικού, καθώς και στην εταιρεία που είχε προμηθεύσει την συσκευή αποτροπής της διαρροής πετρελαίου υπέβαλε η ΒΡ. Συγκεκριμένα, η πετρελαϊκή πολυεθνική υπέβαλε μήνυση την περασμένη εβδομάδα κατά της Transocean, στην οποία ανήκει η εξέδρα Deepwater Horizon, στην οποία έχασαν τη ζωή τους 11 άνθρωποι μετά από έκρηξη τον Απρίλιο του 2010, αλλά και της Cameron International, η οποία είχε προμηθεύσει την ΒΡ με τον μηχανισμό που θα απέτρεπε την διαρροή μετά την έκρηξη – που, όμως, τελικά, δε λειτούργησε

 

Μηνύσεις ενάντια στην ιδιοκτήτρια εταιρεία της εξέδρας στον Κόλπο του Μεξικού, καθώς και στην εταιρεία που είχε προμηθεύσει την συσκευή αποτροπής της διαρροής πετρελαίου υπέβαλε η ΒΡ. Συγκεκριμένα, η πετρελαϊκή πολυεθνική υπέβαλε μήνυση την περασμένη εβδομάδα κατά της Transocean, στην οποία ανήκει η εξέδρα Deepwater Horizon, στην οποία έχασαν τη ζωή τους 11 άνθρωποι μετά από έκρηξη τον Απρίλιο του 2010, αλλά και της Cameron International, η οποία είχε προμηθεύσει την ΒΡ με τον μηχανισμό που θα απέτρεπε την διαρροή μετά την έκρηξη – που, όμως, τελικά, δε λειτούργησε.

Η ΒΡ εστράφη δικαστικώς και ενάντια στην κατασκευαστική Halliburton, η οποία είχε αναλάβει την τσιμεντοποίηση της πετρελαιοπηγής. Ακριβή ποσά δεν έγιναν γνωστά, αλλά θεωρείται ότι η ΒΡ επιχειρεί να μετακυλήσει στις τρεις εταιρείες το κόστος των 40,9 δισ. δολ., που κατά την ίδια αντιστοιχεί στις ζημίες που η ίδια επωμίστηκε στα οικονομικά της αποτελέσματα του 2010 και που σχετίζονται με την πετρελαιοκηλίδα. Και οι τρεις μηνύσεις υπεβλήθησαν την ημέρα εκπνοής της σχετικής κατά νόμον προθεσμίας, καθώς την Μ. Τετάρτη συμπληρώθηκε ακριβώς ένας χρόνος από την έκρηξη που οδήγησε στη χειρότερη περιβαλλοντική καταστροφή στην ιστορία των ΗΠΑ.

Η ΒΡ θεωρεί ότι τα συστήματα ασφαλείας της Transocean στην πετρελαϊκή εξέδρα ήταν ελαττωματικά, ενώ κατηγορεί για αμέλεια και την Cameron International, καθώς όπως θεωρεί η συσκευή αποτροπής της διαρροής είχε «ελαττωματικό σχεδιασμό».

Ακολούθησαν αντιμηνύσεις από τις δύο εταιρείες κατά της ΒΡ.

Στη μήνυση κατά της Halliburton, η BP υποστηρίζει ότι απέκρυψε πληροφορίες που θα μπορούσαν να έχουν αποτρέψει την οικολογική καταστροφή.

Αναλυτές θεωρούν ότι η BP διατηρεί ελάχιστες πιθανότητες να κερδίσει τις τρεις υποθέσεις, εκτιμώντας ότι η πετρελαϊκή προσπαθεί να αναγκάσει τις εταιρείες να φτάσουν σε κάποιο συμβιβασμό.

Ωστόσο, από εμπειρογνώμονες του κλάδου θεωρείται πιθανό οι μηνύσεις να βλάψουν ακόμα περισσότερο την ήδη παραπαίουσα φήμη της BP σε περίπτωση που οδηγήσουν στην αποκάλυψη ακόμη πιο ενοχλητικών λεπτομερειών για τον τρόπο διαχείρισης της καταστροφής από την εταιρεία.