Με την ευκαιρία της πρόσφατης έναρξης της λειτουργίας του δικτυακού τόπου της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος στα Ελληνικά, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ανακοινώνει την έναρξη του ερευνητικού έργου «Υποδομή Ιδεατού Παρατηρητηρίου για Δεδομένα Τηλεπισκόπισης (TELEIOS)».

Με την ευκαιρία της πρόσφατης έναρξης της λειτουργίας του δικτυακού τόπου της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος στα Ελληνικά, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ανακοινώνει την έναρξη του ερευνητικού έργου «Υποδομή Ιδεατού Παρατηρητηρίου για Δεδομένα Τηλεπισκόπισης (TELEIOS)».

Το έργο TELEIOS χρηματοδοτείται με 3.7 εκατομμύρια ευρώ από το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην περιοχή των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών και υποστηρίζεται ενεργά από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος.

Εκτός από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο έργο συμμετέχει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, η Γερμανική Υπηρεσία Διαστήματος, τα Ερευνητικά Ινστιτούτα Centrum voor Wiskunde en Informatica της Ολλανδίας και Fraunhofer Institute for Computer Graphics Research της Γερμανίας, και η Ιταλική εταιρία πληροφορικής Advanced Computer Systems.

Το έργο αποσκοπεί στην δημιουργία ενός «Ιδεατού Παρατηρητηρίου» το οποίο θα μπορεί να αναλύει δορυφορικές εικόνες, γεωγραφικά δεδομένα και άλλες σχετικές πληροφορίες, και να τις συνδυάζει για την πρόληψη και διαχείριση φυσικών καταστροφών όπως δασικές πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμοί, τσουνάμι κ.α.

Κάθε μέρα, οι δορυφόροι που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη γη στέλνουν χιλιάδες Gibabytes δεδομένων τα οποία περιέχουν πληθώρα χρήσιμων πληροφοριών που είναι αδύνατον να εξαχθούν από τους ειδικούς με παραδοσιακές τεχνικές.

Το Ιδεατό Παρατηρητήριο που σχεδιάζεται και υλοποιείται από το έργο TELEIOS είναι ένα έξυπνα σχεδιασμένο πληροφοριακό σύστημα διαχείρισης πληροφοριών και εξόρυξης γνώσης, ώστε η πληροφορία που είναι «κρυμμένη» στις δορυφορικές εικόνες να μετατραπεί σε γνώση για τους ενδιαφερόμενους χρήστες.

Πως λειτουργεί ένα Ιδεατό Παρατηρητήριο; Οι σημερινοί δορυφόροι παρατηρούν τμήματα της επιφάνειας της γης αλλά «βλέπουν» μόνο εικονοστοιχεία, τα λεγόμενα «πίξελς». Ένα Ιδεατό Παρατηρητήριο μπορεί να «δει» πέρα από τα πίξελς. Για παράδειγμα, στα πίξελς που αντιστοιχούν σε μια δασική πυρκαγιά όπως αυτές που συμβαίνουν συχνά στην Ελλάδα, ένα Ιδεατό Παρατηρητήριο μπορεί να αναγνωρίσει την πυρκαγιά, να βοηθήσει στην ταχεία χαρτογράφηση του τρόπου εξέλιξής της και να προσδιορίσει με ακρίβεια το µέγεθος των ζηµιών που προκάλεσε.

Ένα Ιδεατό Παρατηρητήριο μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά και σε άλλες μεγάλες φυσικές καταστροφές όπως τον πρόσφατο σεισμό και το τσουνάμι στην Ιαπωνία. Για παράδειγμα, μπορεί να βοηθήσει στην επιλογή των δορυφόρων που προσφέρουν την καλύτερη κάλυψη των περιοχών που επλήγησαν, στην ταχεία χαρτογράφηση των καταστροφών, στην εκτίμηση του αριθμού των ανθρώπων που βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο, και στον ακριβή προσδιορισμό των υλικών ζημιών που προκλήθηκαν.

Σενάρια φυσικών καταστροφών όπως δασικές πυρκαγιές και τσουνάμι θα μελετηθούν αναλυτικά στο έργο TELEIOS με την έμπειρη καθοδήγηση των επιστημόνων Τηλεπισκόπισης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και της Γερμανικής Υπηρεσίας Διαστήματος. Έτσι το έργο φιλοδοξεί να δείξει πως ένα Ιδεατό Παρατηρητήριο μπορεί στην πράξη να προσφέρει χρηστικότερες και αποδοτικότερες υπολογιστικές τεχνικές για τη διαχείριση φυσικών καταστροφών με το «πάντρεμα» τεχνικών από την Τηλεπισκόπιση και την Πληροφορική.

(από την εφημερίδα "Ημερησία")