Νέα τεχνολογία που αποτρέπει την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από τις κάθε είδους ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, όταν βρίσκονται σε κατάσταση «αναμονής» (stand-by) ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν Ιάπωνες επιστήμονες. Μάλιστα, η NEC Corp και το πανεπιστήμιο Τοχόκου, που προωθούν τις έρευνες, θεωρούν ότι η νέα τεχνολογία ημιαγωγών μπορεί να κυκλοφορήσει στην αγορά μέσα στην επόμενη πενταετία

Νέα τεχνολογία που αποτρέπει την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από τις κάθε είδους ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, όταν βρίσκονται σε κατάσταση «αναμονής» (stand-by) ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν Ιάπωνες επιστήμονες. Μάλιστα, η NEC Corp και το πανεπιστήμιο Τοχόκου, που προωθούν τις έρευνες, θεωρούν ότι η νέα τεχνολογία ημιαγωγών μπορεί να κυκλοφορήσει στην αγορά μέσα στην επόμενη πενταετία.

Η εξέλιξη κρίνεται σημαντική, καθώς ακόμη και η κατάσταση αναμονής προκαλεί σπατάλη ηλεκτρικού ρεύματος, γιατί οι συσκευές, ακόμη και στην κατάσταση αυτή, λαμβάνουν συνεχή ροή ρεύματος.

Η νέα τεχνολογία βασίζεται στη λεγόμενη «σπιντρονική», η οποία εκμεταλλεύεται την εγγενή στροφορμή των ηλεκτρονίων και το σχετικό μαγνητισμό. Δηλαδή, τα ηλεκτρόνια δρουν σαν μαγνήτες που είναι σε θέση να διαβάσουν και να εγγράψουν δεδομένα, τα οποία μπορούν να διατηρηθούν ακόμα κι όταν το ηλεκτρικό ρεύμα διακοπεί τελείως.

Η NEC ισχυρίζεται ότι η νέα τεχνολογία μπορεί να μειώσει μέχρι και 25% την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στα μεγάλα κέντρα διαχείρισης δεδομένων (data) που διαθέτουν πληθώρα ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Μεγάλο θα είναι το όφελος και για τα νοικοκυριά, αν και θα είναι ευκολότερα μετρήσιμο σε συλλογικό επίπεδο.