Το κρέας που μπορεί να αναπτυχθεί τεχνητά στα εργαστήρια θα μπορούσε να καταστεί μια «πράσινη» εναλλακτική λύση για τους καταναλωτές που δεν μπορούν να γίνουν χορτοφάγοι, αλλά επιθυμούν να μειώσουν την περιβαλλοντική επίδραση των τροφίμων που καταναλώνουν, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα.

Το κρέας που μπορεί να αναπτυχθεί τεχνητά στα εργαστήρια θα μπορούσε να καταστεί μια «πράσινη» εναλλακτική λύση για τους καταναλωτές που δεν μπορούν να γίνουν χορτοφάγοι, αλλά επιθυμούν να μειώσουν την περιβαλλοντική επίδραση των τροφίμων που καταναλώνουν, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα. Σύμφωνα με αυτή, το τεχνητό κρέας που παράγεται στο εργαστήριο, εκτός του ότι παρακάμπτει τη θανάτωση των ζώων, θα παρήγαγε μόνο ένα μικροσκοπικό τμήμα των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου που συνδέονται με τη συμβατική παραγωγή ζωικού κεφαλαίου.

Πείνα

Επιπλέον, το τεχνητό κρέας μπορούσε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της πείνας του αυξανόμενου παγκόσμιου πληθυσμού μειώνοντας παράλληλα τον αντίκτυπο στο περιβάλλον.

Σύμφωνα με την ανάλυση, που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και του πανεπιστημίου του Αμστερνταμ, οι αναπτυσσόμενοι στο εργαστήριο ιστοί θα μείωναν τα αέρια του θερμοκηπίου μέχρι και 96% σε ό,τι αφορά την ανατροφή των ζώων.

Από την άλλη, αυτή η διαδικασία θα απαιτούσε μεταξύ 7% και 45% λιγότερη ενέργεια σε σχέση με την ποσότητα του συμβατικά παραχθέντος κρέατος όπως το χοιρινό, το βόειο, ή το αρνίσιο, ενώ για την παρασκευή του θα απαιτούνταν μόλις το 1% του εδάφους και το 4% του νερού που συνδέεται με την παραγωγή του συμβατικού κρέατος.

«Οι περιβαλλοντικές επιδράσεις του καλλιεργημένου στο εργαστήριο κρέατος θα μπορούσαν να είναι ουσιαστικά χαμηλότερες από εκείνες του κρέατος που παράγεται με το συμβατικό τρόπο», επισημαίνει η Χάνα Τουομίστο, ερευνήτρια στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, επικεφαλής της μελέτης.

«Δεν λέμε ότι θα μπορούσαμε, ή θα θέλαμε απαραιτήτως, να αντικαταστήσουμε το συμβατικό κρέας με το τεχνητό αντίστοιχό του αμέσως. Εν τούτοις, η έρευνά μας δείχνει ότι το τεχνητό κρέας θα μπορούσε να είναι μέρος της λύσης στη σίτιση του παγκόσμια αυξανόμενου πληθυσμού και συγχρόνως στις περικοπές των ρύπων και στην αποταμίευση ενέργειας και νερού.

Φτηνό

Εκτός από τα προβλεπόμενα περιβαλλοντικά οφέλη του, το ανεπτυγμένο στο εργαστήριο κρέας μπορεί να παρέχει φτηνή διατροφή και θα συνέβαλε στη βελτίωση της ευημερίας των ζώων, αλλά και στην απελευθέρωση καλλιεργήσιμου εδάφους σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι ζωικές πρωτεΐνες εισάγονται όλο και περισσότερο στη διατροφή, καθώς εκατομμύρια άνθρωποι στις γρήγορα αναπτυσσόμενες οικονομίες, όπως η Κίνα και η Ινδία, βγαίνουν από την ένδεια αφού έχουν μεγαλύτερη οικονομική δυνατότητα να εισαγάγουν περισσότερο κρέας στη διατροφή τους.

Τα πρώτα δείγματα τεχνητού κρέατος, με τη μορφή μπριζόλας, θα μπορούσαν να παραχθούν σε πέντε χρόνια. «Μπορούμε να καταδείξουμε ότι είναι δυνατό, αλλά είναι ακριβό. Ο χρόνος στον οποίο θα επιτευχθεί εμπορική παραγωγή εξαρτάται από το αν θα διατεθούν περισσότερα χρήματα στη συγκεκριμένη έρευνα», δήλωσε η Τουομίστο.

(από την εφημερίδα "Ημερησία")