Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, μέσω του ευρωπαϊκού ερευνητικού έργου Cassandra, συμμετέχει στην ανάπτυξη λογισμικού για τη ρεαλιστική μοντελοποίηση όλων των εμπλεκομένων στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των οικιακών καταναλωτών.

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, μέσω του ευρωπαϊκού ερευνητικού έργου Cassandra, συμμετέχει στην ανάπτυξη λογισμικού για τη ρεαλιστική μοντελοποίηση όλων των εμπλεκομένων στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των οικιακών καταναλωτών .

Στόχος είναι η προώθηση της έννοια ς των Κοινωνικών Δικτύων Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΗΕ), τα οποία θα αυξήσουν τη δύναμη των «μικρών» καταναλωτών, καθώς και η ανάπτυη τη ς κατάλληλη ς υποδομή ς για την αμφίδρομη διακίνηση της πληροφορίας μεταξύ των καταναλωτών χαμηλής τάσης και των υπολοίπων παραγόντων της αγοράς ΗΕ και ο ορισμός δεικτών αποτίμησης ποιότητας σε σχέση με τη μείωση της κατανάλωσης ΗΕ και των ρύπων διοξειδίου του άνθρακα.

Στο Cassandra συμμετέχουν 9 φορείς από την Ευρώπη, με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) να έχει τον συντονισμό του όλου εγχειρήματος και το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΤΗΜΜΥ) του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) να έχει τον κύριο ρόλο στο ερευνητικό κομμάτι του έργου με τη συμμετοχή δύο Εργαστηρίων του.

Η τεχνογνωσία που θα συνεισφέρει το ΑΠΘ έχει αποκτηθεί από προηγούμενη έρευνα πάνω στην προσομοίωση του χρηματιστηρίου αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, στην ενεργειακή διαχείριση «έξυπνης» κατοικίας, στην μοντελοποίηση συνασπισμών καταναλωτών και στην ανάλυση κοινωνικών δικτύων.

Το Cassandra έχει διάρκεια 30 μηνών και χρηματοδοτείται κυρίως από την Κομισιόν με συνολικό προϋπολογισμό περίπου 3,6 εκατομμύρια.

Το ερευνητικό έργο παρουσιάζεται στο περίπτερο 13 (Stand 79) της Επιτροπής Ερευνών του ΑΠΘ, στην 76η ΔΕΘ από 10 έως 18 Σεπτεμβρίου 2011.