Το 16ο Εθνικό Συνέδριο Ενέργειας του ΙΕΝΕ Αναδεικνύει τα Στοιχήματα της Ελληνικής Ενεργειακής Αγοράς

Το συνέδριο ενέργειας που διοργανώνει κάθε χρόνο το ΙΕΝΕ έχει καθιερωθεί ως κορυφαία εκδήλωση για τον ενεργειακό κλάδο. Το γεγονός ότι συμπληρώνει φέτος δεκαέξι χρόνια αδιάλειπτης διοργάνωσης αποδεικνύει de facto τη χρησιμότητα και την αποτελεσματικότητα του για τον καθορισμό συντεταγμένων ανάπτυξης του τομέα ενέργειας. Η ειδοποιός διαφορά του έγκειται στο γεγονός ότι δεν αποτελεί ένα διήμερο κατάθεσης στείρων μονολόγων, αλλά την κορύφωση μιας εξελικτικής διαδικασίας διαλόγου και ενημέρωσης για όλα τα επίκαιρα ζητήματα που απασχολούν τον τομέα της ενέργειας
energia.gr
Τρι, 22 Νοεμβρίου 2011 - 07:01

Το συνέδριο ενέργειας που διοργανώνει κάθε χρόνο το ΙΕΝΕ έχει καθιερωθεί ως κορυφαία εκδήλωση για τον ενεργειακό κλάδο. Το γεγονός ότι συμπληρώνει φέτος δεκαέξι χρόνια αδιάλειπτης διοργάνωσης αποδεικνύει de facto τη χρησιμότητα και την αποτελεσματικότητα του για τον καθορισμό συντεταγμένων ανάπτυξης του τομέα ενέργειας.

Η ειδοποιός διαφορά του έγκειται στο γεγονός ότι δεν αποτελεί ένα διήμερο κατάθεσης στείρων μονολόγων, αλλά την κορύφωση μιας εξελικτικής διαδικασίας διαλόγου και ενημέρωσης για όλα τα επίκαιρα ζητήματα που απασχολούν τον τομέα της ενέργειας. Η συμμετοχή, άλλωστε, κάθε φορά κορυφαίων εκπροσώπων της ενεργειακής αγοράς από την Ελλάδα και το εξωτερικό συνηγορούν στη θέση αυτή.

Υψηλή προστιθέμενη αξία αναμένεται να αποκτήσει και η φετινή διοργάνωση, που έρχεται σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για την πορεία του ενεργειακού τομέα, καθώς πολλά ανοιχτά ζητήματα αναμένεται να αποσαφηνισθούν, προκειμένου να ενισχυθεί ο διάλογος για την αναγκαιότητα της πλήρους και ουσιαστικής απελευθέρωσης της αγοράς, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας.

Υπό αυτό το πρίσμα δεν είναι καθόλου τυχαίος ο τίτλος του φετινού συνεδρίου, που συνδέει την ενέργεια με την ανάπτυξη. Σε μια περίοδο κατά την οποία η ελληνική οικονομία έχει ζωτική ανάγκη τις επενδύσεις, εκτιμάται ότι ο ενεργειακός τομέας είναι από τους ελάχιστους αυτή τη στιγμή που μπορεί να αιμοδοτήσει με κεφάλαια την αναπτυξιακή προοπτική και την έξοδο της χώρας από την κρίση.

Βεβαίως, ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρχει μόνον στα λόγια και στις ευγενικές προθέσεις. Απαιτείται η πραγματική βούληση της πολιτείας, η οποία οφείλει να λάβει θαρραλέα όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα για να αρθούν στρεβλώσεις χρόνων, να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη της επενδυτικής κοινότητας, να δοθούν τα κατάλληλα μηνύματα για νέες επιχειρηματικές και επενδυτικές πρωτοβουλίες.

Οι σύνεδροι της φετινής διοργάνωσης θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις θέσεις και απόψεις τους για όλα τα θέματα της ενεργειακής αγοράς, να ενημερωθούν για τις προθέσεις της πολιτείας σχετικά με τα μέτρα και τις αποφάσεις που έχουν άμεση επίπτωση στην ελληνική αγορά ενέργειας, να διευρύνουν τους ορίζοντες τους για τα τεκταινόμενα στη διεθνή αγορά και να συζητήσουν τις προοπτικές του κλάδου.

Το 16ο εθνικό συνέδριο ενέργειας του ΙΕΝΕ φιλοδοξεί και φέτος να αποτελέσει όχι μόνον βήμα ουσιαστικού διαλόγου, αλλά και παραγωγού ειδήσεων που αφορούν σε όλο το φάσμα της ενεργειακής αγοράς. Όπως άλλωστε πετυχαίνει κάθε χρόνο, εξού και το πρόδηλο ενδιαφέρον για την διοργάνωση του.