Ας Έρτει η Πραξούλα …

Πολλά ερωτηματικά - εάν όχι αγανάκτηση - για την ακολουθουμένη, τους τελευταίους μήνες, πολιτική της Κυπριακής κυβέρνησης δημιουργήθηκαν στο ετήσιο Συνέδριο του ΙΕΝΕ, «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2011» (οι εργασίες του οποίου πραγματοποιήθηκαν στην εβδομάδα που πέρασε, 22-23 Νοεμβρίου) από την μη συμμετοχή του Δρ. Σόλωνα Κασίνη, Δ/ντη του ενεργειακού τομέα του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου
energia.gr
Παρ, 25 Νοεμβρίου 2011 - 15:01

Πολλά ερωτηματικά - εάν όχι αγανάκτηση - για την ακολουθουμένη, τους τελευταίους μήνες, πολιτική της Κυπριακής κυβέρνησης δημιουργήθηκαν στο ετήσιο Συνέδριο του ΙΕΝΕ, «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2011» (οι εργασίες του οποίου πραγματοποιήθηκαν στην εβδομάδα που πέρασε, 22-23 Νοεμβρίου) από την μη συμμετοχή του Δρ. Σόλωνα Κασίνη, Δ/ντη του ενεργειακού τομέα του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου. Ο κ. Κασίνης είχε προσκληθεί από την διοίκηση του ΙΕΝΕ να λάβει μέρος στο εθνικό αυτό ενεργειακό συνέδριο και να ομιλήσει κατά την 4η Συνεδρία που κάλυπτε θεματολογία σχετική με την περιφερειακή διάσταση της ενέργειας, και να ενημερώσει τους σύνεδρους αναφορικά με την εκτιμώμενη πρόοδο αλλά και τις προοπτικές για την αξιοποίηση του υδρογονανθρακικού πλούτου της Μεγαλονήσου.

Το ΙΕΝΕ απευθύνθηκε στον Δρ. Σόλωνα Κασίνη διότι είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος και ο υπεύθυνος κρατικός λειτουργός ο οποίος χειρίσθηκε το όλο θέμα από την αρχή και μάλιστα μπόρεσε, εις πείσμα πολλών αρνητικών καταστάσεων, χάρις στην προσωπική του υπεύθυνη και συνετή εργασία και με την υποστήριξη μιας ολιγομελούς ομάδας ειδικών να οργανώσει τον Α΄ Γύρο Παραχωρήσεων και να προσελκύσει σημαντικό ενδιαφέρον από διεθνείς εταιρείες. Είναι κυρίως αποτέλεσμα των προσπαθειών, της επιστημονικής επάρκειας, της σημαντικής εργασίας και επιμονής του Δρ. Σόλωνα Κασίνη, και ασφαλώς χάρις στην υποστήριξη που παρείχαν αλλά και του οράματος που μοιραζόταν ο αείμνηστος πρόεδρος Τάσος Παπαδόπουλος και ο τέως υπουργός Βιομηχανίας κ. Γιώργος Λιλήκας, που η Κύπρος σήμερα ευρίσκεται στην πρώτη γραμμή του παγκόσμιου ενδιαφέροντος με τις ανακαλύψεις κοιτασμάτων φ. αερίου στο Οικόπεδο 12 αλλά και γενικότερα με την αναγνώριση του σημαντικού υδρογονανθρακικού πλούτου που διαθέτει.

Ο κ. Σόλων Κασίνης, του οποίου η επιστημονική κατάρτιση και καινοτόμος προσέγγιση σχετικά με τις έρευνες υδρογονανθράκων είναι γνωστές από την συμμετοχή του σε προηγούμενα συνέδρια του ΙΕΝΕ (βλέπε 4 th SE Europe Energy Dialogue, Θεσσαλονίκη, Ιούνιος 2009) δεν είναι ένα τυχαίο άτομο αλλά τυγχάνει ευρείας αναγνώρισης σε επιστημονικό, τεχνολογικό και διοικητικό επίπεδο εντός και εκτός του Ελλαδικού χώρου. Γι’ αυτό, το ΙΕΝΕ απηύθυνε πρόσκληση σε αυτόν προσωπικά όπως συμμετάσχει στο πρόσφατο Συνέδριο όπου και θα έκανε μια ολοκληρωμένη παρουσίαση για την εν εξέλιξη ερευνητικό πρόγραμμα στην Κυπριακή ΑΟΖ. Μια παρουσίαση όμως που δεν έγινε, γιατί η Υπουργός Εμπορίας, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κυπριακής κυβέρνησης κυρία Πραξούλα Αντωνιάδου δεν του έδωσε άδεια να ταξιδέψει στην Αθήνα για να συμμετάσχει στο Συνέδριο του ΙΕΝΕ, παρά το γεγονός ότι ο Γενικός Δ/ντης του ΙΕΝΕ και συντονιστής του Συνεδρίου απηύθυνε επιστολή σε αυτήν αιτώντας την συμμετοχή του Δρ. Κασίνη.

Όμως η μη συμμετοχή του Δρ. Σόλωνα Κασίνη, και ως εκ τούτου εκπροσώπηση της Κύπρου στο εν λόγω καταξιωμένο Συνέδριο (θυμίζουμε: είναι το 16 ετήσιο Συνέδριο) εκθέτει προσωπικά την κα. Πραξούλα και την Κυβέρνηση Χριστόφια, οι οποίοι αδυνατούν προφανώς να καταλάβουν τις αρνητικές επιπτώσεις του όλου θέματος αφού η ματαίωση της Κυπριακής συμμετοχής δημιούργησε - ως ήτο αναμενόμενο - ποικίλα και αρνητικά σχόλια από τον Ελληνικούς και ξένους επιχειρηματικούς παράγοντες που παρευρέθησαν στο Συνέδριο και ασχολούνται ενεργά με την αξιοποίηση υδρογονανθράκων. Η έντονη επιθυμία της κυρίας Υπουργού να ελέγξει τον «άτακτο» μαθητή Κασίνη, ως αυστηρή δασκάλα Δημοτικού σχολείου, προκαλεί θυμηδία και γέλωτα σε όσους παρακολουθούν τις απελπιστικές προσπάθειες της προαναφερθείσας κυρίας Υπουργού να κλέψει την παράσταση, και – τις οίδε; - ίσως και την δόξα, εμφανιζόμενη ότι αυτή και μόνο αυτή ελέγχει την όλη ερευνητική και διαγωνιστική διαδικασία.

Υπό αυτήν την έννοια, δηλαδή της προϊσταμένης και παντογνώστριας Αρχής, θα έπρεπε να φιλοτιμηθεί η Πραξούλα και να κοπιάσει στο Συνέδριο του ΙΕΝΕ στην Αθήνα να μιλήσει η ίδια  και να ενημερώσει για τα τεκταινόμενα στον χώρο της έρευνας και αξιοποίησης υδρογονανθράκων στην Κύπρο. Όμως η θέση και ο ρόλος μιας Υπουργού δεν εξαντλείται σε ομιλίες και παρουσιάσεις ενώπιον πολυπληθών ακροατηρίων. Κάτι που θα έπρεπε ήδη να γνωρίζει η κα. Υπουργός, και όχι με άστοχες και ανόητες αποφάσεις της να εκτίθεται η ίδια και η κυβέρνηση της.