Πονάει η Νέα Πτώση της Τιμής των Δικαιωμάτων Εκπομπών

Την τελευταία εβδομάδα, οι τιμές των ευρωπαϊκών δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων (EUAs) σημείωσαν νέα πτώση, υποχωρώντας ακόμα και κάτω από τα 8 ευρώ, γεγονός που αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για την κυβέρνηση και για τον ΔΕΣΜΗΕ, ο οποίος καλύπτει μεγάλο μέρος του ελλείμματός του από τις δημοπρατήσεις αυτού του είδους.
energia.gr
Πεμ, 1 Δεκεμβρίου 2011 - 07:40

Την τελευταία εβδομάδα, οι τιμές των ευρωπαϊκών δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων ( EUAs) σημείωσαν νέα πτώση, υποχωρώντας ακόμα και κάτω από τα 8 ευρώ, γεγονός που αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για την κυβέρνηση και για τον ΔΕΣΜΗΕ, ο οποίος καλύπτει μεγάλο μέρος του ελλείμματός του από τις δημοπρατήσεις αυτού του είδους.

Όπως φαίνεται και στο παραπάνω διάγραμμα, οι τιμές έφταναν τα 15 ευρώ την περασμένη άνοιξη, αλλά στη συνέχεια ακολούθησαν μια σταθερή πτώση, μέχρι τα 7,60 ευρώ την εβδομάδα που προηγήθηκε και πλέον βρίσκονται κοντά στα 8,50 ευρώ. Όπως είναι φυσικό, η ελληνική πλευρά διαθέτει αρκετά δικαιώματα προς δημοπράτηση εν μέσω μιας τέτοιας πρωτοφανούς κρίσης, αλλά με τις συνθήκες αυτές αδυνατεί να τα μετουσιώσει στα έσοδα που θα ήθελε.

Ποια όμως είναι η αιτία για την κατάρρευση της τιμής των δικαιωμάτων; Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι βιομηχανίες ανά την Ευρώπη διαπιστώνουν πως η ύφεση και η κρίση στην ευρωζώνη θα συνεχιστεί και το 2012, επηρεάζοντας σημαντικά την παραγωγή τους. Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει ανάγκη για αγορά δικαιωμάτων ώστε να καλυφθεί η παραπάνω παραγωγή, άρα δεν υπάρχει ούτε ζήτηση στην αγορά των ρύπων.

Οι αρνητικές αυτές εκτιμήσεις επισκιάστηκαν στην περίοδο μέχρι το καλοκαίρι από τα γεγονότα στη Φουκουσίμα και τις εξαγγελίες για κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας. Πλέον όμως, η προσδοκία για τόνωση των επενδύσεων στις ΑΠΕ έχει δώσει τη θέση της στον προβληματισμό για την ευρύτερη οικονομική κατάσταση. Πρόκειται ασφαλώς για ένα αυτοτροφοδοτούμενο «σπιράλ» της αγοράς, στο οποίο οι κυβερνήσεις καλούνται να δώσουν τέλος με στιβαρές πολιτικές αποφάσεις.