«Κλειδί» η Ανάπτυξη

Η δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία αποτυπώνεται ξεκάθαρα στις έρευνες του ΙΟΒΕ, των επιμελητηρίων των χωρών της Ε.Ε. και της ICAP. Η βαθιά ύφεση, η συρρίκνωση των πωλήσεων κατά 20% την τελευταία διετία και της κερδοφορίας και η παντελής έλλειψη ρευστότητας οδηγούν σε συνεχείς απολύσεις και μειώσεις μισθών των εργαζομένων. Η ύφεση αποσαθρώνει το παραγωγικό δυναμικό της χώρας και η ανεργία διαμορφώνεται σε πρωτόγνωρα επίπεδα, διαλύοντας την κοινωνική συνοχή
energia.gr
Παρ, 16 Δεκεμβρίου 2011 - 09:54

Η δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία αποτυπώνεται ξεκάθαρα στις έρευνες του ΙΟΒΕ, των επιμελητηρίων των χωρών της Ε.Ε. και της ICAP. Η βαθιά ύφεση, η συρρίκνωση των πωλήσεων κατά 20% την τελευταία διετία και της κερδοφορίας και η παντελής έλλειψη ρευστότητας οδηγούν σε συνεχείς απολύσεις και μειώσεις μισθών των εργαζομένων.

Η ύφεση αποσαθρώνει το παραγωγικό δυναμικό της χώρας και η ανεργία διαμορφώνεται σε πρωτόγνωρα επίπεδα, διαλύοντας την κοινωνική συνοχή.

Η παρατεταμένη και όλο πιο έντονη περιοριστική οικονομική πολιτική και τα μέτρα του Μνημονίου μειώνουν συνεχώς την ιδιωτική κατανάλωση, ενώ η έλλειψη ρευστότητας, η μείωση του τραπεζικού δανεισμού περιορίζουν συνεχώς τις παραγωγικές δυνατότητες της οικονομίας.

Υπάρχουν όμως και εκείνες οι επιχειρήσεις οι οποίες παρουσιάζουν καλές επιδόσεις. Το «κλειδί» γι' αυτή την επιτυχία είναι η εξωστρέφεια και η στροφή στις ξένες αγορές με ανταγωνιστικούς όρους.

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση του ΙΟΒΕ, «όσοι εξάγουν κατορθώνουν να εμφανίζουν υψηλότερες αντοχές στην οικονομική κρίση και υποκαθιστούν μέρος των απωλειών τους σε τζίρο από το εγχώριο περιβάλλον». Χαρακτηριστικά, οι επιχειρήσεις που αναμένουν αύξηση πωλήσεων φέτος είναι ακριβώς οι εξαγωγικές επιχειρήσεις, που μάλιστα αύξησαν τις εξαγωγικές τους επιδόσεις!..

Ομως, αποδεικνύεται ότι οι εξαγωγικές επιπτώσεις δεν αρκούν για να επανέλθει το κλίμα ηρεμίας στην αγορά, που θα δώσει «αέρα» στις επιχειρήσεις.

Για να επιτευχθεί η επανεκκίνηση της οικονομίας χρειάζεται να εφαρμοστεί, παράλληλα με την περιοριστική δημοσιονομική πολιτική, και ένα ολοκληρωμένο σχέδιο με στόχο να επανέλθει η οικονομία στην τροχιά της ανάπτυξης. Η κυβέρνηση πρέπει να δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες για την κινητοποίηση των εγχώριων επενδύσεων και την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων. Πρέπει να επισπεύσει τις διαπραγματεύσεις με τα αρμόδια όργανα της Ε.Ε. ώστε να ξεμπλοκάρουν τα μεγάλα έργα υποδομής που συγχρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ.

Χωρίς επενδύσεις και χωρίς απορρόφηση των πόρων της Ε.Ε., η ελληνική οικονομία δεν θα βγει από το τέλμα της ύφεσης, η οποία εκτιμάται ότι θα φθάσει φέτος στο 6%.

(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 14/12/2011)