Η Ύφεση θα Συνεχισθεί και το 2012

Έλληνες και ξένοι αναλυτές εκτιμούν ότι η ύφεση θα συνεχισθεί στη χώρα μας, και μάλιστα με υψηλούς ρυθμούς, κατά την διάρκεια του 2012. Διαφωνούν έτσι με τις προβλέψεις της ελληνικής κυβερνήσεως η οποία θεωρεί ότι κατά το έτος αυτό θα υποχωρήσει η ύφεση και θα έχουμε ανάκαμψη.
energia.gr
Δευ, 19 Δεκεμβρίου 2011 - 12:45

Έλληνες και ξένοι αναλυτές εκτιμούν ότι η ύφεση θα συνεχισθεί στη χώρα μας, και μάλιστα με υψηλούς ρυθμούς, κατά την διάρκεια του 2012. Διαφωνούν έτσι με τις προβλέψεις της ελληνικής κυβερνήσεως η οποία θεωρεί ότι κατά το έτος αυτό θα υποχωρήσει η ύφεση και θα έχουμε ανάκαμψη. Και εκφράζουν φόβους ότι το πρόγραμμα στηρίξεως του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Ενώσεως κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα, ακριβώς επειδή στηρίζεται στην παραδοχή ότι κατά το 2012 η ελληνική οικονομία θα επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης.

Φοβούμεθα ότι οι ανησυχίες αυτές, τις οποίες διατυπώνουν κυρίως οι ξένοι αναλυτές, και τις οποίες επιτέλους έχει αρχίσει να αντιλαμβάνεται η Τρόικα - όπως έδειξαν δηλώσεις του κ. Τόμσον την περασμένη εβδομάδα- θα επιβεβαιωθούν πλήρως. Για πολλούς λόγους:

- Πρώτον διότι η Κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτε για να ωθήσει την ανάπτυξη. Όλα τα μέτρα που έχει λάβει μέχρι σήμερα είναι περιοριστικού χαρακτήρα. Το δε πλαίσιο μέσα στο οποίο δραστηριοποιείται η ιδιωτική πρωτοβουλία, η μόνη που μπορεί να φέρει την ανάπτυξη, παραμένει άκρως αντι-αναπτυξιακό. Με συντελεστή φορολογίας κερδών 45%, που με την έκτακτη εισφορά έχει γίνει 50%, ποιός και γιατί να επενδύσει στην Ελλάδα όταν οι γειτονικές χώρες φορολογούν τα κέρδη με μόλις 10%; Και με την χειρότερη γραφειοκρατία στην Ευρώπη, ποιός επενδυτής να εμπλακεί στα γρανάζια της όταν έχει επιλογές εκτός Ελλάδος;

- Δεύτερον, διότι η ελληνική κοινωνία στην μεγάλη της πλειονότητα εξακολουθεί να πιστεύει ότι η ανάπτυξη θα προέλθει από το κράτος. Ακόμη και στο άκουσμα της ιδιωτικοποιήσεως κάποιων επιχειρήσεων κοινής ωφελείας, οι πάντες αντιδρούν. Μία κοινωνία που έχει μάθει ότι όλα πρέπει να κινούνται γύρω από το κράτος, δύσκολα προσαρμόζεται στην ιδέα ότι το κράτος όχι μόνον δεν μπορεί να φέρει την ανάπτυξη, αλλά θα πρέπει να αποσυρθεί ώστε να αφήσει την ιδιωτική πρωτοβουλία να την δημιουργήσει. Και ως προς αυτό ευθύνονται κυρίως οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας που κυβέρνησαν τα τελευταία 35 χρόνια. Το γενικότερο κλίμα που επικρατεί στην χώρα μας παραμένει έντονα κρατικιστικό. Πώς λοιπόν να επέλθει η ανάπτυξη;

- Τρίτον, διότι η φορολογική πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, η οποία ακολουθείται και τώρα, έχει πλήξει καίρια την οικονομία. Ολόκληροι κλάδοι περιέπεσαν σε πρωτοφανή ύφεση, επειδή ακριβώς υπέστησαν φορολογικές επιδρομές. Η οικοδομική δραστηριότητα παρέλυσε πλήρως μέσα σε δύο χρόνια, ως αποτέλεσμα της βάναυσου φορολογήσεως των ακινήτων. Οι κυβερνώντες ενήργησαν αψυχολόγητα και προκάλεσαν μεγάλη καταστροφή. Το ίδιο και σε άλλους τομείς, όπως π.χ. στην κατασκευή, στην αγορά αυτοκινήτου, στο φυσικό αέριο, στον ηλεκτρισμό κ.λπ. Και αυτοί παρέλυσαν λόγω των φόρων, με αποτέλεσμα να χαθούν δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας. Παρ’ όλα αυτά, η Κυβέρνηση επιμένει και σήμερα στους υψηλούς φόρους. Οπότε η ύφεση μοιραίως θα συνεχίζεται.

- Τέταρτον, λόγω του αρνητικού ψυχολογικού κλίματος, το οποίο επιδεινώνεται διαρκώς. Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αφού το δημιούργησε μιλώντας διαρκώς για κρίση και διεθνοποιώντας το ελληνικό δημοσιονομικό πρόβλημα, δεν έκανε τίποτε για να το αναστρέψει. Επί δύο χρόνια, με τα καμώματά της καταρράκωσε το ηθικό των Ελλήνων. Και μέσα σε τέτοιο κλίμα κανένας δεν έχει το κουράγιο να δραστηριοποιηθεί επαγγελματικώς ή επιχειρηματικώς. Η αβεβαιότητα είναι τεράστια και κανένας δεν θέλει να αναλάβει κινδύνους. Ισχύει δε αυτό ακόμη και για τους απλούς καταναλωτές. Η ανασφάλεια για το μέλλον έχει περιορίσει την καταναλωτική διάθεση, με αποτέλεσμα να εντείνεται η ύφεση.

- Πέμπτον, λόγω της αποτυχίας του προγράμματος δημοσιονομικής εξυγιάνσεως. Αν κατά την διάρκεια του τελευταίου έτους υπήρχε έστω και ίχνος επιτυχίας της κυβερνητικής πολιτικής, αυτό θα άλλαζε πολλά. Θα δημιουργούσε ελπίδα, θα άλλαζε την ψυχολογία, θα περιόριζε τις πιέσεις των αγορών και θα διαμόρφωνε τις συνθήκες που είναι απαραίτητες για να υπάρξει ανάπτυξη. Αλλά η αποτυχία του προγράμματος υπήρξε καθολική. Υποτίθεται ότι ελήφθησαν τόσα μέτρα για να μειωθεί το δημόσιο έλλειμμα και το χρέος. Αλλά το έλλειμμα τους τελευταίους 12 μήνες δεν μειώθηκε κατά ούτε μία ποσοστιαία μονάδα, όπως δείχνουν πρόσφατα στοιχεία, ενώ το χρέος αυξάνεται. Υπό τέτοιες συνθήκες, ανάπτυξη δεν μπορεί να δημιουργηθεί. Κάθε άλλο. Θα ανατροφοδοτείται διαρκώς ή ύφεση.

Η ελληνική οικονομία έχει δυστυχώς εισέλθει σε φαύλο κύκλο υφέσεως. Οι δε κυβερνώντες που ενυπνιάζονται ανάπτυξη για το 2012, φοβούμεθα ότι είναι τελείως εκτός πραγματικότητας. Όλα δείχνουν ότι οι ξένοι αναλυτές και οι εκτιμήσεις τους για παράταση της υφέσεως και κατά το προσεχές έτος θα επιβεβαιωθούν. Η Κυβέρνηση Λουκά Παπαδήμου που ανέλαβε την εξουσία πριν λίγες εβδομάδες, όταν σήκωσε τα χέρια ψηλά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αδυνατούσα πλέον να διαχειρισθεί την χρεωκοπία της χώρας, είναι ολίγη σε εκτόπισμα ενώ έφθασε με μεγάλη καθυστέρηση ( too little too late, όπως λένε και οι αγγλοσάξονες). Για αυτό και αδυνατεί να δρομολογήσει τις απαραίτητες αλλαγές που θ’ αντιστρέψουν το κλίμα.