Κενά Αέρος στο Δρόμο για την Αύξηση των Τιμολογίων της ΔΕΗ

Ένα δύσκολο γρίφο καλεί να λύσει, ίσως, και μέσα στην εβδομάδα, το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Από τη μία να αποφασίσει την αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ και από την άλλη να εγκρίνει την απελευθέρωση των τιμολογίων της μέσης τάσης, για την οποία υπάρχει ήδη η γνωμοδότηση της ΡΑΕ.
energia.gr
Τετ, 28 Δεκεμβρίου 2011 - 00:24

Ένα δύσκολο γρίφο καλεί να λύσει, ίσως, και μέσα στην εβδομάδα, το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Από τη μία να αποφασίσει την αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ και από την άλλη να εγκρίνει την απελευθέρωση των τιμολογίων της μέσης τάσης, για την οποία υπάρχει ήδη η γνωμοδότηση της ΡΑΕ.

Ο πρωτοχρονιάτικος μποναμάς στη δημόσια Επιχείρηση θα έχει δύο όψεις. Την αύξηση των τιμολογίων του ρεύματος, ώστε να μπορέσει, όπως επιθυμεί η διοίκηση της ΔΕΗ, να ενισχύσει τις ταμειακές ροές της από τη συγκεκριμένη πηγή και να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, που έχουν να κάνουν με την εξυπηρέτηση του δανεισμού της, την υλοποίηση επενδύσεων και τις λειτουργικές δαπάνες της. Την ίδια στιγμή, όμως, το υπουργείο θα αναγκασθεί να εγκρίνει και την απελευθέρωση των τιμολογίων στη μέση τάση, για τους μεγάλους, δηλαδή, εμπορικούς πελάτες, μέρος των οποίων απέσπασαν από τη ΔΕΗ οι ιδιώτες προμηθευτές ηλεκτρισμού από την αρχή της δραστηριοποίησης τους στην αγορά.

Το ΥΠΕΚΑ απέφυγε, όπως ήταν αναμενόμενο, άλλωστε, να κάνει τις ανακοινώσεις για την αύξηση των τιμολογίων του ρεύματος λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, αν και η σχετική γνωμοδότηση της ΡΑΕ ήταν ήδη στα χέρια του. Δεν το έκανε μόνον για επικοινωνιακούς λόγους, λόγω των γιορτινών ημερών. Πρέπει να συγκεράσει για το θέμα αυτό τις απόψεις τριών κομμάτων που στηρίζουν την παρούσα κυβέρνηση.

Και επειδή δεν υπήρξε σύγκλιση την προηγούμενη εβδομάδα, το θέμα θα συζητηθεί εκ νέου στο υπουργικό συμβούλιο για να βρεθεί η χρυσή τομή. Κατά μία άποψη, θα είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει κάτι τέτοιο, δεδομένου ότι υπάρχουν λαϊκίστικες απόψεις εντός του κυβερνητικού σχήματος, που αντιδρούν σε τέτοιου είδους κινήσεις, εν μέσω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας. Ήδη, έχουν εκφρασθεί αντιδράσεις και από φορείς της αγοράς, συμπεριλαμβανομένου και του ΣΕΒ.

Η ΔΕΗ ζητά υπερβολικές αυξήσεις, που φθάνουν στο 19%, η ΡΑΕ γνωμοδότησε για μεσοσταθμική αύξηση 12,7% και κάποια δημοσιεύματα που φέρονται να απηχούν τις απόψεις του ΥΠΕΚΑ «διαρρέουν» για αναγκαστικές αυξήσεις της τάξης του 10%. Είναι ενδιαφέρον, συνεπώς, να δούμε πού θα κάτσει η μπίλια.

Το θέμα είναι, αν τελικά εγκριθούν οι συγκεκριμένες αυξήσεις -του 10%- κατά πόσο θα είναι ευχαριστημένη η δημόσια Επιχείρηση, για τους λόγους που προαναφέραμε ή τελικά θα αποδειχθούν δώρο-άδωρο. Όταν, μάλιστα, θα συνδυασθούν και με την απελευθέρωση των τιμολογίων της μέσης τάσης, εκεί, δηλαδή, που «πονά» η ΔΕΗ. Γιατί αυτήν την κατηγορία πελατών απέσπασαν σε σημαντικό βαθμό οι ιδιώτες προμηθευτές. Οι τελευταίοι, πάντως, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένοι. Θα πάρουν ένα πολύ καλό δώρο για την Πρωτοχρονιά, καθώς θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να διαπραγματεύονται ελεύθερα με του υποψήφιους πελάτες τους τα τιμολόγια της συγκεκριμένης κατηγορίας. Σε μια περίοδο που ουσιαστικά οι δύο μεγάλοι ιδιώτες προμηθευτές, Energa και Hellas Power έσονται εις σώμα ένα, με κοινό, πλέον, μέτοχο, την Worldwide Energy, τι καλύτερο «διαβατήριο» για την περαιτέρω δραστηριοποίηση τους σε μια κατηγορία πελατών-φιλέτο!

Η υπόθεση θυμίζει για τη ΔΕΗ τη ρήση «από τη μία μπαίνουν, από την άλλη βγαίνουν». Θα πείτε, υποχρέωση του μνημονίου είναι η απελευθέρωση των τιμολογίων της μέσης τάσης. Σωστό κι αυτό. Αλλά η συγκυρία για άλλη μία φορά δεν φαίνεται να ευνοεί τη μεγάλη και κυρίαρχη Επιχείρηση. Που θα ήθελε, προφανώς, και «την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο». Αμ, δε!

Από αυτήν την άποψη έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, συνεπώς, πώς θα λύσει αυτό το δύσκολο γρίφο το ΥΠΕΚΑ. Και να πετύχει τη σύμφωνη γνώμη των τριών μερών της κυβέρνησης, για αυξήσεις τιμολογίων που δεν θα «γονατίσουν» και άλλο τους ήδη «στραγγισμένους», φοροεισπρακτικά, καταναλωτές και να ικανοποιήσει τη ΔΕΗ για αύξηση της ρευστότητας της μέσω των ακριβότερων λογαριασμών και να απελευθερώσει τα τιμολόγια της μέσης τάσης, δημιουργώντας μια ισορροπία στη λιανική αγορά του ρεύματος. Ούτε ψύλλος στον κόρφο του!