Μείωση της Παγκόσμιας Παραγωγής Πετρελαίου και Ένταση Αναμένει Πρώην Οικονομολόγος του ΙΕΑ για το 2015

Μείωση της Παγκόσμιας Παραγωγής Πετρελαίου και Ένταση Αναμένει Πρώην Οικονομολόγος του ΙΕΑ για το 2015
energia.gr
Σαβ, 7 Ιανουαρίου 2012 - 01:27
Ο οικονομολόγος Ολιβιέ Ρεχ ανέπτυσσε σενάρια για την διεθνή αγορά πετρελαίου για τον ΙΕΑ από το 2006 ως το 2009 και σήμερα υιοθετεί μια μάλλον απαισιόδοξη άποψη όσον αφορά την παγκόσμια παραγωγή αργού. Πρόσφατα ανέλυσε τις θέσεις του σε συνέντευξη που παραχώρησε για το έγκυρο www.theoildrum.com.

Ο οικονομολόγος Ολιβιέ Ρεχ ανέπτυσσε σενάρια για την διεθνή αγορά πετρελαίου για τον ΙΕΑ από το 2006 ως το 2009 και σήμερα υιοθετεί μια μάλλον απαισιόδοξη άποψη όσον αφορά την παγκόσμια παραγωγή αργού. Πρόσφατα ανέλυσε τις θέσεις του σε συνέντευξη που παραχώρησε για το έγκυρο www .theoildrum .com.

Ο ίδιος αναμένει τριγμούς στην αγορά ήδη από το 2013, καθώς και μια αναπόφευκτη μείωση της παραγωγής κάποια στιγμή ανάμεσα στο 2015 και το 2020.

Τι προβλέπετε; Ας ξεκινήσουμε με τους παραγωγούς εκτός του OPEC , οι οποίοι εκπροσωπούν το 58% της παραγωγής και κατέχουν το 23% των αποθεμάτων πετρελαίου.

Εκτός του OPEC, τα πράγματα είναι σαφή: Από τα 40 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα της συμβατικής παραγωγής που παράγεται από τα υφιστάμενα κοιτάσματα, αντιμετωπίζουμε μια ετήσια μείωση της τάξης των 1-2 εκατ. βαρελιών ανά ημέρα.

Συνεπώς, κατά την άποψή σας είμαστε κοντά στην ετήσια μείωση του 5% που ανέφερε η Royal Dutch Shell ;

Ναι, ακριβώς.

Και όσον αφορά την παραγωγή του OPEC που εκπροσωπεί το 42% του συνόλου και το 77% των παγκόσμιων αποθεμάτων;

Αυτό είναι πιο δύσκολο να καθοριστεί, διότι τα δεδομένα είναι συγκεχυμένα. Παρόλα αυτά, καταγράφω ότι η Barclays και η Goldman Sachs εκτιμούν πως η υπερβάλλουσα παραγωγή του OPEC και δη αυτή της Σαουδικής Αραβίας είναι σημαντικά μικρότερη από ότι δηλώνεται δημοσίως.

Πολλά νέα σχέδια βρίσκονται σήμερα υπό ανάπτυξη ανά τον κόσμο. Τι θα πρέπει να περιμένουμε από αυτά;

Υπάρχουν νέα σχέδια στη Βραζιλία, την Γκάνα και την Γουιάνα, ενώ και ο Κόλπος του Μεξικού έχει ακόμα πολλά περιθώρια. Η Αρκτική είναι λιγότερο βέβαιη, αλλά έχει δυνατότητες για την παραγωγή φυσικού αερίου. Παρόλα αυτά, θα πρέπει να περάσει μια δεκαετία προτού δούμε σημαντική παραγωγή πετρελαίου στις περιοχές αυτές.

Στην περίπτωση αυτή, ποια είναι η γνώμη σας για την έλευση του peak oil και για την μετέπειτα μείωση της παγκόσμιας παραγωγής;

Είναι πάντοτε ευαίσθητη υπόθεση ο προσδιορισμός μιας ακριβούς ημερομηνίας. Ο βαθμός άντλησης από τα υφιστάμενα κοιτάσματα αυξάνεται. Η χερσαία παραγωγή στις ΗΠΑ μειώνεται με πολύ αργό ρυθμό και διαρκώς προχωρούν σε νέες γεωτρήσεις εκεί. Θα ήταν λάθος να υποτιμήσουμε τις ικανότητες των μηχανικών.

Λαμβάνοντας όλους αυτούς τους επιβραδυντικούς παράγοντες υπόψη, σε ποιο συμπέρασμα καταλήγετε;

Σίγουρα θα παραμείνουμε κάτω από τα 95 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα στο σύνολο της συμβατικής και μη συμβατικής παραγωγής πετρελαίου.

Συνεπώς, είσαστε περισσότερο απαισιόδοξος από ότι ο ΙΕΑ και η Total , η οποία είναι και η λιγότερο αισιόδοξη από όλες τις πετρελαϊκές. Η Total θεωρεί ότι η παραγωγή θα παραμείνει σε ένα πλατό των 95 εκατ. βαρελιών ως το 2030.

Είναι γεγονός. Η παραγωγή ήδη βρίσκεται σε ένα πλατό από το 2005, κοντά στα 82 εκατ. βαρέλια (μαζί με τα βιοκαύσιμα και άλλες μορφές φτάνει τα 88 εκατ. βαρέλια). Μου φαίνεται αδύνατο το να πάμε ακόμα ψηλότερα. Από τη στιγμή που η ζήτηση εξακολουθεί να αυξάνεται (εκτός αν η κρίση συμπαρασύρει τις αναδυόμενες οικονομίες), αναμένω τις πρώτες εντάσεις από το 2013-15.

Και μετά από αυτό;

Στη συνέχεια, κατά τη γνώμη μου, θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε μια υποχώρηση της παραγωγής μεταξύ του 2015 και του 2020. Η μείωση αυτή δεν θα είναι κατ’ ανάγκη ραγδαία, αλλά θα είναι μια μείωση, αυτό είναι ξεκάθαρο.

Γιατί όχι «κατ’ ανάγκη ραγδαία»;

Αυτό θα εξαρτηθεί από την ταχύτητα με την οποία η μη συμβατική παραγωγή θα συνεχίσει να αναπτύσσεται. Η μετατροπή άνθρακα και αερίου σε υγρά καύσιμα θα παραμείνει χαμηλή. Όσον αφορά τα πρώτης γενιάς βιοκαύσιμα, πιστεύω ότι πλησιάζουμε στο όριο παραγωγής τους. Και όσον αφορά τα δεύτερης γενιάς βιοκαύσιμα, βρισκόμαστε ακόμα σε δοκιμαστικό στάδιο. Θα χρειαζόντουσαν 25 χρόνια προτού δούμε μια αξιόλογη παραγωγή σε παγκόσμια κλίμακα, της τάξης των 2,4 εκατ. βαρελιών ανά ημέρα.

Κατά τη γνώμη σας, θα είναι ανεπαρκή όλα αυτά για να αντισταθμίσουν την μείωση των σημερινών κοιτασμάτων;

Ανεπαρκή, ναι.


Διαβάστε ακόμα