Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι επιθυμεί να διατηρηθούν οι τιμές του πετρελαίου κοντά στα100 δολάρια ανά βαρέλι,βάζοντας για πρώτη φορά στόχο ένα τριψήφιο νούμερο.

Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι επιθυμεί να διατηρηθούν οι τιμές του πετρελαίου κοντά στα100 δολάρια ανά βαρέλι,βάζοντας για πρώτη φορά στόχο ένα τριψήφιο νούμερο.

Ο στόχος είναι κατά το ένα τρίτο υψηλότερος από τα 75 δολάρια περίπου που ήταν η φιλοδοξία της κορυφαίας πετρελαιοπαραγωγού χώρας το 2008.

Ο κ. Ali Naimi,ο πανίσχυρος Σαουδάραβας υπουργός Πετρελαίου, δήλωσε ότι «επιθυμία και ελπίδα μας είναι να σταθεροποιηθεί η τιμή του πετρελαίου και να διατηρηθεί σε ένα επίπεδο γύρω από τα 100 δολάρια.»

Η Σ. Αραβία θεωρείται παραδοσιακά μια μετριοπαθής χώρα εντός του πετρελαϊκού καρτέλ του OPEC, αλλά τα σχόλια του κ. Naimi ευθυγραμμίζουν πλέον το βασίλειο με «γεράκια» όπωςη Αλγερία και η Βενεζουέλα,που στο παρελθόν έχουν δηλώσει ότι θέλουν να κρατήσουν τις τιμές πάνω από τα 100 δολάρια.

Από εκεί και πέρα, η Saudi Arabian Oil Co ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να κατασκευάσει διυλιστήρια στην Κίνα και στην Ινδονησία στο πλαίσιο του επενδυτικού της προγράμματος ύψους 200 δισ. δολαρίων, για τον διπλασιασμό της ικανότητας διύλισης και την ανακάλυψη πετρελαίου και φυσικού αερίου την επόμενη δεκαετία.

Η Saudi Aramco ετοιμάζεται για συνομιλίες με μια κινεζική εταιρεία διύλισης και ακόμη περιμένει να κατατεθούν ευνοϊκοί όροι στο τραπέζι για ένα εργοστάσιο στην Ινδονησία, τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος Khalid Al-Falih σε συνέντευξή του.

Η Aramco πιθανότατα θα αποφασίσει σύντομα εάν θα επενδύσει στη διεύρυνση ενός εργοστασίου που λειτουργεί από κοινού με την ιαπωνική Sumitomo Chemical. Η εταιρεία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού πετρελαίου παγκοσμίως, και διευρύνει την παραγωγή πετροχημικών και διύλισης για να ανταποκριθεί στην τοπική ζήτηση και εξάγει διυλισμένα προϊόντα που μπορούν να φέρουν υψηλότερες τιμές σε σχέση με το πετρέλαιο.