Δουλειά στο γειτονικό του «Αφροδίτη» Ισραηλινό «Λεβιάθαν» έπιασε από το Σάββατο το γεωτρύπανο στην πλατφόρμα «Όμηρος», σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις των εμπλεκόμενων εταιρειών στα Χρηματιστήρια. Η πλατφόρμα «Νoble Ηomer Ferrington», τοποθετήθηκε στη «γεώτρηση 1», της περιοχής Ρασέλ του Λεβιάθαν, με στόχο να τρυπήσει τις επόμενες μέρες σε στόχους βαθύτερα από εκεί που διέκοψε τον Απρίλιο του 2011 για τεχνικούς λόγους, αναφέρει η σχετική ανακοίνωση
Δουλειά στο γειτονικό του «Αφροδίτη» Ισραηλινό «Λεβιάθαν» έπιασε από το Σάββατο το γεωτρύπανο στην πλατφόρμα «Όμηρος», σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις των εμπλεκόμενων εταιρειών στα Χρηματιστήρια.

Η πλατφόρμα «Νoble Ηomer Ferrington», τοποθετήθηκε στη «γεώτρηση 1», της περιοχής Ρασέλ του Λεβιάθαν, με στόχο να τρυπήσει τις επόμενες μέρες σε στόχους βαθύτερα από εκεί που διέκοψε τον Απρίλιο του 2011 για τεχνικούς λόγους, αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Η γεώτρηση θα συμπληρωθεί σε 3 μήνες με κόστος 45 εκατ. δολαρίων, εκτός των συμπληρωματικών δοκιμών που πιθανόν να απαιτηθούν. Για πρώτη φορά γίνεται ξεκάθαρα λόγος για τρία διαδοχικά κοιτάσματα που διερευνούνται βαθύτερα του πρώτου, που αποκάλυψε τα 20 τρις κυβικά πόδια φυσικού αερίου - δηλαδή του μεγαλύτερου κοιτάσματος στον κόσμο της τελευταίας δεκαετίας.

Τα κοιτάσματα βαθύτερα από το πρώτο βρίσκονται στη ζώνη της Ολιγόκαινου, της μεσο-Κρητιδικής και της παλαιο-Κρητιδικής γεωλογικής διαμόρφωσης Λεβιάθαν, σημειώνεται. Όπως δείχνουν τα σεισμογραφικά δεδομένα, πρόκειται για πιθανά κοιτάσματα πετρελαίου, όπου θα επιχειρηθεί να διαπιστωθεί τόσο η ποσότητα και η ποιότητα των υδρογονανθράκων, όπως και η δυνατότητα εκμετάλλευσής τους. Οι συγκεκριμένες γεωτρήσεις είναι εξαιρετικά σημαντικές και για την Κύπρο, αφού η γεωλογική διαμόρφωση κάτω από το κοίτασμα στο «Αφροδίτη», επίσης παρουσιάζει δύο παρόμοια κοιτάσματα, βαθύτερα αυτού του φυσικού αερίου.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται έντονα το επιστημονικό, οικονομικό και τεχνικό ενδιαφέρον που προκαλούν οι ανακαλύψεις υδρογονανθράκων στην περιοχή μας. Η Πολυτεχνική Σχολή και η Μονάδα Τραπεζικών και Χρηματοοικονομικών Μελετών του Πανεπιστημίου Κύπρου, σε συνεργασία με τη Renaissance Capital, διοργανώνουν στις 23 Ιανουαρίου δημόσια διάλεξη και συζήτηση με θέμα «Δημοσιονομική Πολιτική για Πετρέλαια και Υδρογονάνθρακες στο Ισραήλ», με ομιλητή τον καθηγητή Εytan Sheshinski.

(από την εφημερίδα "Φιλελεύθερος")