Με το φάσμα ενός πιθανού εμπάργκο εισαγωγών ιρανικού αργού και της συνακόλουθης απειλής, εκ μέρους της Τεχεράνης, για κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ, μπήκε το 2012 για την παγκόσμια αγορά πετρελαίου, δημιουργώντας ανησυχία για την παγκόσμια προσφορά του προϊόντος. Έτσι, όπως αναφέρει η έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) για τον μήνα Ιανουάριο, που δημοσιεύθηκε σήμερα, οι τιμές σημείωσαν άνοδο 4-5 δολ. το βαρέλι

Με το φάσμα ενός πιθανού εμπάργκο εισαγωγών ιρανικού αργού και της συνακόλουθης απειλής, εκ μέρους της Τεχεράνης, για κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ, μπήκε το 2012 για την παγκόσμια αγορά πετρελαίου, δημιουργώντας ανησυχία για την παγκόσμια προσφορά του προϊόντος. Έτσι, όπως αναφέρει η έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) για τον μήνα Ιανουάριο, που δημοσιεύθηκε σήμερα, οι τιμές σημείωσαν άνοδο 4-5 δολ. το βαρέλι, η οποία, ωστόσο, αντισταθμίστηκε εν μέρει λόγω των αυξανόμενων ανησυχιών που προκαλεί η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη.Στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι από τα Στενά του Ορμούζ διακινείται το έναν τρίτο περίπου των παγκόσμιων εξαγωγών πετρελαίου.

Εξάλλου, όπως επισημαίνει η έκθεση, τα ξεκάθαρα σημάδια της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης οδήγησαν στα τέλη του 2011 σε πτώση την ζήτηση πετρελαίου διεθνώς σε επίπεδο έτους. Η πτώση υπολογίζεται σε 0,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα για το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους. Έτσι, περιορίστηκε και η παγκόσμια αύξηση της ζήτησης αργού συνολικά για το 2012, η οποία έφτασε τελικά τα 1,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ενώ προηγουμένως υπολογιζόταν σε 1,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Η παραγωγή εκτός OPEC μειώθηκε κατά 140 χιλ. βαρέλια την ημέρα, φτάνοντας τον Δεκέμβριο τα 53,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα, καθώς η αυξημένη παραγωγή της Βόρειας Θάλασσας μόνο εν μέρει αντιστάθμισε την εποχική μείωση στην παραγωγή βιοκαυσίμων και την μικρή παραγωγή από τις χώρες την πρώην ΕΣΣΔ. Η αναταραχή στην Μέση Ανατολή και άλλα απροσδόκητα γεγονότα περιόρισαν την αύξηση της παραγωγής το 2011 μόλις σε 45 χιλ. βαρέλια την ημέρα. Ωστόσο, για το πρώτο τρίμηνο του 2012 αναμένεται αύξηση στην ημερήσια παραγωγή κατά 340 χιλ. βαρέλια και συνολικά για το τρέχον έτος κατά 1,0 εκατ. βαρέλια, καθώς η παραγωγή εκτός OPEC αναμένεται να φτάσει συνολικά τα 53,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Η παραγωγή αργού των χωρών του OPEC τον Δεκέμβριο του 2011 έφτασε τα 30,89 εκατ. βαρέλια την ημέρα, αυξημένη κατά 240 χιλ. βαρέλια την ημέρα, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη αύξηση κατά τα τελευταία τρία έτη και πλέον, λόγω της ταχύτατης επανόδου των επιπέδων παραγωγής της Λιβύης κοντά στα επίπεδα της προ-εμφυλιακής περιόδου, αλλά και λόγω – μικρότερου μεγέθους – αύξησης στην παραγωγή της Σαουδική Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Σημειώνεται, επίσης, στην έκθεση του Οργανισμού ότι ο OPEC προχώρησε στην Σύνοδο Υπουργών του Δεκεμβρίου σε αύξηση της παραγωγής στα 30 εκατ. βαρέλια την ημέρα για το 2012.

Όσον αφορά τα βιομηχανικά αποθέματα πετρελαίου στις χώρες του ΟΟΣΑ, κυρίως όσον αφορά τη βενζίνη σε Βόρεια Αμερική και Ευρώπη, αυτά σημείωσαν τον Νοέμβριο αύξηση κατά 4,1 εκατ. βαρέλια, φτάνοντας τα 2647 εκατ. βαρέλια ή 57,5 ημέρες μελλοντικής κάλυψης. Ωστόσο, όπως παρατηρεί η έκθεση, τα επίπεδα αποθεματοποίησης παραμένουν κάτω από τον μέσο όρο της πενταετίας για πέμπτο συνεχόμενο μήνα. Επίσης, από τα προκαταρκτικά στοιχεία του Δεκεμβρίου προκύπτει εποχική μείωση στα βιομηχανικά επίπεδα αποθεμάτων του ΟΟΣΑ κατά 23,6 χιλ. βαρέλια.

Τέλος, οι εκτιμήσεις για τις παγκόσμιες διυλιστικές ροές αναθεωρούνται προς τα κάτω κατά 250 χιλ. βαρέλια την ημέρα και κατά 170 250 χιλ. βαρέλια την ημέρα για το τελευταίο τρίμηνο του 2011 και για το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Η ασθενής οικονομική ανάπτυξη και ο σχετικά ήπιος χειμώνας οδήγησαν σε μείωση της ζήτησης προϊόντων διύλισης το τελευταίο τρίμηνο του 2011. Επίσης, στις αρχές του τρέχοντος έτους η διυλιστική δραστηριότητα εμφανίζεται μειωμένη λόγω των δυσμενών οικονομικών προοπτικών, αλλά και της πρόσφατης αναστολής λειτουργίας διυλιστικών μονάδων (π.χ. της Petroplus).