Με εμπορικά αντίποινα απειλεί ο Καναδάς την ΕΕ, εάν η τελευταία προσπαθήσει να επιβάλει αυστηρότερους κανονισμούς για την ρυπογόνα άμμο πετρελαίου στο πλαίσιο της Οδηγίας για την Ποιότητα των Καυσίμων, σύμφωνα με έγγραφο που ήρθε στα χέρια της EurActiv.

Με εμπορικά αντίποινα απειλεί ο Καναδάς την ΕΕ, εάν η τελευταία προσπαθήσει να επιβάλει αυστηρότερους κανονισμούς για την ρυπογόνα άμμο πετρελαίου στο πλαίσιο της Οδηγίας για την Ποιότητα των Καυσίμων, σύμφωνα με έγγραφο που ήρθε στα χέρια της EurActiv.

Ωστόσο τα έγγραφα δημοσιεύθηκαν σε «λογοκριμένη μορφή» από τον ευρωπαίο Διαμεσολαβητή Νικηφόρο Διαμαντούρο, διότι όπως είπε σε δήλωσή του, «η πλήρης αποκάλυψή τους θα επιδρούσε σοβαρά τις τρέχουσες εμπορικές διαπραγματεύσεις καθώς και τις σχέσεις ΕΕ-Καναδά».

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Οτάβα και Βρυξελλών για την προσοδοφόρα Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία ΕΕ-Καναδά, συνεχίζονται από το 2009.

Μια «σύντομη κατεύθυνση» της ΕΕ σχετικά με μια συνάντηση τον Ιούνιο του 2010 μεταξύ της Επιτρόπου Δράσης για το Κλίμα Connie Hedegaard και της Isabelle Muller, γενικής γραμματέας της ένωσης διύλισης πετρελαίου Europia, αποκάλυψε πως τα δύο θέματα είχαν συνοψιστεί μεταξύ τους.

«Ο Καναδάς πίεζε την Επιτροπή και τα κράτη μέλη εντατικά για να αποφύγει μια ξεχωριστή προεπιλεγμένη τιμή για το καύσιμο που προέρχεται από την ασφαλτική άμμο», λέει το έγγραφο. «Έχει θέσει το ζήτημα στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων ΕΕ-Καναδά για μια Συμφωνία Ελεύθερων Συναλλαγών.»

Παράγραφοι που έχουν διαγραφεί

Βασικές διαγεγραμμένες παράγραφοι σε άλλα έγγραφα «αποκαλύπτουν τις εντάσεις που οι προτάσεις της Επιτροπής σχετικά με την πετρελαιοφόρα άμμο έχουν δημιουργήσει μεταξύ των καναδικών αρχών και γίνεται αναφορά στα μέτρα που οι αρχές προτίθενται να υιοθετήσουν, σε περίπτωση που τα συμφέροντά τους επηρεαστούν αρνητικά από την έκβαση του θέματος της πετρελαιοφόρου άμμου», είπε ο Διαμαντούρος.

Η Nusa Urbancic, από το Μεταφορών και Περιβάλλον, περιέγραψε τέτοιες αποκαλύψεις σαν «την κορυφή του παγόβουνου».

Ένα άλλο έγγραφο που κυκλοφόρησε, της 5ης Ιουλίου 2010, προέρχεται από Επίτροπο της ΕΕ και τιτλοφορείται «Σημείο ημερήσιας διάταξης: Οδηγία για την Ποιότητα των Καυσίμων μεθοδολογία άρθρου 7α - Καναδική πετρελαιοφόρα άμμος», υπογραμμίζει στρατηγικές της ΕΕ για την αντιμετώπιση μιας καναδικής υπόθεσης στο Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ).

Η DG Trade, η Διεύθυνση Εμπορίου της ΕΕ, «δεν πιστεύει ότι ο ΠΟΕ θα βρει υπέρ του Καναδά», λέει το έγγραφο, αλλά μόνο εάν η Επιτροπή θα μπορούσε να:

• Αποδείξει ότι η προτεινόμενη τιμή βασίζεται σε στέρεο τεχνικά και επιστημονικά έδαφος,
• Δείξει ότι οι άλλες πηγές αργού πετρελαίου υψηλών αερίων του θερμοκηπίου (για παράδειγμα, το πετρέλαιο από σχιστόλιθο της Εσθονίας) υφίστανται παρόμοια επεξεργασία,
• Δείξει ότι υπήρχε σαφής περιβαλλοντική λογική για τις ομάδες των πηγών αργού πετρελαίου,
• Δεσμευτεί να επικαιροποιήσει και να προσθέσει τις προεπιλεγμένες τιμές.

Αυτές οι προϋποθέσεις πληρούνταν στην Οδηγία της ΕΕ, αλλά οι οικολόγοι υποστηρίζουν ότι η θέση της DG Trade αργότερα άλλαξε, κάτω από την πίεση της Οττάβα για την συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου.

«Γνωρίζουμε ότι ο Καναδάς υπήρξε πολύ δραστήριος προς την κατεύθυνση του Εμπορίου DG», είπε ο Ολλανδός Πράσινος Ευρωβουλευτής Bas Eickhout στην EurActiv. «Ξαφνικά έγιναν πολύ δραστήρια στο θέμα αυτό και ήταν σαφές ότι ήταν ωθούνταν από τον Καναδά.»

Ψηφοφορία για την ποιότητα του καυσίμου

Νέα από τις απειλές του καναδικού εμπορίου έρχονται καθώς εμπειρογνώμονες στην επιτροπή ποιότητας των καυσίμων της ΕΕ ετοιμάζονται να ψηφίσουν μια Οδηγία για την Ποιότητα Καυσίμων στις 23 Φεβρουαρίου. Η οδηγία θα προσδώσει στα καύσιμα από ασφαλτική άμμο μια υψηλότερη κατάταξη αερίων του θερμοκηπίου από ό, τι το αργό πετρέλαιο, γεγονός που αντικατοπτρίζει τη μεγαλύτερη ζημιά που οι επιστήμονες λένε ότι προκαλεί η παραγωγή της στο περιβάλλον.

«Το να είσαι εθισμένος στο πετρέλαιο είναι αρκετά κακό, αλλά καθώς το να βρεις εύκολα πετρέλαιο αρχίζει να τελειώνει, αυτή η νομοθεσία μας εμποδίζει να εθιστούμε σε όλο και πιο βρώμικες μορφές του πετρελαίου», δήλωσε ο Urbancic.

«Για να ρίξεις αυτή την σημαντική και έξυπνα σχεδιασμένη νομοθεσία στον κάλαθο των αχρήστων για χάρη μιας εμπορικής συμφωνίας με μια χώρα θα ήταν απίστευτα ανεύθυνο. Τα κράτη-μέλη δεν μπορούν να το αφήσουν αυτό να συμβεί», είπε.

Οι Παρατηρητές αναμένουν σήμερα αδιέξοδο όσον αφορά στην ψηφοφορία της επιτροπής για την ποιότητα των καυσίμων, που θα προωθήσει το ζήτημα αυτό πίσω στους υπουργούς της ΕΕ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Διπλωματικό διάβημα

Ένα έντονο καναδικό διπλωματικό διάβημα διατυπώθηκε προς κάποια κράτη μέλη με εγχώρια και διεθνή πετρελαϊκά συμφέροντα, όπως η Βρετανία, η Ολλανδία, η Πολωνία και η Γαλλία.

Η EurActiv έχει δει αρκετές επιστολές που απευθύνονταν σε Ευρωπαίους υπουργούς αυτό το χειμώνα εξηγώντας της περίπτωση της Οττάβα - ότι η νομοθεσία της ΕΕ άδικα ξεχωρίζει την πετρελαιοφόρα άμμο σε σύγκριση με τα άλλα ακατέργαστα πετρέλαια στα οποία, λέει, δεν υπήρξε τόσο αποκάλυψη για τον κύκλο ζωής των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου τους.

Ο υπουργός Φυσικών πόρων του Καναδά, Joe Oliver, έστειλε επιστολή στον Επίτροπο της ΕΕ για την ενέργεια Günther Oettinger προειδοποιώντας ότι η οδηγία ήταν «μεροληπτική και ενδεχομένως παραβιάζει τις διεθνείς εμπορικές υποχρεώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.»

Αλλά η άσκηση πίεσης δεν εξαντλήθηκε με μιας. Στις 16 Φεβρουαρίου, οκτώ κάτοχοι Νόμπελ Ειρήνης, όπως ο Αρχιεπίσκοπος Desmond Tutu, απέστειλαν επιστολή καλώντας την ΕΕ να «κάνει το σωστό» και «να κρατήσει την πολύ ρυπογόνα πετρελαιοφόρα άμμο έξω από την Ευρώπη.» Μια Καναδή εκπρόσωπος της κυβέρνησης δεν ανταποκρίθηκε στα αιτήματα για σχόλια.