Αύξηση των τιμών αργού σημειώθηκε τον Φεβρουάριο, παράλληλα με εντεινόμενους κινδύνους από την πλευρά της προσφοράς, όπως αναφέρει η μηνιαία έκθεση για την παγκόσμια αγορά πετρελαίου του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ), η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα. Γεωπολιτικές εντάσεις και απροσδόκητες διακοπές στην παραγωγή από χώρες εκτός OPEC περιόρισαν την προσφορά αργού, ενώ οι προβλέψεις για περαιτέρω απώλειες λόγω της κρίσης με το Ιράν επιτείνουν την αβεβαιότητα για τις προοπτικές της παραγωγής

Αύξηση των τιμών αργού σημειώθηκε τον Φεβρουάριο, παράλληλα με εντεινόμενους κινδύνους από την πλευρά της προσφοράς, όπως αναφέρει η μηνιαία έκθεση για την παγκόσμια αγορά πετρελαίου του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ), η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα. Γεωπολιτικές εντάσεις και απροσδόκητες διακοπές στην παραγωγή από χώρες εκτός OPEC περιόρισαν την προσφορά αργού, ενώ οι προβλέψεις για περαιτέρω απώλειες λόγω της κρίσης με το Ιράν επιτείνουν την αβεβαιότητα για τις προοπτικές της παραγωγής.

 

Η έκθεση αναφέρει ότι η παγκόσμια ζήτηση προβλέπεται να αυξηθεί κατά 800.000 βαρέλια την ημέρα κατά το τρέχον έτος (+0,9%), φτάνοντας τα 89,9 εκατ. βαρέλια την ημέρα, διατηρώντας αμετάβλητη την πρόβλεψη του Οργανισμού τον περασμένο μήνα. Η σχετικά μικρή οικονομική επιβράδυνση παγκοσμίως – το παγκόσμιο ΑΠΕ προβλέπεται να αυξηθεί με ρυθμό 3,3% εφέτος, έναντι 3,8% το 2011 – και οι υψηλές πετρελαϊκές τιμές δεν ευνοούν περαιτέρω αύξηση της κατανάλωσης πετρελαίου.

 

Όσον αφορά την προσφορά αργού εκτός OPEC, στην έκθεση του ΙΕΑ αναφέρεται ότι αυτή αυξήθηκε, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2012, σε ετήσιο επίπεδο, μόλις κατά 0, 3 εκατ. βαρέλια την ημέρα, λόγω γεωπολιτικών και τεχνικών παραγόντων που προκάλεσαν, σε αρκετές περιπτώσεις, διακοπές στην παραγωγή και προσφορά. Μη προγραμματισμένες διακοπές σε Καναδά και Βόρειο Θάλασσα, αλλά και γεωπολιτικές αναταραχές σε Αφρική και Μέση Ανατολή, οδήγησαν σε μειωμένη παραγωγή. Στην αμερικανική ήπειρο, αλλά και στις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ αναμένεται να αυξηθεί η παραγωγή το 2012 συνολικά κατά 700.000 βαρέλια την ημέρα.

 

Η προσφορά αργού του OPEC αυξήθηκε κατά 315 χιλ. βαρέλια την ημέρα τον Φεβρουάριο, λόγω της αύξησης της παραγωγής στην Σαουδική Αραβία – η οποία αποτελεί ρεκόρ τριακονταετίας – αλλά και χάρη στην ραγδαία ανάκαμψη της παραγωγής αργού της Λιβύης. Όπως αναφέρει η έκθεση του Οργανισμού, η παραγωγή αργού του OPEC ανήλθε τον Φεβρουάριο στα 31,43 εκατ. βαρέλια ημερησίως, επίδοση που αποτελεί την μεγαλύτερη από τα μέσα του 2008. Το πρόγραμμα παραγωγής και αποθεμάτων αργού του καρτέλ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών για το τρέχον έτος αναθεωρήθηκε προς τα πάνω κατά 0,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα για το δεύτερο το τρίτο τρίμηνο του 2012, φτάνοντας, κατά μέσο όρο, τα 30,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα, λόγω χαμηλότερων προβλέψεων για την παραγωγή των εκτός OPEC χωρών.

 

Η παγκόσμια διυλιστική παραγωγή παραμένει, κατά μείζονα λόγο, αμετάβλητη για το πρώτο τρίμηνο του 2012, καθώς τα χαμηλότερα των αναμενομένων αποτελέσματα των χωρών εκτός ΟΟΣΑ αντισταθμίστηκαν από μία, μη αναμενόμενη για την εποχή, αύξηση στις διυλιστικές ροές των ΗΠΑ κατά τον μήνα Φεβρουάριο. Οι διυλιστικές ροές το τέταρτο τρίμηνο του 2011, ωστόσο, ήταν σύμφωνα με την έκθεση του ΙΕΑ, κατά 300.000 βαρέλια την ημέρα χαμηλότερες, σημειώνοντας μείωση κατά 120 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα, σε ετήσιο επίπεδο. Οι ροές διύλισης αναμένεται να αυξηθούν κατά 180 χιλ. βαρέλια την ημέρα κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους και κατά 600 χιλ. βαρέλια την ημέρα κατά το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, φτάνοντας, αντίστοιχα, τα 74,9 εκατ. βαρέλια την ημέρα και τα 74,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

 

Τέλος, όσον αφορά τα βιομηχανικά αποθέματα πετρελαίου στις χώρες του ΟΟΣΑ, αυτά αυξήθηκαν κατά 13,6 εκατ. βαρέλια, φτάνοντας τον Ιανουάριο τα 2. 614 εκατ. βαρέλια, παραμένοντας, εντούτοις, κάτω από τον μέσο όρο της πενταετίας για πέμπτο συνεχόμενο μήνα. Η έκθεση του ΙΕΑ αναφέρει, επίσης, ότι η κάλυψη μελλοντικής ζήτησης αυξήθηκε, φτάνοντας τις 57,8 ημέρες, ενώ τα προκαταρκτικά δεδομένα για τον Φεβρουάριο δείχνουν μία εποχική μείωση κατά 12,6 εκατ. βαρέλια στα βιομηχανικά αποθέματα του ΟΟΣΑ.