Η Ελληνική Εθνική Επιτροπή του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (ICC Hellas) θεωρεί ιδιαιτέρως ενθαρρυντική την είδηση για το μεγάλο ενδιαφέρον που έδειξαν οκτώ ξένες εξειδικευμένες εταιρείες στις σεισμικές έρευνες που είναι το πρώτο βήμα στην αναζήτηση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου. Επιτέλους, έπειτα από 15 χρόνια απολύτου αδράνειας στο συγκεκριμένο θέμα, η είδηση ότι υπάρχουν μεγάλοι και σοβαροί επενδυτές που κοιτάζουν προς την Ελλάδα δεν θα μπορούσε παρά να μας γεμίσει με ελπίδα

Η Ελληνική Εθνική Επιτροπή του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (ICC Hellas) θεωρεί ιδιαιτέρως ενθαρρυντική την είδηση για το μεγάλο ενδιαφέρον που έδειξαν οκτώ ξένες εξειδικευμένες εταιρείες στις σεισμικές έρευνες που είναι το πρώτο βήμα στην αναζήτηση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου. Επιτέλους, έπειτα από 15 χρόνια απολύτου αδράνειας στο συγκεκριμένο θέμα, η είδηση ότι υπάρχουν μεγάλοι και σοβαροί επενδυτές που κοιτάζουν προς την Ελλάδα δεν θα μπορούσε παρά να μας γεμίσει με ελπίδα.

Δυστυχώς όμως εδώ τελειώνουν τα καλά νέα και αρχίζουν οι προβληματισμοί. Ο βασικότερος αφορά την πληροφόρηση γύρω από το θέμα της αναζήτησης και εξόρυξης πετρελαίου. Ποιες είναι οι πιθανότητες ανεύρεσης αξιοποιήσιμων κοιτασμάτων; Υπάρχουν κάποιες προβλέψεις; Πόσο αξιόπιστες είναι;

Ενα δημοσίευμα στα «Νέα» έκανε λόγο για πιθανότητα ανεύρεσης πετρελαίου στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης μόλις 4%. Το ίδιο δημοσίευμα τόνιζε ότι μία γεώτρηση στη θάλασσα έχει κόστος 150 εκατ. δολ. τη μέρα! Το ποσό είναι εξωπραγματικό και προφανώς ο συντάκτης έχει κάνει λάθος, καθώς σύμφωνα με συζητήσεις με γνώστες της συγκεκριμένης αγοράς μου έλεγαν ότι το κόστος γεώτρησης δεν ξεπερνά τα 600.000 δολ. την ημέρα, ένα ποσό που φαίνεται πολύ πιο ρεαλιστικό και προσγειωμένο για τέτοιου είδους εργασίες.

Αυτομάτως αυτές οι ανακριβείς πληροφορίες σε συνδυασμό με τη μη ενημέρωση για τα αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών στο Ιόνιο της δεκαετίας ’90, θέτουν ένα πολύ μεγάλο θέμα, το οποίο φαίνεται ότι πάντα θα στοιχειώνει την ελληνική οικονομία και τις μεγάλες κυβερνητικές αποφάσεις που γίνονται μέσα στο πλαίσιό της. Το θέμα της Διαφάνειας.

Με την ευκαιρία λοιπόν θα ήθελα να ζητήσω από τους ανθρώπους των αρμόδιων υπουργείων, επιτέλους να ενημερώσουν τους Ελληνες πολίτες, στους οποίους περιλαμβάνονται οι Ελληνες επιχειρηματίες, για να έχουν απευθείας πληροφόρηση για τα τεκταινόμενα στην υπόθεση της ανεύρεσης πετρελαίου στις ελληνικές θάλασσες. Είναι θέμα εθνικό και επομένως δημόσιο. Ολο το εθνικό αρχείο υδρογονανθράκων να αναρτηθεί στο Internet και να μη δίδεται μόνο σε κάθε ενδιαφερόμενο, όπως πρόσφατα ανακοίνωσε ο υφυπουργός κ. Ι. Μανιάτης. Διότι δεν είναι δυνατόν από τη μία η κυβέρνηση να κάνει λόγο για πιθανά κέρδη 1 με 1,5 δισ. τον χρόνο στα επόμενα 20 χρόνια, όταν κάποιες άλλες εκτιμήσεις θεωρούν ότι στο ελληνικό υπέδαφος μπορεί να υπάρχουν μέχρι και 55 δισ. βαρέλια, που θα φέρουν στην Ελλάδα έσοδα 80 δισ. τον χρόνο για τα επόμενα 25 χρόνια. Η διαφορά είναι τεράστια.

Επιπροσθέτως, είναι δυσάρεστο τη στιγμή που η χώρα κλυδωνίζεται από την οικονομική κρίση και υποφέρει από τη προσπάθεια που γίνεται για μεταρρυθμίσεις, η Wikileaks να εμφανίζει πληροφορίες από το αμερικάνικο ίδρυμα στρατηγικών πληροφοριών Stratfor, που θέλουν την ελληνική κυβέρνηση να γνώριζε πολύ καλά την ύπαρξη κοιτασμάτων πετρελαίου, τα οποία είχαν εντοπιστεί και ήταν γνωστά στις ΗΠΑ από το 2007! Μάλιστα στις ίδιες πληροφορίες εντυπωσιάζουν (ασχέτως αν φαίνονται υπερβολικές) οι εκτιμήσεις των στελεχών της Stratfor ότι σε περίπτωση που η Ελλάδα φύγει από το ευρώ θα ήταν πολύ καλό να συνδεθεί το νέο της νόμισμα με το δολάριο, διότι η χώρα θα βρεθεί ανάμεσα στους μεγαλύτερους εξαγωγείς πετρελαίου της υφηλίου!

Οι πληροφορίες που σας παρέθεσα κυκλοφορούν μεγάλο διάστημα τώρα στα διάφορα κέντρα αποφάσεων και στα think tanks ανά τον κόσμο, κι όμως η χώρα μας έπρεπε να φτάσει στο χείλος του γκρεμού και να έχει τη φοβέρα της χρεοκοπίας πάνω από το κεφάλι της για να κινηθεί, αποδεικνύοντας ότι εν πολλοίς είναι αληθινές οι εκτιμήσεις εκείνων που λένε ότι στην ηγετική ελίτ της Ελλάδας είναι σχεδόν ανύπαρκτοι οι άνθρωποι που να εξειδικεύονται στα θέματα της ενέργειας και να γνωρίζουν τον χειρισμό τους.

Επιπροσθέτως, το ελληνικό Δημόσιο, στις αποφάσεις του όταν πρόκειται για διαγωνισμούς, ως κεντρικό γνώμονα έχει μόνο το ύψος της προσφοράς. Ομως, όπως λένε οι γνώστες, ειδικά στα ενεργειακά θέματα, αυτό που έχει σημασία είναι η ποιότητα των στοιχείων και όχι η τιμή με την οποία βρέθηκαν. Διότι μόνο αν είναι αξιόπιστες οι έρευνες και έχουν εκτελεστεί από μία μεγάλη, σεβαστή και γνωστή επιχείρηση του χώρου, θα τις εμπιστευθούν οι πετρελαϊκές εταιρείες που θα κάνουν την επένδυση. Διαφορετικά, θα καταλήξουμε να έχουμε την πιο συμφέρουσα έρευνα, που όμως δεν θα την πιστεύει κανείς.

Επειδή λοιπόν, η ανεύρεση πετρελαίου και φυσικού αερίου, είναι κάτι ιδιαιτέρως σημαντικό για όλους τους Ελληνες, πρέπει εκτός από σοβαρότητα στους κυβερνώντες να υπάρξει και πληροφόρηση στους πολίτες, για να μην μπορεί ξανά κάποιος να πει ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται πίσω από κλειστές πόρτες, μέσα σε στεγανές ομάδες λίγων προνομιούχων, χωρίς ο λαός να γνωρίζει τι αποφασίζεται για την περιουσία του.

Ολα λοιπόν στο φως!

*Πρόεδρος Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου-Ελλάς

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 17/03/2012)