Κασίνης: Να Αποκλειστούν Εταιρείες που Έχουν Προβεί σε Έρευνες στην Ελληνική ΑΟΖ Χωρίς Αδεια

Κασίνης: Να Αποκλειστούν Εταιρείες που Έχουν Προβεί σε Έρευνες στην Ελληνική ΑΟΖ Χωρίς Αδεια
energia.gr
Δευ, 19 Μαρτίου 2012 - 15:20
Εκτός από φυσικό αέριο, το «Οικόπεδο 12» της κυπριακής ΑΟΖ κρύβει και κοιτάσματα πετρελαίου, εκτιμά ο διευθυντής της υπηρεσίας ενέργειας του υπουργείου Εμπορίου της Κύπρου Σόλων Κασίνης. Επίσης, προέτρεψε την Ελλάδα να κηρύξει άμεσα ΑΟΖ, ενώ πρότεινε να αποκλειστούν από τη διαδικασία ερευνών όλες οι εταιρείες που χωρίς άδεια από το ελληνικό κράτος έχουν ήδη προβεί σε έρευνες εντός της ελληνικής ΑΟΖ

Εκτός από φυσικό αέριο, το «Οικόπεδο 12» της κυπριακής ΑΟΖ κρύβει και κοιτάσματα πετρελαίου, εκτιμά ο διευθυντής της υπηρεσίας ενέργειας του υπουργείου Εμπορίου της Κύπρου Σόλων Κασίνης. Επίσης, προέτρεψε την Ελλάδα να κηρύξει άμεσα ΑΟΖ, ενώ πρότεινε να αποκλειστούν από τη διαγωνιστική διαδικασία όλες οι εταιρείες που χωρίς άδεια από το ελληνικό κράτος έχουν ήδη προβεί σε έρευνες εντός της ελληνικής ΑΟΖ.

Εξάλλου, ο κ. Κασίνης υπολογίζει ότι τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στο οικόπεδο «12» της κυπριακής ΑΟΖ θα είναι αισθητά μεγαλύτερα από τα περίπου 7 τρισ. κυβικά πόδια που ήταν οι αρχικοί υπολογισμοί της Noble Energy, ξεπερνώντας τα 9 τρισ. κ.π.

Αυτά τόνισε μιλώντας την περασμένη Παρασκευή σε συνέδριο του ΑΠΘ στην συμπρωτεύουσα, με «Αναζήτηση Έρευνα και Εκμετάλλευση Υδρονοναθράκων στην Ελλάδα – Παρελθόν, παρόν και μέλλον», ενώ σημείωσε ότι η τελική ένδειξη σε σχέση με την εκτίμηση που διατυπώνει για τις ποσότητες του «Οικοπέδου 12» θα αποσαφηνιστεί με τη νέα γεώτρηση που θα γίνει γύρω στα τέλη του χρόνου.

Ειδικότερα, τόνισε ότι οι Ισραηλινοί αυτή την περίοδο τρυπούν στο κοίτασμα Λεβιάθαν σε βάθος 7,5 χλμ και αναμένονται στις 15 Απριλίου τα ευρήματά τους.

«Εφόσον είναι θετικά θα μπορούμε να πούμε με σχετική βεβαιότητα ότι και στο τεμάχιο 12, κάτω από το κοίτασμα αερίου, υπάρχει και πετρέλαιο».

Για το δεύτερο γύρο αδειοδοτήσεων στα υπόλοιπα 13 οικόπεδα, που έχει ενεργοποιήσει η κυπριακή κυβέρνηση στις 11 Φεβρουαρίου κι ολοκληρώνει στις 11 Μαΐου, σημείωσε ότι 78 εταιρείες έχουν ήδη δείξει ενδιαφέρον.

Ο κ. Κασίνης προέτρεψε την Ελλάδα να προχωρήσει άμεσα στον καθορισμό της δικής της ΑΟΖ, ξεκινώντας από την Ιταλία, την Αλβανία και την Αίγυπτο, που είναι λιγότερο σύνθετες περιπτώσεις και να διαμηνυθεί στην Τουρκία ότι δεν είναι δυνατό να δέχεται το δίκαιο της Θάλασσας στον Εύξεινο πόντο και όχι στο Αιγαίο.

Επίσης πρότεινε να αποκλειστούν από τη διαδικασία ερευνών στον ελλαδικό χώρο όλες οι εταιρείες που χωρίς άδεια από το ελληνικό κράτος έχουν ήδη προβεί σε έρευνες εντός της ελληνικής ΑΟΖ.