Τα νέα δεδομένα και οι διαφορετικές διαστάσεις της συνεργασίας Ελλάδος, Κύπρου και Ισραήλ απασχόλησαν τους υπουργούς Ενέργειας των τριών χωρών, οι οποίοι μίλησαν σήμερα στο συνέδριο του Economist. Όπως τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου, διαμορφώνεται μέσα στους επόμενους μήνες και χρόνια ένας Τρίτος Διάδρομος, ο οποίος θα μπορέσει να εφοδιάσει την Ευρώπη με φυσικό αέριο και πετρέλαιο.

Τα νέα δεδομένα και οι διαφορετικές διαστάσεις της συνεργασίας Ελλάδος, Κύπρου και Ισραήλ απασχόλησαν τους υπουργούς Ενέργειας των τριών χωρών, οι οποίοι μίλησαν σήμερα στο συνέδριο του Economist. Όπως τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου, διαμορφώνεται μέσα στους επόμενους μήνες και χρόνια ένας Τρίτος Διάδρομος, ο οποίος θα μπορέσει να εφοδιάσει την Ευρώπη με φυσικό αέριο και πετρέλαιο.

Γ. Παπακωνσταντίνου: Ο Τρίτος Διάδρομος Περνά από Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ

Ο Έλληνας υπουργός μίλησε για μια ευκαιρία που παρουσιάζεται σήμερα για τις τρεις χώρες ώστε να χαράξουν κοινές πολιτικές. Ο γεωπολιτικός χάρτης της ΝΑ Μεσογείου αναδιαμορφώνεται μέσα από τις ανακαλύψεις που γίνονται και από κινήσεις σαν αυτές. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι εκλογές που θα γίνουν στις επόμενες εβδομάδες στην Ελλάδα «δεν θα μας κάνει να αναβάλουμε το οτιδήποτε».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου υπογράμμισε επίσης ότι οκτώ από τις μεγαλύτερες διεθνείς εταιρείες ανταποκρίθηκαν στον διαγωνισμό για τις σεισμικές έρευνες. Ταυτόχρονα, ως το καλοκαίρι θα έχουμε αναδόχους για τα οικόπεδα για τα οποία υπήρχαν ήδη δεδομένα, ώστε μέχρι τα τέλη του έτους να μπουν τα πρώτα γεωτρύπανα.

Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης στο ότι η γεωστρατηγική συζήτηση έχει αλλάξει πλέον και έχει νέα δεδομένα. «Στους επόμενους μήνες και χρόνια θα μιλάμε και για τον τρίτο ενεργειακό διάδρομο, με τα κοιτάσματα στο Ισραήλ, την Κύπρο και την χώρα μας», τόνισε σχετικά. Παράλληλα, μίλησε και για την καθυστέρηση που παρατηρείται στην Ελλάδα όσον αφορά την όλη διαδικασία: «Πιάσαμε τη μπάλα όταν κάποιοι άλλοι την είχαν αφήσει να πέσει. Είμαστε μέσα στα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί, αλλά δεν βιαζόμαστε λόγω της κρισιμότητας των ζητημάτων. Μαθαίνουμε από αυτούς που είναι πιο μπροστά από εμάς, δηλαδή το Ισραήλ και την Κύπρο», υποστήριξε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Σε ερώτηση για τα την στάση της κυβέρνησης απέναντι στην ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα, ο κ. Παπακωνσταντίνου απάντησε ότι «η Ελλάδα δεν είπε ποτέ ότι απεμπολεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Διεκδικεί όλα τα δικαιώματα και είναι έτοιμη για ανακήρυξη ΑΟΖ όταν χρειαστεί».

Ο. Λαντάου: Υπάρχουν Πολλές Ακόμα Δυνατότητες για τη ΝΑ Μεσόγειο

Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας του Ισραήλ, Ούζι Λαντάου, το 40% του συνόλου των αποθεμάτων της ευρύτερης περιοχής τα έχει το Ισραήλ, με 750 bcm να έχουν ανακαλυφθεί ως τώρα. Η προσπάθεια που γίνεται τώρα είναι να συνδεθεί το κοίτασμα Ταμάρ με το σύστημα φυσικού αερίου της χώρας, μια επένδυση 3 δις δολαρίων. Ο ίδιος θεωρεί ότι Κύπρος και Ελλάδα έχουν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν πολύ περισσότερα κοιτάσματα στα επόμενα χρόνια, ενώ και η ΝΑ Μεσόγειος εν γένει έχει ακόμα πολλές δυνατότητες για ανακαλύψεις. «Πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη της ΝΑ Μεσογείου θα παρέχει ένα καλύτερο μέλλον για τους λαούς αυτούς. Αυτός ο τριμερής άξονας θα παρέχει μια άγκυρα σταθερότητας σε μια πολύ χαοτική Μέση Ανατολή», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Το ανακαλυφθέν φυσικό αέριο παρέχει δυνατότητες για χρήση στην ηλεκτροπαραγωγή, στις μεταφορές και σε άλλους τομείς. «Πρέπει να αναπτύξουμε αυτή την αγορά απέναντι στον ανταγωνισμό, όσον αφορά τις εξαγωγές. Υπάρχουν κίνητρα για τις εταιρείες που βρίσκουν το αέριο και θα πρέπει να υπάρχουν και αύριο», σημείωσε ο κ. Λαντάου. Παράλληλα, θεωρεί πιθανή την εξαγωγή προς την Ευρώπη, αλλά και την Ασία. Αυτή θα μπορούσε να γίνει με σταθμούς LNG στις ακτές του Ισραήλ ή στην Κύπρο, ή με αγωγό. Ο κ. Λαντάου δεν διευκρίνισε αν το Ισραήλ θα στραφεί τελικά υπέρ ενός σταθμού στην Κύπρο ή στο Ισραήλ και απέφυγε το θέμα.

Τέλος, ανέφερε ότι «ελπίζουμε να δούμε στο μέλλον το καλώδιο ηλεκτρισμού Ισραήλ-Κύπρου, όπως και αυτό μεταξύ Κύπρου-Κρήτης». Τόνισε επίσης ότι έχει συζητηθεί με τον Παπακωνσταντίνου και μια συνεργασία στις ΑΠΕ.

Ν. Συλικιώτης: Αυξημένο Ενδιαφέρον για τον Β’ Γύρο

Ο νέος υπουργός Εμπορίου της Κύπρου, Νεοκλής Συλικιώτης, δήλωσε ότι αναμένονται θετικά αποτελέσματα και στα άλλα τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ. Ο α’ Γύρος λήγει τον Μάιο και οι ενδείξεις είναι θετικές, αφού υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον σε σχέση με τον α’ γύρο. Τόνισε ότι σε αυτό βοήθησαν και οι τρεις παρουσιάσεις που έκανε η κυβέρνηση στο εξωτερικό.

Απαραίτητες πάντως θεωρούνται οι υποδομές και για αυτό το σκοπό επιδιώκεται πολυμερής συνεργασία με ενεργειακούς ομίλους ιδιωτικούς ή δημόσιους, ενώ και το κράτος θα συμμετάσχει σε μεγάλο βαθμό. Σύμφωνα με τον κ. Συλικιώτη, υπάρχουν δύο σημαντικές παράμετροι στην όλη διαδικασία ανάπτυξης του ορυκτού πλούτου της κυπριακής ΑΟΖ: α) τα άμεσα οικονομικά συμφέροντα των μεγάλων εταιρειών από τα κοιτάσματα β) η στενή συνεργασία Ελλάδος-Κύπρου-Ισραήλ.