Η Delek Θέλει να Ψάξει για το «Ακατέργαστο Διαμάντι» των Υδρογονανθράκων της Ελλάδας

Η Delek Θέλει να Ψάξει για το «Ακατέργαστο Διαμάντι» των Υδρογονανθράκων της Ελλάδας
Συνέντευξη στη Σοφια Παπαϊωαννου
Δευ, 2 Απριλίου 2012 - 07:41
«Πρώτα αγοράζεις έναν λαχνό στη λοταρία και μετά κερδίζεις», με αυτά τα λόγια μας υποδέχτηκε ο πρόεδρος της ισραηλινής εταιρείας Delek Drilling Γκίντεον Τάντμορ αναφερόμενος στις έρευνες για πετρέλαιο που πρέπει να γίνουν στην Ελλάδα. Ο κ. Τάντμορ έχει κάθε λόγο να έχει τον αέρα του επιτυχημένου «χρυσοθήρα». Η Delek ανακάλυψε τα τελευταία χρόνια στο Ισραήλ έξι κοιτάσματα ανάμεσα στα οποία του Ταμάρ και του Λεβιάθαν, τα οποία λύνουν τις ενεργειακές δαπάνες του Ισραήλ για δεκαετίες. Στη συνέχεια η Delek επεκτάθηκε στην Κύπρο, συμμετέχοντας με ποσοστό 30%, στο οικόπεδο 12

«Πρώτα αγοράζεις έναν λαχνό στη λοταρία και μετά κερδίζεις», με αυτά τα λόγια μας υποδέχτηκε ο πρόεδρος της ισραηλινής εταιρείας Delek Drilling Γκίντεον Τάντμορ αναφερόμενος στις έρευνες για πετρέλαιο που πρέπει να γίνουν στην Ελλάδα. Ο κ. Τάντμορ έχει κάθε λόγο να έχει τον αέρα του επιτυχημένου «χρυσοθήρα». Η Delek ανακάλυψε τα τελευταία χρόνια στο Ισραήλ έξι κοιτάσματα ανάμεσα στα οποία του Ταμάρ και του Λεβιάθαν, τα οποία λύνουν τις ενεργειακές δαπάνες του Ισραήλ για δεκαετίες. Στη συνέχεια η Delek επεκτάθηκε στην Κύπρο, συμμετέχοντας με ποσοστό 30%, στο οικόπεδο 12.

«Στη δουλειά μας πρέπει να ρισκάρεις και να είσαι αισιόδοξος ότι θα βρεις πετρέλαιο. Αν δεν είσαι αισιόδοξος δεν μένεις πολύ καιρό σε αυτή τη δουλειά». Θεωρεί ότι η επιτυχία της εταιρείας του στο Ισραήλ διπλασιάστηκε με την επιτυχία στην Κύπρο και τονίζει ότι μπορεί να διπλασιαστεί ξανά με τα κοιτάσματα που θα βρεθούν στην Ελλάδα. Σε κάθε ευκαιρία υποστηρίζει το ενδιαφέρον της Delek για να έρθει στην Ελλάδα. «Η άνοιξη έφτασε και για την Ελλάδα στον τομέα των υδρογονανθράκων» αναφέρει.

Η Delek είναι η εταιρεία που, όπως είχε αποκαλύψει η «Κ», ζήτησε πριν από μερικούς μήνες άδεια από την Ελλάδα να βάλει διερευνητικό γεωτρύπανο σε θαλάσσια περιοχή πολύ νότια της Κρήτης, στα θαλάσσια σύνορα της χώρας μας με την Αίγυπτο, εκεί όπου ακόμα δεν έχει οριοθετηθεί ΑΟΖ. Ο Τάντμορ επιβεβαίωσε στην «Κ» το ενδιαφέρον λέγοντας ότι δεν έχει λάβει ακόμα απάντηση. «Το μόνο που μπορώ να σας πω είναι ότι έχουμε εκφράσει το ενδιαφέρον μας, αλλά καταλαβαίνουμε ότι πρέπει να περιμένουμε την Ελλάδα να θέσει τους όρους και τη διαδικασία και τότε εμείς θα απαντήσουμε στέλνοντας συγκεκριμένη προσφορά». Ο Τάντμορ δήλωσε παράλληλα ότι η εταιρεία του δεν έχει κάνει επαφές με την Τουρκία και την Αίγυπτο.

Σε ερώτηση της «Κ» αν η εταιρεία του θεωρεί προϋπόθεση την οριοθέτηση της ΑΟΖ στα νερά που διερευνά, απάντησε: «Κάθε εταιρεία χρειάζεται ένα σταθερό περιβάλλον και μία σιγουριά ότι διερευνά σε μη αμφισβητούμενα νερά. Διότι ένα διερευνητικό γεωτρύπανο είναι μόνο η αρχή. Στη συνέχεια μπορεί η εταιρεία να επενδύσει εκατομμύρια δολάρια και να συνεχίζει να επενδύει στην περιοχή για πολλά χρόνια, οπότε χρειάζεται να σιγουρέψει την επένδυση». Γι’ αυτό τον λόγο αποκάλυψε ότι η Delek ενεπλάκη στο οικόπεδο 12 της Κύπρου, διότι ήταν το οικόπεδο που δύσκολα θα μπορούσε να αμφισβητηθεί.

Σε ερώτηση της «Κ», πού αλλού στην Ελλάδα θα ήθελε η εταιρεία του να επενδύσει, δεν θέλησε να αποκαλύψει, αλλά δήλωσε ότι η Ελλάδα προσφέρει τεράστιες δυνατότητες και πολλές διαφορετικές πετρελαιογενείς περιοχές που δεν συνδέονται μεταξύ τους. Αυτό που πρέπει να κάνει η Ελλάδα είναι να δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις που θα προσελκύσουν τους επενδυτές να επενδύσουν. «Ο κόσμος είναι μεγάλος και πρέπει να πείσεις τους επενδυτές γιατί να βάλουν την Ελλάδα στην προτεραιότητά τους αντί για άλλη χώρα. Τόσα χρόνια ακούγαμε για στοιχεία και παλιές έρευνες που ήταν κρυμμένα σε υπόγεια δημόσιων φορέων στην Ελλάδα και δεν καταλαβαίναμε γιατί δεν τα έδειχναν στον κόσμο. Η Delek θα κοιτάξει τα στοιχεία και μετά θα λάβει την απόφαση για το πού θα βάλει γεωτρύπανο, όμως σίγουρα θα επενδύσει στην Ελλάδα. Υπάρχει ένα ακατέργαστο διαμάντι στη χώρα σας και η Delek έχει σκοπό να το ψάξει» σημειώνει ο πρόεδρός της.

Σε ερώτηση της «Κ» αν θεωρεί ότι μία πιθανή ανακάλυψη μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα με την Τουρκία, ήταν απόλυτος: «Είναι καλύτερο να έχεις το δίλημμα τι θα κάνεις με το κοίτασμα που βρήκες παρά να έχεις το πρόβλημα αν θα βρεις πετρέλαιο».

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 01/04/2012)


Διαβάστε ακόμα