Χαιρετίζουν οι ΗΠΑ την Απόφαση της Τουρκίας για Μείωση των Ιρανικών Εισαγωγών Αργού

Χαιρετίζουν οι ΗΠΑ την Απόφαση της Τουρκίας για Μείωση των Ιρανικών Εισαγωγών Αργού
energia.gr
Δευ, 2 Απριλίου 2012 - 11:09
Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον χαιρέτισε χθες, Κυριακή, την απόφαση της Τουρκίας να περιορίσει τις εισαγωγές πετρελαίου από το Ιράν, κατά 20%. "Η ανακοίνωση της Τουρκίας ότι μειώνει σημαντικά τις εισαγωγές πετρελαίου από το Ιράν είναι καλοδεχούμενη (...) Χαιρετίζουμε ασφαλώς αυτήν την ανακοίνωση", είπε η Κλίντον στους δημοσιογράφους, μετά τη λήξη της διεθνούς διάσκεψης για τη Συρία που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον χαιρέτισε χθες, Κυριακή, την απόφαση της Τουρκίας να περιορίσει τις εισαγωγές πετρελαίου από το Ιράν, κατά 20%. "Η ανακοίνωση της Τουρκίας ότι μειώνει σημαντικά τις εισαγωγές πετρελαίου από το Ιράν είναι καλοδεχούμενη (...) Χαιρετίζουμε ασφαλώς αυτήν την ανακοίνωση", είπε η Κλίντον στους δημοσιογράφους, μετά τη λήξη της διεθνούς διάσκεψης για τη Συρία που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Υπενθυμίζεται ότι η Turpas, η κυριότερη πετρελαϊκή εταιρεία της Τουρκίας, ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι μείωσε κατά 20% τις εισαγωγές ιρανικού αργού. 

Οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν επιβάλει κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης, όμως η Τουρκία, που διατηρεί καλές σχέσεις με το Ιράν, θεωρούσε ότι δεν δεσμεύεται από αυτό το εμπάργκο παρά μόνο από κυρώσεις που θα αποφασιστούν από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η Τουρκία, που εισάγει το ένα τρίτο του πετρελαίου που χρειάζεται από το Ιράν, θα επιδιώξει να αντισταθμίσει τη μείωση των εισαγωγών της αγοράζονταν πετρέλαιο κυρίως από τη Λιβύη.