Μεγάλη είναι η έκταση της νοθείας στην ελληνική αγορά καυσίμων κίνησης, καθώς το ένα στα τρία δείγματα πετρελαίου κίνησης που εξέτασε το Γενικό Χημείο του Κράτους το 2010 ήταν νοθευμένο. Συνολικά στην αγορά καυσίμων το ποσοστό νοθείας εκτιμάται στο 17%. Εξάλλου, εκπρόσωποι των ΕΛΠΕ και της Motor Oil των δύο ομίλων διυλιστηρίων, δίνουν σήμερα, Τετάρτη, συνέντευξη Τύπου από κοινού με τον Σύνδεσμο των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών (ΣΕΕΠΕ) για να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους για την πάταξη της παράνομης διακίνησης
Μεγάλη είναι η έκταση της νοθείας στην ελληνική αγορά καυσίμων κίνησης, καθώς το ένα στα τρία δείγματα πετρελαίου κίνησης που εξέτασε το Γενικό Χημείο του Κράτους το 2010 ήταν νοθευμένο. Συνολικά στην αγορά καυσίμων το ποσοστό νοθείας εκτιμάται στο 17%. Εξάλλου, εκπρόσωποι των ΕΛΠΕ και της Motor Oil των δύο ομίλων διυλιστηρίων,  δίνουν σήμερα, Τετάρτη, συνέντευξη Τύπου από κοινού με τον Σύνδεσμο των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών (ΣΕΕΠΕ) για να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους για την πάταξη της παράνομης διακίνησης.

Η ανάμιξη ντήζελ κίνησης με θέρμανσης (που είναι φθηνότερο κατά τη χειμερινή περίοδο) αποτελεί τη βασική πηγή νοθείας αλλά και λαθρεμπορίου στην αγορά καυσίμων, ενώ οι έλεγχοι του Γενικού Χημείου το 2010, που διενεργήθηκαν σε 1.838 δείγματα καυσίμων (πετρέλαιο κίνησης, θέρμανσης, ναυτιλίας και στους τρεις τύπους βενζίνης που κυκλοφορούν -αμόλυβδη, LRP και σούπερ αμόλυβδη) και νοθευμένα βρέθηκαν τα 308 (16,7%) δείχνουν ότι το μεγαλύτερο ποσοστό νοθείας παρατηρείται στο πετρέλαιο κίνησης (29,9%, 287 μη κανονικά δείγματα σε σύνολο 960).

Στο πετρέλαιο θέρμανσης το ποσοστό νοθείας ήταν 6,49% (5 στα 77 δείγματα), ενώ χαμηλότερα είναι τα ποσοστά παραβατικότητας στις βενζίνες: 0,46% στην αμόλυβδη (2 στα 436 δείγματα), 2,86% στην LRP (2 στα 70 δείγματα) και 3,06% στη σούπερ αμόλυβδη.

Νοθευμένα βρέθηκαν ακόμη και δείγματα ναυτιλιακού πετρελαίου, που είναι αφορολόγητο (4 στα 34 δείγματα ή 11,76%).

Το λαθρεμπόριο και η νοθεία στο πετρέλαιο κίνησης είναι η αιτία για την οποία η κυβέρνηση προχωρά σε εξίσωση του φόρου με το πετρέλαιο θέρμανσης, όπως προβλέπει και το Μνημόνιο, από την επόμενη χειμερινή περίοδο.