Ο υφυπουργός Ενέργειας του Ιράκ, Χουσείν αλ-Σαριστάνι, εξαπέλυσε επίθεση κατά του Κουρδιστάν με αφορμή την διακοπή των εξαγωγών πετρελαίου, καθώς και για την ανοχή των αρχών στο λαθρεμπόριο στα βόρεια σύνορα της χώρας.

Ο υφυπουργός Ενέργειας του Ιράκ, Χουσείν αλ-Σαριστάνι, εξαπέλυσε επίθεση κατά του Κουρδιστάν με αφορμή την διακοπή των εξαγωγών πετρελαίου, καθώς και για την ανοχή των αρχών στο λαθρεμπόριο που λαμβάνει χώρα στα βόρεια σύνορα της χώρας.

Οι ήδη τεταμένες σχέσεις των δύο πλευρών εντείνονται έτσι ακόμα περισσότερο και το διακύβευμα είναι ο έλεγχος της παραγωγής. Η κουρδική κυβέρνηση αποφάσισε την περασμένη Κυριακή να αναστείλει τις εξαγωγές 100.000 βαρελιών ανά ημέρα, κατηγορώντας την Βαγδάτη ότι δεν προέβη εγκαίρως στις πληρωμές προς εταιρείες που εδρεύουν στο Κουρδιστάν.

Συνολικά το 2011, το Κουρδιστάν παρήγαγε 68,1 εκατ. βαρέλια πετρελαίου, αλλά μόλις 33,64 εκατ. βαρέλια εξήχθησαν μέσω της ιρακινής εταιρείας που αναλαμβάνει τις εξαγωγές όλης της χώρας. Ο κ. Σαριστάνι μάλιστα, αναμένει ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί εντός του φετινού έτους.

Η αξία των «χαμένων» αυτών εξαγωγών ξεπερνά τα 6 δις δολάρια, γεγονός που προκαλεί ζημιά στην ιρακινή κυβέρνηση. Όπως γίνεται αντιληπτό, οι Κούρδοι εξάγουν λαθραία το πετρέλαιο αυτό στο Ιράν και σε άλλους προορισμούς, όπως η Τουρκία.