Στο «μικροσκόπιο» των αρχών στις ΗΠΑ και τη Λιβύη έχουν μπει οι δυτικές εταιρείες που έχουν σχέση με τον πετρελαϊκό κλάδο της Λιβύης. Την αποκάλυψη έκανε χθες η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal, σύμφωνα με την οποία, επισήμως, στόχος της έρευνας είναι να εντοπιστούν παρατυπίες που διαπράχθηκαν κατά την περίοδο του προηγούμενου καθεστώτος και να επιβληθούν τα ανάλογα πρόστιμα -τα οποία, βάσει των ίδιων πληροφοριών- θα είναι διπλάσια από τα ποσά που στερήθηκαν τα δημόσια ταμεία της χώρας
 Στο «μικροσκόπιο» των αρχών στις ΗΠΑ και τη Λιβύη έχουν μπει οι δυτικές εταιρείες που έχουν σχέση με τον πετρελαϊκό κλάδο της Λιβύης. Την αποκάλυψη έκανε χθες η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal, σύμφωνα με την οποία, επισήμως, στόχος της έρευνας είναι να εντοπιστούν παρατυπίες που διαπράχθηκαν κατά την περίοδο του προηγούμενου καθεστώτος και να επιβληθούν τα ανάλογα πρόστιμα -τα οποία, βάσει των ίδιων πληροφοριών- θα είναι διπλάσια από τα ποσά που στερήθηκαν τα δημόσια ταμεία της χώρας.

Ωστόσο, είναι φανερό ότι αυτή η διαδικασία -τρεις μήνες περίπου πριν από τις εκλογές του Ιουνίου και ενώ συνεχίζονται οι συγκρούσεις ανάμεσα στις διάφορες ομάδες που είχαν ενωθεί για να ανατρέψουν τον Μουαμάρ Καντάφι- ανοίγει πάλι ένα ευαίσθητο κεφάλαιο το οποίο αρκετοί άμεσα ενδιαφερόμενοι θεωρούσαν ότι είχε λήξει, μαζί με το τέλος του πολέμου. Σε αυτούς συγκαταλέγονται ασφαλώς οι ιταλικές και γαλλικές πετρελαϊκές, καθώς Ρώμη και Παρίσι τους είχαν δώσει τη διαβεβαίωση ότι δεν θα πληγούν τα συμφέροντά τους στη μετά-Καντάφι εποχή - όμως, τώρα, η ιταλική ENI και η γαλλική Total βλέπουν να αναμοχλεύεται το παρελθόν τους και να δυσκολεύει το μέλλον τους.

Πίεση

Άλλωστε, όπως παραδέχθηκε η WSJ στο ρεπορτάζ της, «η πίεση που ασκείται ενδεχομένως να περιπλέξει τις μελλοντικές διαπραγματεύσεις των πετρελαϊκών πολυεθνικών στην Λιβύη, μια από τις ελάχιστες χώρες που είναι ακόμη ανοιχτή σε ξένες επενδύσεις, σε μια περίοδο που άλλοι δυσκολεύουν την πρόσβαση στους Δυτικούς ή βρίσκονται εκτός παιχνιδιού, λόγω κυρώσεων». Πρόκειται για μια εκτίμηση που ανησυχεί ιδιαιτέρως την ΕΝΙ, μιας και το 14% της συνολικής της παραγωγής προέρχεται από τη Λιβύη, ενώ έχει θέσει στόχο να διπλασιάσει αυτό το ποσοστό, επενδύοντας στη χώρα 30-35 δισ. δολάρια στην επόμενη δεκαετία.

Βεβαίως, η αλήθεια είναι ότι στο στόχαστρο των ερευνών βρίσκονται και άλλες εταιρείες - όπως οι Vitol και Glencore, καθώς και η αμερικανική Marathon. Καμία τους όμως δεν είναι τόσο εκτεθειμένη στη Λιβύη όσο η ENI και, δευτερευόντως, η Total...

(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 10/04/2012)