Δεν εξάγει πλέον Πετρέλαιο το Ιράν προς την χώρα μας, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Πετρελαίου Ροστάμ Γασεμί, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Shana, σε μία συγκυρία κατά την οποία η τιμές καυσίμων σημειώνουν εκρηκτική άνοδο στην χώρα μας. Επίσης, την περασμένη εβδομάδα, αξιωματούχος του ελληνικού υπουργείου Ενέργειας δήλωσε ότι η Ελλάδα αναζητεί «εναλλακτικές πηγές» τροφοδοσίας, εν όψει της εφαρμογής κοινοτικού εμπάργκο στις εισαγωγές ιρανικού αργού, από την 1η Ιουλίου
Δεν εξάγει πλέον Πετρέλαιο το Ιράν προς την χώρα μας, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Πετρελαίου Ροστάμ Γασεμί, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Shana, σε μία συγκυρία κατά την οποία η τιμές καυσίμων σημειώνουν εκρηκτική άνοδο στην χώρα μας. Επίσης, την περασμένη εβδομάδα, αξιωματούχος του ελληνικού υπουργείου Ενέργειας δήλωσε ότι η Ελλάδα αναζητεί «εναλλακτικές πηγές» τροφοδοσίας, εν όψει της εφαρμογής κοινοτικού εμπάργκο στις εισαγωγές ιρανικού αργού, από την 1η Ιουλίου.

«Αυτή τη στιγμή, το Ιράν δεν πωλεί πλέον πετρέλαιο στην Ελλάδα» δήλωσε ο Ροστάμ Γασέμι. Ωστόσο ισχυρίστηκε ότι «το Ιράν δεν συναντά κανένα πρόβλημα στην πώληση του πετρελαίου του και των πετρελαϊκών του προϊόντων».

Το Ιράν εξήγαγε ημερησίως στην Ελλάδα το 2011 κατά μέσο όρο 100.000 βαρέλια πετρελαίου, ποσότητα που αντιστοιχεί στο ένα-τρίτο (1/3) των ελληνικών εισαγωγών πετρελαίου. Η ασιατική χώρα, που είναι το δεύτερο σε παραγωγή μέλος του ΟΠΕΚ, παράγει 3,5 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ημερησίως και εξάγει περί τα 2,5 εκατομμύρια βαρέλια.

Η Ελλάδα προσπαθεί να αυξήσει τις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία, το Ιράκ, τη Σαουδική Αραβία και τη Λιβύη, από όπου προμηθευόταν πετρέλαιο τον περασμένο χρόνο, αλλά σε μικρότερες ποσότητες σε σχέση με το ιρανικό πετρέλαιο, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η Ιταλία (180.000 βαρ./ημέρα) και η Ισπανία (160 βαρ./ημέρα) είναι επίσης μεγάλοι εισαγωγείς ιρανικού πετρελαίου. Το 2011 εξήγε 450.000 βαρέλια ημερησίως προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Τεχεράνη αποφάσισε στα μέσα Φεβρουαρίου να σταματήσει τις πωλήσεις πετρελαίου προς τη Γαλλία και τη Βρετανία, οι οποίες εισήγαν μικρές ποσότητες πετρελαίου.