Ιαπωνία και Ρωσία υπέγραψαν την Κυριακή συμφωνία για την κατασκευή τερματικού LNG στο Βλαδιβοστόκ. Συγκεκριμένα, ο Ιάπωνας Υπουργός Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Γιούκιο Εντάνο, υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με τον Ρώσο Υπουργό Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ, στο περιθώριο του Φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού
Ιαπωνία και Ρωσία υπέγραψαν την Κυριακή συμφωνία για την κατασκευή τερματικού LNG στο Βλαδιβοστόκ. Συγκεκριμένα, ο Ιάπωνας Υπουργός Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Γιούκιο Εντάνο, υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με τον Ρώσο Υπουργό Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ, στο περιθώριο του Φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού.

Ήδη από τον Απρίλιο η ρωσική Gazprom και ιαπωνική κοινοπραξία που περιλαμβάνει τις εταιρείες Itochu Corp., Japan Petroleum Exploration Co., Marubeni Corp. και Inpex Corp. καταρτίζουν μελέτη σκοπιμότητας για την κατασκευή ενός εξαγωγικού τερματικού LNG, δυναμικότητας 10 εκατ. μετρικών τόννων ετησίως στο Βλαδιβοστόκ.

Σύμφωνα με τοα ιαπωνικά ΜΜΕ, το κόστος του έργου εκτιμάται σε 1 τρις γιεν.

Ωστόσο, ανώτερος Ιάπωνας κυβερνητικός αξιωματούχος, ο οποίος ήταν παρών στην τελετή υπογραφής, δήλωσε στο Dow Jones Newswires ότι το μνημόνιο συνεργασίας ήταν απλά μία υπογραφή προθέσεων και διμερούς κρατικής υποστήριξης, ενώ για τον επιμερισμό του κόστους θα αποφασίσουν οι εταιρείες.

Η εξέλιξη αυτή εντάσσεται στη γενικότερη στρατηγική της Μόσχας για μεταφορά φυσικού αερίου από την Σαχαλίνη και την ανατολική Σιβηρία μέσω αγωγών προς το Βλαδιβοστόκ, όπου το φυσικό αέριο θα ψύχεται ώστε να αποστέλλεται με τάνκερ σε χώρες στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού.