Τουλάχιστον 33 θανάτους ετησίως και οικονομική ζημία 242 εκατ. ευρώ θα προκαλεί η κατασκευή μιας νέας μονάδας παραγωγής ενέργειας στο θερμοηλεκτρικό εργοστάσιο Σοστάνι (TES), σύμφωνα με έρευνα για τις συνέπειες της καύσης λιγνίτη που διεξήχθη στην ομώνυμη πόλη στο βόρειο τμήμα της Σλοβενίας από το σλοβενικό τμήμα της Greenpeace. Σύμφωνα με την επικεφαλής της Greenpeace στη Σλοβενία Νίνα Στρος, η έκτη μονάδα παραγωγής ενέργειας στο εργοστάσιο θα μειώσει τις θέσεις εργασίας κατά έξι φορές και θα προκαλέσει θανάτους

Τουλάχιστον 33 θανάτους ετησίως και οικονομική ζημία 242 εκατ. ευρώ θα προκαλεί η κατασκευή μιας νέας μονάδας παραγωγής ενέργειας στο θερμοηλεκτρικό εργοστάσιο Σοστάνι (TES), σύμφωνα με έρευνα για τις συνέπειες της καύσης λιγνίτη που διεξήχθη στην ομώνυμη πόλη στο βόρειο τμήμα της Σλοβενίας από το σλοβενικό τμήμα της Greenpeace.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της Greenpeace στη Σλοβενία Νίνα Στρος, η έκτη μονάδα παραγωγής ενέργειας στο εργοστάσιο θα μειώσει τις θέσεις εργασίας κατά έξι φορές και θα προκαλέσει θανάτους. Με βάση τρία διαφορετικά σενάρια, από την έρευνα προκύπτει ότι η έκτη μονάδα θα προκαλεί 33 έως 48 θανάτους το χρόνο και 190-242 εκατ. ευρώ απώλειες στην οικονομία. Αυτό σημαίνει 1.320 - 1.920 ανθρώπινοι θάνατοι και οικονομική ζημία 6,7 - 7 δισ. ευρώ σε σαράντα χρόνια, υπογράμμισε η κ. Στρος.

Οι υπάρχουσες μονάδες εκτιμάται ότι έχουν προκαλέσει τουλάχιστον 112 θανάτους το 2010 και το ίδιο χρονικό διάστημα αναφέρθηκαν 48 περιπτώσεις χρόνιας βρογχίτιδας και 35 άνθρωποι εισήχθησαν στο νοσοκομείο λόγω των βλαβερών συνεπειών της καύσης λιγνίτη, σύμφωνα με τη Greenpeace. Καθώς οι άνθρωποι απουσιάζουν από τη δουλειά λόγω διάφορων ασθενειών που σχετίζονται με τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, υπάρχουν άμεσες συνέπειες και για την επιχείρηση. Η Greenpeace πιστεύει ότι το TES είναι μερικώς υπεύθυνο για την απώλεια 120.000 θέσεων εργασίας το 2010 και έχει επιφέρει ζημίες 410 εκατ. ευρώ στην οικονομία το ίδιο έτος, είπε η κ. Στρος.

Τόνισε ακόμη ότι οι βουλευτές θα πρέπει να έχουν υπόψη όλα αυτά όταν θα αποφασίζουν για το σχέδιο νόμου που αφορά τις κρατικές εγγυήσεις για τη χρηματοδότηση του έργου. Πρέπει να γνωρίζουν ότι με την ψήφο τους δεν αποφασίζουν μόνον για την υλοποίηση ενός έργου, αλλά για το πώς και αν θα συνεχίσουν να ζουν σε υγιές περιβάλλον 1.320 άνθρωποι, υπογράμμισε. Η Greenpeace συμμετέχει σε πρωτοβουλία μη κυβερνητικών οργανώσεων, προσωπικοτήτων και πολιτικών κομμάτων που θέλουν η σλοβενική Βουλή να απορρίψει το σχέδιο νόμου για τις κρατικές εγγυήσεις με στόχο δάνειο 440 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Υπό το σύνθημα «Υπάρχει ακόμη χρόνος», ζητούν την εγκατάλειψη των σχεδίων για την κατασκευή της μονάδας παραγωγής ενέργειας και την εκπόνηση στρατηγικής για την εξασφάλιση ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές. Ο καθηγητής της Σχολής Οικονομικών του Πανεπιστημίου της Λιουμπλιάνας Αλεξάντερ Κεσέλιεβιτς είπε ότι η έρευνα ήταν ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση και πρόσθεσε ότι το περιβάλλον, η υγεία και η ζωή έχουν ένα κόστος το οποίο δεν ελήφθη υπόψη στα σχέδια για την κατασκευή νέας μονάδας παραγωγής ενέργειας.

H Σλοβενία απορρίπτει την έρευνα

Η διεύθυνση του θερμοηλεκτρικού εργοστασίου Σοστάνι στη Σλοβενία (TES), στο οποίο σχεδιάζεται η κατασκευή νέας μονάδας παραγωγής ενέργειας, απέρριψε τις εκτιμήσεις της περιβαλλοντικής οργάνωσης Greenpeace, ότι η έκτη μονάδα θα είναι η αιτία 33 θανάτων ετησίως. Όπως επισημαίνει, οι συγκεκριμένοι ισχυρισμοί του σλοβενικού τμήματος της Greenpeace είναι παραπλανητικοί και εντάσσονται σε προσπάθειες καπηλείας του φόβου, σύμφωνα με τους εκπροσώπους του εργοστασίου.

Οι αριθμοί που παρουσίασε πρόσφατα η Greenpeace είναι πολύ ακριβείς, αλλά δεν έχουν βάση επιστημονική, αναφέρεται σε ανακοίνωση του TES, στην οποία σημειώνεται ότι οι ισχυρισμοί είναι αναπόδεικτοι. Η διαχειρίστρια εταιρεία του εργοστασίου, απαντώντας στα στοιχεία της Greenpeace, τόνισε ότι παρακολουθεί τις συνέπειες που έχει η λειτουργία του εργοστασίου στο περιβάλλον από το 1980 και ότι τα ευρήματα δείχνουν ότι η κατάσταση δεν είναι χειρότερη από αυτή σε άλλες περιοχές της Σλοβενίας. Η διεύθυνση του εργοστασίου προσέλαβε νομική εταιρεία που θα εξετάσει τους ισχυρισμούς της Greenpeace και προειδοποίησε ότι η υπόθεση θα οδηγηθεί στα δικαστήρια, αν η μη κυβερνητική οργάνωση συνεχίσει να διαδίδει τέτοιες πληροφορίες.

Αντιδράσεις για το νέο θερμοηλεκτρικό εργοστάσιο

Στα 242 εκατ. ευρώ υπολογίζεται η οικονομική ζημία που θα προκαλέσει η κατασκευή μιας νέας μονάδας παραγωγής ενέργειας στο θερμοηλεκτρικό εργοστάσιο Σοστάνι.

Η 6η μονάδα παραγωγής ενέργειας στο εργοστάσιο θα μειώσει τις θέσεις εργασίας κατά έξι φορές και θα προκαλέσει θανάτους.

Με βάση 3 διαφορετικά σενάρια, από την έρευνα προκύπτει ότι η έκτη μονάδα θα προκαλεί 33 έως 48 θανάτους το χρόνο και 190-242 εκατ. ευρώ απώλειες στην οικονομία.

Αυτό σημαίνει 1.320 με 1.920 ανθρώπινοι θάνατοι και οικονομική ζημία 6,7 -7 δισ. ευρώ σε 40 χρόνια, όπως υπογραμμίζει η κ. Στρος.

Τουλάχιστον 112 θανάτους το 2010 εκτιμάται ότι έχουν προκαλέσει οι υπάρχουσες μονάδες και το ίδιο χρονικό διάστημα αναφέρθηκαν 48 περιπτώσεις χρόνιας βρογχίτιδας και 35 άνθρωποι εισήχθησαν στο νοσοκομείο λόγω των βλαβερών συνεπειών της καύσης λιγνίτη.

Στις 21 Ιουνίου, στο πλαίσιο της εκστρατείας «Υπάρχει ακόμη χρόνος», θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Λιουμπλιάνα, έξω από τη σλοβενική Βουλή.

(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 23-24/06/2012)