Σήμερα η Επίσημη Τελετή Υπογραφής από τους Ηγέτες Τουρκίας και Αζερμπαϊτζάν για τον Αγωγό Trans Anatolian

Σήμερα η Επίσημη Τελετή Υπογραφής από τους Ηγέτες Τουρκίας και Αζερμπαϊτζάν για τον Αγωγό Trans Anatolian
Τρι, 26 Ιουνίου 2012 - 16:40
Σήμερα θα πραγματοποιηθεί η τελετή της επίσημης υπογραφής, από τους ηγέτες Τουρκίας και Αζερμπαϊτζάν, για τον αγωγό ΤΑΝΑΡ (Trans Anatolian Pipeline), ο οποίος θα διασχίζει την Τουρκία μεταφέροντας αζερικό αέριο στον σχεδιαζόμενο αγωγό Nabucco. Αυτό αναφέρει σημερινή ανακοίνωση του γραφείου του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί η τελετή της επίσημης υπογραφής, από τους ηγέτες Τουρκίας και Αζερμπαϊτζάν, για τον αγωγό ΤΑΝΑΡ ( Trans Anatolian Pipeline), ο οποίος θα διασχίζει την Τουρκία μεταφέροντας αζερικό αέριο στον σχεδιαζόμενο αγωγό Nabucco. Αυτό αναφέρει σημερινή ανακοίνωση του γραφείου του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η συμφωνία, που αναμένεται να χρειαστεί 7 δις δολ. κατά τα επόμενα έξι χρόνια για την υλοποίησή της, ανοίγει τον δρόμο για την παροχή φυσικού αερίου από το αζερικό κοίτασμα Σαχ Ντενίζ 2 προς την Ευρώπη, μέσω της Τουρκίας και του αγωγού Nabucco, που έχει την επίσημη στήριξη της E.E.

Υπενθυμίζεται ότι ο TANAP αποτελεί επίσημη πρόταση της αζερική κρατικής εταιρείας πετρελαίου Socar και της αντίστοιχης τουρκικής, της Botas και, στην ουσία, καθιστά περιττό μεγάλο τμήμα του Nabucco.

Καθώς ο TANAP είναι φθηνότερος και χρειάζεται πολύ λιγότερο από τα 31 bcm φυσικού αερίου που απαιτεί ο Nabucco για να λειτουργήσει, έχει βρει μεγάλη υποστήριξη από την κοινοπραξία εκμετάλλευσης του Σαχ Ντενίζ 2, στην οποία πρωταγωνιστεί η ΒΡ.

Οι συμμετέχουσες εταιρείες στο πρότζεκτ του Nabucco είναι η αυστριακή OMV AG (OMV.VI), η ουγγρική Mol Nyrt και η γερμανική RWE AG (RWE.XE), έχουν προσαρμόσει, μετά την επίσημη «εμφάνιση» του πρότζεκτ του ΤΑΝΑΡ, το δικό τους πρότζεκτ, παρουσιάζοντας μία νέα, μικρότερη εκδοχή, τον Nabucco West, ο οποίος θα συνδέεται με τον ΤΑΝΑΡ στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Τουρκίας με τη Βουλγαρία.

Ωστόσο, το πρότζεκτ του Nabucco έχει ως ανταγωνιστή του τον αγωγό ΤΑΡ (Trans-Adriatic Pipeline), που πρόκειται να συνδεθεί με τον ΤΑΝΑΡ στα ελληνοτουρκικά σύνορα, μεταφέροντας, στη συνέχεια, το αζερικό φυσικό αέριο μέσω Ελλάδος και Αλβανίας, στην Ιταλία.

Οι εταίροι του Σαχ Ντενίζ 2 θα αποφασίσουν ανάμεσα στον Nabucco West και τον ΤΑΡ το 2013.