Έναν διαμεσολαβητή, με στόχο να διευκολύνει τους επιχειρηματίες της Δύσης στη χώρα του, διόρισε ο ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin, όπως είπε ο ίδιος σε ομιλία του στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, γνωστό και ως «Ρωσικό Νταβός». Ο Putin είπε ότι το πόστο αναλαμβάνει ο Boris Titov, μέλος του κόμματος του Putin, All-Russia People's Front, και επίσης επικεφαλής του επιχειρηματικού ομίλου Delovaya Rossiya καθώς και επιχειρηματίας διαφόρων εταιρειών, όπως της Abrau-Durso

Έναν διαμεσολαβητή, με στόχο να διευκολύνει τους επιχειρηματίες της Δύσης στη χώρα του, διόρισε ο ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin, όπως είπε ο ίδιος σε ομιλία του στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, γνωστό και ως «Ρωσικό Νταβός».

Ο Putin είπε ότι το πόστο αναλαμβάνει ο Boris Titov, μέλος του κόμματος του Putin, All-Russia People's Front, και επίσης επικεφαλής του επιχειρηματικού ομίλου Delovaya Rossiya καθώς και επιχειρηματίας διαφόρων εταιρειών, όπως της Abrau-Durso.

Σε ομιλία του χθες (21 Ιουνίου), ο Putin τόνισε ότι ο διαμεσολαβητής θα εκπροσωπεί ξένους και ρώσους επενδυτές σε νομικές υποθέσεις και θα πηγαίνει στα δικαστήρια προκειμένου να μπλοκάρει τους αξιωματούχους που βλάπτουν τα συμφέροντά τους. Υπογράμμισε ότι η απαραίτητη απόφαση για τη δημιουργία του εν λόγω πόστου θα ληφθεί σύντομα και ότι θα τεθεί σε ισχύ εντός εβδομάδων.

Ο Putin επιβεβαίωσε εκ νέου το κυβερνητικό πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων και τόνισε ότι οι ξένοι επενδυτές θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν μέρος.

Η Ρωσία αποτελεί συχνά αντικείμενο κριτικής από τους δυτικούς αναφορικά με τις «βυζαντινές συνθήκες» για τους ξένους επενδυτές, και ειδικά για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Ο διορισμός διαμεσολαβητή αποτελεί ξεκάθαρο σημάδι ότι ο Putin συνεχίζει να βασίζεται στο σύστημα πολιτικής προστασίας, αντί να λάβει την πρωτοβουλία να θέσει σαφείς και διαφανείς κανόνες όπως και μια δίκαιη δικαιοσύνη. Σύμφωνα με τους Moscow Times, η ανακοίνωση εκλήφθηκε με καχυποψία από τους συμμετέχοντες στο Φόρουμ.

Ο ρώσος Πρόεδρος επεσήμανε ότι το νέο πόστο θα έχει ειδική σχέση με το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα.

Στην ομιλία του τόνισε ότι η διαφθορά αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για την Ρωσία και ομολόγησε ότι η αχίλλειος πτέρνα της χώρας είναι η εξάρτησή της από τις τιμές πετρελαίου, κατηγορώντας παράλληλα τις δυτικές δημοκρατίες για την ανικανότητά τους να πάρουν αποτελεσματικές πολιτικές αποφάσεις, αντίθετα με τη Ρωσία που οδηγεί τον κόσμο σε μια υπεύθυνη οικονομική διαχείριση.

(από www.euractiv.gr, 22/06/2012)