Γερμανία: Πολύ Κοντά σε Συμφωνία Κυβέρνηση και Παραγωγοί Φ/Β για τις Νέες Εγγυημένες Τιμές

Γερμανία: Πολύ Κοντά σε Συμφωνία Κυβέρνηση και Παραγωγοί Φ/Β για τις Νέες Εγγυημένες Τιμές
energia.gr
Τετ, 27 Ιουνίου 2012 - 12:26
Πολύ πιο πιθανός είναι πλέον ο συμβιβασμός ανάμεσα στους παραγωγούς φωτοβολταϊκών και την γερμανική κυβέρνηση στο θέμα της μείωσης των εγγυημένων τιμών (feed-in tariffs) Σύμφωνα με το Reuters, η κυβέρνηση Μέρκελ δέχεται εγγυημένη τιμή 18,5 λεπτά ανά kWh για τα μεσαίας κλίμακας συστήματα -από 10 έως 40 kW- αντίθετα με τις αρχικές της προτάσεις

Πολύ πιο πιθανός είναι πλέον ο συμβιβασμός ανάμεσα στους παραγωγούς φωτοβολταϊκών και την γερμανική κυβέρνηση στο θέμα της μείωσης των εγγυημένων τιμών (feed-in tariffs) Σύμφωνα με το Reuters, η κυβέρνηση Μέρκελ δέχεται εγγυημένη τιμή 18,5 λεπτά ανά kWh για τα μεσαίας κλίμακας συστήματα -από 10 έως 40 kW- αντίθετα με τις αρχικές της προτάσεις.

Αρχικά, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρότεινε εγγυημένη τιμή 16,5 λεπτών για όλα τα συστήματα άνω των 10 kW, ενώ τώρα, με τις νέες κυβερνητικές προτάσεις, λαμβάνεται ειδική μέριμνά για μία κατηγορία φωτοβολταϊκών που είναι τα πλέον διαδεδομένα στην χώρα.

Σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Reuters, το καθεστώς αυτό θα τερματιστεί όταν η Γερμανία επιτύχει τον στόχο των 52 GW εγκατεστημένης ισχύος από φωτοβολταϊκά – σήμερα η εγκατεστημένη ισχύς εκτιμάται στα 28 GW.

Εξάλλου, οι περικοπές κατά 20% - 30% στις feed-in-tariff που επεβλήθησαν τον Απρίλιο παραμένουν ως έχουν, ενώ σήμερα αναμένεται να συζητηθούν και να οριστικοποιηθούν οι αλλαγές καθώς έχει οριστεί συνάντηση ανάμεσα σε εκπροσώπους της Bundestag και της Bundesrat, (δηλ. της ομοσπονδιακής Βουλής και της Βουλής των κρατιδίων). Η συνάντηση θεωρείται η πλέον κρίσιμη καθώς στην συνέχεια θα διακοπούν οι εργασίες της Bundestag για το καλοκαίρι.

Απομένει να ληφθούν υπ’ όψιν οι επιφυλάξεις της Bundesrat για τις απώλειες των θέσεων εργασίας στην περίπτωση υιοθέτησης πιο αυστηρών προϋποθέσεων.