Η Ιρλανδία διαδέχεται την Κύπρο στην προεδρία της ΕΕ την 1η Ιανουαρίου. Όπως αναμένεται στην κορυφή της ατζέντας θα βρεθούν η οικονομική κρίση, η ανεργία αλλά και η ανάπτυξη.

Η Ιρλανδία διαδέχεται την Κύπρο στην προεδρία της ΕΕ την 1η Ιανουαρίου. Όπως αναμένεται στην κορυφή της ατζέντας θα βρεθούν η οικονομική κρίση, η ανεργία αλλά και η ανάπτυξη.

«Αυτό που θα κάνουμε στην διάρκεια της προεδρίας μας είναι να προωθούμε μέτρα που δημιουργούν θέσεις εργασίας και ανάπτυξη», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων και Εμπορίου, Ιμόν Γκίλμορ στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Αυτό δεν είναι μια ρητορική δήλωση. Υπάρχει ένας αριθμός νομοθετικών μέτρων που σκοπεύουμε να προωθήσουμε», τόνισε. Το Δουβλίνο, που είναι και η πρώτη χώρα η όποια προσέφυγε στον μηχανισμό στήριξης, θα αναζητήσει νέες δυνατότητες για την δημιουργία θέσεων εργασίας, για παράδειγμα σε τομείς με μεγάλες δυνατότητες, όπως η ψηφιακή τεχνολογία. Πάντως, οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η Ιρλανδία κατά την προεδρία της είναι πολλές: Θα ασχοληθεί με την συμφωνία επί του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα – με την τραπεζική ένωση στο επίκεντρο – αλλά και με μια συμφωνία για το τραπεζικό χρέος. Επί πλέον, η Τουρκία έχει εκφράσει την ελπίδα ότι οι σχέσεις της με την ΕΕ θα βελτιωθούν κατά την διάρκεια της ιρλανδικής προεδρίας.

Ωστόσο, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σημειώνουν ότι ναι μεν η εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ είναι ένας θεσμός τιμητικός για τα κράτη- μέλη, αλλά μετά από τον ορισμό προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και την ισχυροποίηση της ζώνης του ευρώ, έχει χάσει την ουσίας του. Κατά την διάρκεια των Συνόδων Κορυφής, ο ηγέτης της χώρας που ασκεί την προεδρία έχει το δικαίωμα να καθίσει δίπλα στον Βαν Ρομπάυ, «αλλά στην πράξη μόνο τέσσερις ή πέντε ηγέτες παίρνουν τον λόγο, οι σημαντικότεροι όπως η Άγγελα Μέρκελ, ο Φρανσουά Ολλάντ, ο Μάριο Μόντι ή ο Νταίηβιντ Κάμερον. Οι υπόλοιποι 23 σιωπούν και ελπίζουν ότι δεν θα αργήσει πολύ να τελειώσει», επεσήμανε ο Γιάν-Σβέν Ριτελμάγερ, ερευνητής του Γαλλικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων ( IFRI).