Χαμηλώνοντας τον θερμοστάτη, εξοικονομώντας ρεύμα και αναζητώντας φθηνότερους παρόχους προσπαθούν πολλοί Γερμανοί να ανταποκριθούν στο κόστος της ενέργειας, που αυξάνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου Dekra, που δημοσιεύει το περιοδικό Spiegel, το 46% των ερωτηθέντων έχει μειώσει τη θερμοκρασία του χώρου επιλέγοντας πιο ζεστά ρούχα μέσα στο σπίτι
Χαμηλώνοντας τον θερμοστάτη, εξοικονομώντας ρεύμα και αναζητώντας φθηνότερους παρόχους προσπαθούν πολλοί Γερμανοί να ανταποκριθούν στο κόστος της ενέργειας, που αυξάνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου Dekra, που δημοσιεύει το περιοδικό Spiegel, το 46% των ερωτηθέντων έχει μειώσει τη θερμοκρασία του χώρου επιλέγοντας πιο ζεστά ρούχα μέσα στο σπίτι. Επίσης, τέσσερις στους δέκα δεν θερμαίνουν όλο το σπίτι, αλλά μόνο κάποιους χώρους, ενώ το 86% προσπαθεί να εξοικονομήσει ρεύμα σε καθημερινές εργασίες όπως το μαγείρεμα, η χρήση πλυντηρίου και ο φωτισμός.

Επίσης, το 42% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι έχει ήδη μεταφερθεί ή σκοπεύει να μεταφερθεί σε οικονομικότερο πάροχο ρεύματος ή φυσικού αερίου.

Στην έρευνα έλαβαν μέρος 1.124 άτομα από όλα τα γερμανικά κρατίδια. Επειδή όμως διεξάγεται για πρώτη φορά, δεν μπορεί να προσδιοριστεί αν αυτές οι συμπεριφορές είναι καινούργιες ή όχι.

Το πολιτικά ευαίσθητο ερώτημα είναι πού οφείλεται η άνοδος των τιμών, στην υιοθέτηση της πράσινης ενέργειας, όπως ισχυρίζεται ο αντικαγκελάριος Ρέσλερ, ή στην απληστία των εταιρειών ενέργειας, όπως υποστηρίζουν ενώσεις καταναλωτών.

Μεταξύ των ερωτηθέντων η συντριπτική πλειοψηφία αποδίδει τις μεγαλύτερες ευθύνες στις εταιρείες ενέργειας. Τέσσερις στους πέντε ερωτηθέντες θεωρούν υπεύθυνη για την άνοδο του κόστους της ενέργειας την τιμολογιακή πολιτική των εταιρειών. Σε ποσοστό 63% οι ερωτηθέντες αποδίδουν ευθύνες στο πρόγραμμα μετάβασης σε καθαρές μορφές ενέργειας, το οποίο όμως συνεχίζει να τυγχάνει σημαντικής υποστήριξης μεταξύ του πληθυσμού. Ποσοστό 75% των ερωτηθέντων θεωρεί ορθό το πρόγραμμα μετάβασης στην καθαρή ενέργεια.

Οργανώσεις καταναλωτών υποστηρίζουν ότι το τέλος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που χρεώνουν οι εταιρείες στους καταναλωτές στη Γερμανία είναι πιο «φουσκωμένο» από ό, τι δικαιολογείται. Οπως αναφέρει το περιοδικό Spiegel, οι οργανώσεις κατηγορούν τις εταιρείες ότι επικαλούνται το κόστος των ανανεώσιμων πηγών ως δικαιολογία για να ανεβάζουν τα τιμολόγια.

Οι τιμές του ρεύματος και του φυσικού αερίου ανεβαίνουν τα τελευταία χρόνια, επηρεάζοντας τον γερμανικό πληθωρισμό. Η μεγαλύτερη αύξηση (2,8%) σημειώθηκε φέτος, οδηγώντας πολυάριθμους πολιτικούς να εκφράσουν την ανησυχία τους για τις αυξήσεις.

Οπως αναφέρει το Spiegel, ο επίτροπος ενέργειας της Ε. Ε. Γκίντερ Ετιγκερ εξετάζει το ενδεχόμενο να χορηγηθούν επιδόματα στους μακροχρόνια ανέργους ώστε να είναι σε θέση να καλύψουν το κόστος του ρεύματος και του φυσικού αερίου.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 03/01/2013)