Διαβεβαιώσεις ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται, σε καμία περίπτωση, να ξεπουλήσει τον εθνικό φυσικό πλούτο έδωσε ο υπουργός Οικονομίας της Κροατίας 'Ιβαν Βρντόλιακ, στη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, προκειμένου να καθησυχάσει τη κοινή γνώμη και να δώσει απαντήσεις στις κατηγορίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης, των εργατικών συνδικάτων και των μη κυβερνητικών οργανώσεων της χώρας, που αντιδρούν στο προωθούμενο από την κυβέρνηση νομοσχέδιο για τις στρατηγικές επενδύσεις
Διαβεβαιώσεις ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται, σε καμία περίπτωση, να ξεπουλήσει τον εθνικό φυσικό πλούτο έδωσε ο υπουργός Οικονομίας της Κροατίας 'Ιβαν Βρντόλιακ, στη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, προκειμένου να καθησυχάσει τη κοινή γνώμη και να δώσει απαντήσεις στις κατηγορίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης, των εργατικών συνδικάτων και των μη κυβερνητικών οργανώσεων της χώρας, που αντιδρούν στο προωθούμενο από την κυβέρνηση νομοσχέδιο για τις στρατηγικές επενδύσεις.

Ο κ. Βρντόλιακ ανέφερε ότι οι κατηγορίες που ''εκτοξεύθηκαν'' από διάφορους φορείς και κόμματα της αντιπολίτευσης "είναι εκτός πραγματικότητας" και εξήγησε ότι το νέο νομοσχέδιο στοχεύει στην προσέλκυση περισσότερων επενδυτών.

Το προτεινόμενο νομοσχέδιο έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να επιταχύνει τις διαδικασίες (για την υλοποίηση στρατηγικών επενδύσεων) που, συνήθως, χρειάζονται περίπου δύο χρόνια, είπε ο κ. Βρντόλιακ.

Ο ίδιος κάλεσε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να λάβουν μέρος στη διευρυμένη συζήτηση για το θέμα και σημείωσε ότι "οι πόρτες του υπουργείου Οικονομίας είναι ανοιχτές για όσους θέλουν να συμμετέχουν σ' αυτή τη διαδικασία".

Ανέφερε ακόμη ότι η επιτάχυνση των διαδικασιών υλοποίησης στρατηγικών επενδύσεων, όπως προβλέπεται με το νέο νομοσχέδιο, θα αποτελέσει εργαλείο για τη διατήρηση δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας, αλλά και για την εύρεση απασχόλησης από τους χιλιάδες ανέργους στη χώρα.

Υπογράμμισε δε ότι εκτός του κριτηρίου του οικονομικού ύψους μίας επένδυσης (150 εκατ.κούνα) το νομοσχέδιο προβλέπει και σειρά άλλων προϋποθέσεων και όρων για την έγκριση μιας επένδυσης ως στρατηγική, όπως τα οφέλη για την κοινωνία και την ανάπτυξη της οικονομίας.

Στο μεταξύ, χθες, ακτιβιστές του κινήματος "Occupy" στην Κροατία και μέλη της συνομοσπονδίας μη κυβερνητικών οργανώσεων πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Κοινοβούλιο, κατά του νομοσχεδίου για τις στρατηγικές επενδύσεις.

Οι διαδηλωτές δήλωσαν ότι η προτεινόμενη νομοθεσία είναι "η αρχή του τέλους της εκδίωξης του κροατικού λαού από τον εθνικό φυσικό πλούτο" και τόνισαν πως εάν τελικά το νομοσχέδιο εγκριθεί, τότε αυτό θα είναι "πράξη εσχάτης προδοσίας".

"Η απόφαση για την πώληση δημόσιων αγαθών θα είναι στα 'χέρια' μιας επιτροπής που θα συστηθεί από την κυβέρνηση, άρα, μιας ομάδας ατόμων που ενδιαφέρονται μόνο για τα συμφέροντα των μεγάλων εταιρειών και η Βουλή δεν θα έχει καμία αρμοδιότητα να επηρεάσει τη διαδικασία" κατήγγειλαν οι διαδηλωτές, ζητώντας, παράλληλα, τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το νομοσχέδιο.

Εξάλλου, οι τέσσερις μεγαλύτερες συνομοσπονδίες εργατικών συνδικάτων τάχθηκαν κατά του νομοσχεδίου, ανακοινώνοντας πως ένας τέτοιος νόμος δεν είναι αναγκαίος, αφού τα εμπόδια στις επενδύσεις είναι τα όργανα της δημόσιας διοίκησης. Ο επικεφαλής της συνομοσπονδίας HUS Όζρεν Ματιγιάσεβιτς δήλωσε πως για την έλλειψη επενδύσεων υπεύθυνη είναι η μη αποτελεσματική δημόσια διοίκηση και όχι η νομοθεσία.