Το πρώτο δημοψήφισμα στη Βουλγαρία τα τελευταία είκοσι χρόνια πέτυχε. Αυτή είναι η πρώτη εκτίμηση των Βούλγαρων αναλυτών για τη σημερινή ψηφοφορία στην οποία έλαβαν μέρος περισσότεροι από το 20% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων στη χώρα. Γεγονός, το οποίο αρκετοί Βούλγαροι αναλυτές ερμηνεύουν ως συμμετοχή του ενός-τρίτου, περίπου, του πραγματικού εκλογικού σώματος καθώς στις εκλογικές λίστες υπάρχουν περίπου ένα εκατομμύριο «φαντάσματα»
Το πρώτο δημοψήφισμα στη Βουλγαρία τα τελευταία είκοσι χρόνια πέτυχε. Αυτή είναι η πρώτη εκτίμηση των Βούλγαρων αναλυτών για τη σημερινή ψηφοφορία στην οποία έλαβαν μέρος περισσότεροι από το 20% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων στη χώρα. Γεγονός, το οποίο αρκετοί Βούλγαροι αναλυτές ερμηνεύουν ως συμμετοχή του ενός-τρίτου, περίπου, του πραγματικού εκλογικού σώματος καθώς στις εκλογικές λίστες υπάρχουν περίπου ένα εκατομμύριο «φαντάσματα» (άνθρωποι που έχουν πεθάνει, μετανάστες κ.α. ψηφοφόροι που δεν έχουν διαγραφεί από τις λίστες) όπως υπενθύμισε σε χαρακτηριστικές δηλώσεις ο Βούλγαρος πολιτικός Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των exit polls.

Το γεγονός, ότι τα δύο-τρίτα των εκλογέων τάχθηκαν υπέρ της ανάπτυξης της πυρηνικής ενέργειας στη Βουλγαρία δια της κατασκευής καινούργιου πυρηνικού σταθμού σημαίνει, ότι η Βουλή θα υποχρεωθεί να ξανασυζητήσει, τουλάχιστον, το σχέδιο κατασκευής του πυρηνικού σταθμού «Μπέλενε». Η υλοποίηση του οποίου θα ξαναρχίσει είτε τώρα, είτε μετά τις βουλευτικές εκλογές το καλοκαίρι.

Με αυτόν τον τρόπο σχολίασε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ο κ. Σεργκέι Στανίσεφ, αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης με πρωτοβουλία της οποίας συγκεντρώθηκαν οι περισσότερες από τις επτακόσιες χιλιάδες ψήφοι υπέρ του δημοψηφίσματος.

Απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων ο κ. Στανίσεφ χαρακτήρισε ως «ανυπόστατες και αστείες», όπως είπε, τις δηλώσεις, με τις οποίες ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ προσπάθησε να υποβαθμίσει την ψηφοφορία. «Θα ήταν πολύ πιο λογικό να κάνουμε δημοψήφισμα για το κάπνισμα», είπε ο κ. Μπορίσοφ, αναφερόμενος στις επίκαιρες διαφωνίες για το αν πρέπει να καταργηθεί η απαγόρευση για το κάπνισμα σε κλειστούς δημόσιους χώρους.

Στην πρώτη αντίδραση του ο Βούλγαρος πρωθυπουργός (η κυβέρνηση του οποίου πέρυσι πήρε την απόφαση να σταματήσει την εκτέλεση του σχεδίου «Μπέλενε», ύστερα από τρίχρονες ταλαντεύσεις σ.σ.) αναφέρθηκε επίσης στη χαμηλή συμμετοχή στη Νότια Βουλγαρία «όπου ο κόσμος βλέπει με τα μάτια του όλα όσα έχουμε κάνει», όπως είπε.

Ενώ κατέληξε, λέγοντας, ότι «δεν είναι τυχαίο, ότι το Σύνταγμα προβλέπει, ότι για το αν θα γίνει πυρηνικός σταθμός ή όχι, αποφασίζει η εκτελεστική εξουσία», όπως υπογράμμισε.

Όπως ορίζει ο σχετικός νόμος, η συμμετοχή 20%, τουλάχιστον, των εγγεγραμμένων εκλογέων στο δημοψήφισμα υποχρεώνει το κοινοβούλιο να ξανασυζητήσει το θέμα, στο οποίο αναφέρεται το δημοψήφισμα.

Με την αφορμή αυτή ο πρώην πρόεδρος της Ένωσης των Δημοκρατικών Δυνάμεων (ΕΔΔ) Μάρτιν Δημητρόφ (η παράταξη του οποίου πρωτοστατεί στην αντίσταση εναντίον του σχεδίου «Μπέλενε» εδώ και χρόνια σ.σ.) κάλεσε τη λαϊκή αντιπροσωπεία «να απορρίψει άπαξ και δια πάντως το καταστροφικό αυτό σχέδιο, τυχόν υλοποίηση του οποίου θα οδηγήσει τη χώρα μας σε πτώχευση», όπως είπε.

«Η λαϊκή ετυμηγορία αντιστοιχεί σε μομφή κατά της κυβέρνησης του κ. Μπορίσοφ», είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος του σοσιαλιστικού κόμματος Στανίσεφ στη συνέντευξη Τύπου του κόμματος του για το θέμα.