1,16 GW υπεράκτιων αιολικών εγκαταστάθηκε στην Ευρώπη πέρυσι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ευρωπαϊκού συνδέσμου αιολικής ενέργειας (EWEA). Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί σε 293 ανεμογεννήτριες, ενώ συνολικά τα υπεράκτια αιολικά πάρκα ανέρχονται πλέον σε 55 και είναι εγκατεστημένα σε 10 διαφορετικές χώρες.

1,16 GW υπεράκτιων αιολικών εγκαταστάθηκε στην Ευρώπη πέρυσι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ευρωπαϊκού συνδέσμου αιολικής ενέργειας ( EWEA). Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί σε 293 ανεμογεννήτριες, ενώ συνολικά τα υπεράκτια αιολικά πάρκα ανέρχονται πλέον σε 55 και είναι εγκατεστημένα σε 10 διαφορετικές χώρες.

Η αύξηση της νέας εγκατεστημένης ισχύος σε σύγκριση με το 2011 υπολογίζεται σε 33%, ενώ συνολικά τα υπεράκτια αιολικά αγγίζουν τα 5 GW πανευρωπαϊκά. Ηγέτης αναδεικνύεται η Βρετανία με τα 60% όλης της ισχύος, ενώ ακολουθεί η Δανία με 18%, το Βέλγιο με 8% και η Γερμανία με 6%.

Στα πλαίσια αυτά, ο διευθυντής πολιτικής του συνδέσμου, Τζάστιν Ουίλκς, τόνισε: «Η υπεράκτια αιολική ισχύς αυξάνεται σταθερά, αλλά αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι ο κλάδος έχει δεχτεί πλήγμα από την πολιτική και ρυθμιστική αβεβαιότητα, την οικονομική κρίση, το υψηλότερο κόστος κεφαλαίου και την λιτότητα. Η Ευρώπη είναι παγκόσμιος ηγέτης στην υπεράκτια αιολική ενέργεια και θα μπορούσε να δημιουργεί ακόμα περισσότερες θέσεις εργασίες αν οι κυβερνήσεις παρείχαν μεγαλύτερη βεβαιότητα στους επενδυτές και επέλυναν τα προβλήματα σύνδεσης στο δίκτυο».

Τέλος, ο EWEA παρατηρεί ότι τα νέα υπεράκτια αιολικά του 2012 αντιστοιχούν σε επενδύσεις 4 δις. ευρώ. Οι προβλέψεις για το 2013 και το 2014 κάνουν λόγο για προσθήκη άλλων 3.300 MW, ώστε να φτάσει το σύνολο στα 8.300 MW.