Μια σημαντική επιτυχία για το κίνημα κατά των μεταλλαγμένων ήρθε από τις Βρυξέλλες. Με απόφαση του Μαλτέζου επιτρόπου Υγείας της Ε.Ε. κ. Τόνιο Μοργκ παγώνει κάθε έγκριση καλλιέργειας γενετικά τροποποιημένων προϊόντων στην Ε.Ε. έως τη λήξη της θητείας της σημερινής Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το 2014

Μια σημαντική επιτυχία για το κίνημα κατά των μεταλλαγμένων ήρθε από τις Βρυξέλλες. Με απόφαση του Μαλτέζου επιτρόπου Υγείας της Ε.Ε. κ. Τόνιο Μοργκ παγώνει κάθε έγκριση καλλιέργειας γενετικά τροποποιημένων προϊόντων στην Ε.Ε. έως τη λήξη της θητείας της σημερινής Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το 2014. Πρόκειται για αποτέλεσμα των διαφορετικών προσεγγίσεων των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε., όσον αφορά το μέλλον των μεταλλαγμένων στην Ευρώπη και τη διαδικασία αδειοδότησής τους. Γι’ αυτό, όπως σημειώνεται και στη δήλωση του εκπροσώπου του κ. Μοργκ, θα ξεκινήσουν νέες διαπραγματεύσεις με τους 27, έτσι ώστε να βρεθεί λύση στο πρόβλημα. Βεβαίως, το βασικό υπόβαθρο αυτής της αντιπαράθεσης είναι η έντονη και επίμονη αντίρρηση των Ευρωπαίων πολιτών στις «τροφές Φρανκενστάιν».

Η απόφαση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς στο τραπέζι της Επιτροπής είχαν κατατεθεί οι αιτήσεις έγκρισης καλλιέργειας μιας ποικιλίας σόγιας και έξι γενετικά τροποποιημένων ειδών καλαμποκιού. Μεταξύ αυτών, η αίτηση ανανέωσης της άδειας καλλιέργειας του ΜΟΝ810, μεταλλαγμένης ποικιλίας της Μονσάντο, που εκκρεμεί από το 2007.

Σήμερα στην Ε.Ε. επιτρέπεται η καλλιέργεια δύο γενετικά τροποποιημένων ποικιλιών: της πατάτας Amflora της γερμανικής εταιρείας BASF και του καλαμποκιού ΜΟΝ810. Η πατάτα Amflora καλλιεργείται μόνο στη Γερμανία σε μικρές ποσότητες αποκλειστικά για βιομηχανική χρήση. Θεωρείται οικονομική αποτυχία… Η καλλιέργεια μεταλλαγμένων στην ευρωπαϊκή ήπειρο παραμένει περιορισμένη. Το 2011 υπήρχαν 114.490 εκτάρια (ένα εκτάριο ισούται με δέκα στρέμματα) βασικά ΜΟΝ810, εκ των οποίων το 80% περίπου βρίσκεται στην Ισπανία. Χωράφια με μεταλλαγμένα υπήρχαν επίσης στην Πορτογαλία, τη Ρουμανία, την Τσεχία, τη Σλοβακία και τη Σουηδία. Το 2010 οι καταγεγραμμένες εκτάσεις με καλλιέργειες μεταλλαγμένων ήταν 106.000 εκτάρια, ενώ το 2009 130.000 εκτάρια.

Σημαντικό ρόλο στην αναστολή αδειοδότησης μεταλλαγμένων έπαιξε το γεγονός ότι 8 χώρες-μέλη, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, έχουν ουσιαστικά επιβάλει απαγόρευση καλλιέργειας του μεταλλαγμένου καλαμποκιού ή όλων των σπόρων στα χωράφια τους, εφαρμόζοντας τις λεγόμενες ρήτρες διασφάλισης.

Οι άλλες εφτά χώρες είναι η Αυστρία, η Βουλγαρία, η Γαλλία, η Γερμανία (εκτός μικρής παραγωγής ντομάτας για βιομηχανική χρήση), το Λουξεμβούργο, η Ουγγαρία και η Πολωνία. Το μπλοκ χωρών κατά των μεταλλαγμένων άντεξε, παρά τις πιέσεις της Κομισιόν και του προέδρου της Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Βεβαίως, όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι η Ευρώπη είναι «καθαρή» από μεταλλαγμένα ή έστω ότι ο Ευρωπαίος πολίτης γνωρίζει πού βρίσκονται γενετικά τροποποιημένα συστατικά στα τρόφιμα και μπορεί να τα αποφύγει. Δυστυχώς υπάρχουν πολλά σκοτεινά σημεία και μαύρες τρύπες. Τα τρόφιμα που περιέχουν μεταλλαγμένα πρέπει να φέρουν σχετική σήμανση (η οποία όμως δεν είναι εμφανής και ενιαία) μόνο εάν η συμμετοχή των γενετικά τροποποιημένων ουσιών ξεπερνάει το 0,9%. Αυτό είναι ήδη ένα πρόβλημα, ειδικά σε συνδυασμό με την αδυναμία ελέγχου από αξιόπιστες δημόσιες υπηρεσίες.

Οι ζωοτροφές

Αλλά το πιο σημαντικό πρόβλημα βρίσκεται στις ζωοτροφές, ειδικά στην εισαγόμενη σόγια, που καλύπτει μεγάλο μέρος της διατροφής της κτηνοτροφικής βιομηχανίας στην Ευρώπη και την Ελλάδα. Το μεγαλύτερο μέρος της είναι μεταλλαγμένο. Αυτό κανονικά πρέπει να αναγράφεται στη συσκευασία της ζωοτροφής, αλλά δεν φαίνεται στο κρέας ή στο γαλακτοκομικό προϊόν που πάει προς κατανάλωση. Η μάχη με τα μεταλλαγμένα στην Ε.Ε. θα γνωρίσει και νέα επεισόδια.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 02/02/2013)