Δεν υπάρχει «απαραίτητα» σύνδεση της τιμολόγησης του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ουκρανία με την δυνητική ένταξη της τελευταίας στην τελωνειακή ένωση Ρωσίας, Καζακστάν και Λευκορωσίας, τόνισε τη Δευτέρα (4 Φεβρουαρίου) η Μόσχα.

Δεν υπάρχει «απαραίτητα» σύνδεση της τιμολόγησης του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ουκρανία με την δυνητική ένταξη της τελευταίας στην τελωνειακή ένωση Ρωσίας, Καζακστάν και Λευκορωσίας, τόνισε τη Δευτέρα (4 Φεβρουαρίου) η Μόσχα.

Στα τέλη του περασμένου μήνα, υπήρξαν δημοσιεύματα ότι η Gazprom έστειλε στην ουκρανική Naftogaz τιμολόγιο ύψους 5.2 δις € βασισμένο στη ρήτρα «take or pay», σύμφωνα με την οποία η Ουκρανία θα πληρώνει την ποσότητα φυσικού αερίου που συμφωνήθηκε το 2009 ακόμα και εάν δεν το εισάγει.

Η Κομισιόν έχει προειδοποιήσει το Κίεβο ότι μια δυνητική ένταξη στην τελωνειακή ένωση με τη Ρωσία θα είναι ασύμβατη με τη Συμφωνία Σύνδεσης και την σε Βάθος και Σφαιρική Συμφωνία Ελεύθερων Συναλλαγών που θέλει να υπογράψει με την ΕΕ.

Τον Ιούνιο του 2009, Ρωσία, Καζακστάν και Λευκορωσία συμφώνησαν να θεσπίσουν μια τελωνειακή ένωση και να επιδιώξουν από κοινού ένταξη στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Η κίνηση αυτή βρήκε αντίθετες την ΕΕ και τις ΗΠΑ, καθώς αναμενόταν να καθυστερήσει την υποψηφιότητα της Ρωσίας στον ΠΟΕ. Η Ρωσία τελικά εντάχθηκε στον ΠΟΕ το περασμένο καλοκαίρι, μετά από 19 χρόνια αναμονής.

Σύμφωνα με ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, ο Ρώσος πρέσβης στο Κίεβο Mikhail Zurabov, είπε ότι η διαφωνία για το τιμολόγιο των 5.2 δις € που έστειλε πρόσφατα η Ρωσία στην Ουκρανία, δε θα χρειαστεί να πάει στα δικαστήρια. Σύμφωνα με την  Kyiv Post, το 2012 η Ουκρανία αγόρασε 32.9δις κυβικά μέτρα ρωσικού φυσικού αερίου, ενώ βάσει της ρήτρας «take or pay» θα έπρεπε να είχε εισάγει τουλάχιστον 42δις κυβικά μέτρα. Το μακροπρόθεσμο συμβόλαιο συμφωνήθηκε το 2009 υπό την πρωθυπουργία της Yulia Tymoshenko, που λόγω αυτού εκτίει σήμερα 7ετή ποινής φυλάκισης, κατηγορούμενη ότι έκανε κατάχρηση εξουσίας

Ο Zurabov είπε ότι αναμένει επίλυση όλων των θεμάτων τον Μάρτιο, όταν ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin αναμένεται να συναντήσει τον Ουκρανό ομόλογό του, Viktor Yanukovich.

«Οι ρωσικές και ουκρανικές αρχές έχουν βρει τρόπους που θα επιτρέψουν στο κοντινό μέλλον τη μείωση των τιμών του φυσικού αερίου, δηλαδή μια αναθεώρηση του βασικού συμβολαίου. Και πρέπει να τονίσω το εξής: οι συμφωνίες έγιναν έξω από το πλαίσιο της ουκρανικής ένταξης στην τελωνειακή ένωση», υπογράμμισε.

Και πρόσθεσε: «Φυσικά, η συμμετοχή της Ουκρανίας στην τελωνειακή ένωση θα μειώσει το κόστος των καυσίμων στο επίπεδο της τελωνειακής ένωσης. Ωστόσο, δεν συζητήθηκε το εν λόγω θέμα», είπε ο διπλωμάτης.

Ουκρανοί εμπειρογνώμονες θεωρούν τα νέα «πρόοδο» για τις συνομιλίες, παρόλο που η συμφωνία χρειάζεται ακόμη να επιτευχθεί σε υψηλότερο επίπεδο.

Η ακριβής ημερομηνία συνάντησης Putin και Yanukovich δεν είναι ακόμα γνωστή. Τον περασμένο Δεκέμβριο, οι δύο πρόεδροι ήταν να συναντηθούν ενόψει της συνόδου ΕΕ-Ρωσίας στις 18 Δεκεμβρίου, ωστόσο οι συνομιλίες αναβλήθηκαν την τελευταία στιγμή.

Σύμφωνα με πηγές της  Izvestia in  Ukraine , η συνάντηση των δύο ηγετών θα γίνει πιθανώς τον Μάρτιο, μετά τη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Ουκρανίας (25 Φεβρουαρίου).