Eurogas: Το Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών Χρειάζεται Αναδιαμόρφωση Επειγόντως

Eurogas: Το Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών Χρειάζεται Αναδιαμόρφωση Επειγόντως
energia.gr
Δευ, 11 Φεβρουαρίου 2013 - 12:07
Το ευρωπαϊκό σύστημα εμπορίας εκπομπών (ETS) χρειάζεται επειγόντως αναδιαμόρφωση, υποστηρίζει ο πρόεδρος της Eurogas, Ζαν-Φρανσουά Τσιρέλι, τονίζοντας παράλληλα ότι για το έτος 2020 η Ε.Ε. θα πρέπει να θέσει στόχο που θα αφορά μόνο τις εκπομπές ρύπων.

Το ευρωπαϊκό σύστημα εμπορίας εκπομπών ( ETS) χρειάζεται επειγόντως αναδιαμόρφωση, υποστηρίζει ο πρόεδρος της Eurogas, Ζαν-Φρανσουά Τσιρέλι, τονίζοντας παράλληλα ότι για το έτος 2020 η Ε.Ε. θα πρέπει να θέσει στόχο που θα αφορά μόνο τις εκπομπές ρύπων.

Ο Τσιρέλι επικαλέστηκε στοιχεία που δείχνουν μείωση στο μερίδιο του φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή, λόγω της αυξημένης χρήσης του άνθρακα. «Για πρώτη φορά, ο κλάδος θα κλείσει μονάδες όχι επειδή είναι πεπαλαιωμένες, αλλά για οικονομικούς λόγους. Ο κλάδος ποτέ δεν θα εκλύει τόσο CO2», τόνισε ο Τσιρέλι, ο οποίος είναι παράλληλα και αντιπρόεδρος της γαλλικής GDF- Suez, η οποία έχει κυρίαρχη παρουσία στην αγορά φυσικού αερίου.

«Για αυτό το λόγο η Eurogas υποστηρίζει την πρόταση για το back- loading. Δεν είναι η τελική λύση, αλλά ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση», πρόσθεσε ο Τσιρέλι, αναφερόμενος στην πρόταση της Κομισιόν για απομάκρυνση 900 εκατ. δικαιωμάτων εκπομπών από την αγορά στην γ’ φάση του συστήματος εμπορίας, που αφορά τα έτη 2013-2020. «Πρέπει να πληρώνουμε για το CO2 που εκλύουμε», υπογράμμισε.

Σημειώνεται ότι ορισμένα μέλη της Eurogas επιθυμούν τιμή δικαιωμάτων στα 30 ευρώ ανά τόνο, ενώ άλλα μέλη πιέζουν για ένα στόχο στη μισή τιμή. Εντούτοις, τα δικαιώματα εμπορεύονται σήμερα έναντι 4,2 ευρώ ανά τόνο. «Προφανώς η αγορά έχει αποτύχει. Αν δεν υπάρξει μεσολάβηση, τότε το σύστημα είναι προφανώς νεκρό και θα πρέπει να στραφούμε σε άλλο», τονίζει ο Τσιρέλι.

Τέλος, ο ίδιος υποστηρίζει ότι οι εκπομπές θα πρέπει να είναι ο μόνος στόχος για την Ε.Ε. με άξονα το 2030.