Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μέσω της Επιτροπής Περιβάλλοντος, ψήφισε σήμερα υπέρ της πρότασης της Κομισιόν για πάγωμα ενός μέρους των δημοπρατήσεων δικαιωμάτων εκπομπών (backloading), ώστε να στηριχθεί η τιμή τους και να συνεχίσει να λειτουργεί ομαλά η αγορά άνθρακα της Ε.Ε.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μέσω της Επιτροπής Περιβάλλοντος, ψήφισε σήμερα υπέρ της πρότασης της Κομισιόν για πάγωμα ενός μέρους των δημοπρατήσεων δικαιωμάτων εκπομπών ( backloading), ώστε να στηριχθεί η τιμή τους και να συνεχίσει να λειτουργεί ομαλά η αγορά άνθρακα της Ε.Ε.

Μετά την ραγδαία πτώση της τιμής των δικαιωμάτων εκπομπών της Ευρώπης την τελευταία διετία και μετά το κραχ που παρατηρήθηκε στα τέλη Ιανουαρίου, όταν η τιμή διολίσθησε προσωρινά κάτω από τα 3 ευρώ ανά τόνο, η Κομισιόν αποφάσισε να επέμβει δυναμικά και να προτείνει στο Κοινοβούλιο να είναι εφικτή μια επέμβαση στο χρονοδιάγραμμα των δημοπρατήσεων. Με τον τρόπο αυτό, θεωρεί η Επιτροπή, θα αντιμετωπιστεί το μεγάλο πλεόνασμα στον αριθμό των δικαιωμάτων, το οποίο έχει προκληθεί κατά κύριο λόγο από την οικονομική ύφεση και επηρεάζει μεταξύ άλλων την ανάπτυξη των ΑΠΕ.

Το Κοινοβούλιο αποφάσισε λοιπόν σήμερα να συμπαραταχθεί με την Κομισιόν και να δεχτεί ότι η τελευταία «μπορεί σε ειδικές περιστάσεις» να προσαρμόσει το χρονοδιάγραμμα των δημοπρατήσεων, υπό τον όρο ότι δεν θα θιχτούν υπέρμετρα οι σχετικοί κλάδοι της οικονομίας, με αποτέλεσμα να φύγουν εταιρείες από την Ε.Ε. προς άλλες χώρες. Παράλληλα, η Κομισιόν δεν θα μπορεί να κάνει αυτή την αναπροσαρμογή πάνω από μια φορά.

Επιπλέον, το Κοινοβούλιο τονίζει ότι το εν λόγω μέτρο είναι μάλλον προσωρινό, παρά δομικού χαρακτήρα και ως εκ τούτου απαιτείται πρόσθετη δράση στους κόλπους της Ε.Ε. προκειμένου να λυθεί οριστικά το πρόβλημα της αγοράς ρύπων.

Με αφορμή την υπερψήφιση του μέτρου, ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ε.Κ., Ματίας Γρόοτε, δήλωσε: «Στείλαμε ένα σαφές μήνυμα υπέρ ενός εύρωστου και υγιούς συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών. Η δημιουργία του ETS ήταν ένα αξιοθαύμαστο επίτευγμα, αλλά είμαστε παράλληλα σε μια διαδικασία εκμάθησης. Η καθυστέρηση των δημοπρατήσεων είναι μια προσωρινή λύση, αλλά και ένα θετικό βήμα».