Παραίτηση της Βουλγαρικής Κυβέρνησης Λόγω των Αντιδράσεων για τις Αυξήσεις του Ρεύματος

Παραίτηση της Βουλγαρικής Κυβέρνησης Λόγω των Αντιδράσεων για τις Αυξήσεις του Ρεύματος
energia.gr
Τετ, 20 Φεβρουαρίου 2013 - 10:28
Παραιτείται, σήμερα Τετάρτη, σύσσωμη η βουλγαρική κυβέρνηση, καθώς η απομάκρυνση του υπουργού Οικονομικών δεν ήρκεσε για να κατευνάσει τις αντιδράσεις για την αύξηση της τιμής του ρεύματος. «Δεν θα συμμετέχω σε μία κυβέρνηση, υπό την οποία η αστυνομία δέρνει το λαό» είπε ο Μπόικο Μπορίσοφ μιλώντας στο Κοινοβούλιο, σύμφωνα με το Reuters, στον απόηχο των επεισοδίων στη χώρα κατά τις ογκώδεις διαδηλώσεις

Παραιτείται, σήμερα Τετάρτη, σύσσωμη η βουλγαρική κυβέρνηση, καθώς η απομάκρυνση του υπουργού Οικονομικών δεν ήρκεσε για να κατευνάσει τις αντιδράσεις για την αύξηση της τιμής του ρεύματος. «Δεν θα συμμετέχω σε μία κυβέρνηση, υπό την οποία η αστυνομία δέρνει το λαό» είπε ο Μπόικο Μπορίσοφ μιλώντας στο Κοινοβούλιο, σύμφωνα με το Reuters, στον απόηχο των επεισοδίων στη χώρα κατά τις ογκώδεις διαδηλώσεις.

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός δεν ξεκαθάρισε εάν σκοπεύει να επισπεύσει τις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τον Ιούλιο.

Εξαιτίας των επεισοδίων, νοσηλεύονται 25 άτομα, μετά από διαδηλώσεις που συντάραξαν τη Σόφια και τις υπόλοιπες μεγάλες πόλεις με αφορμή την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, σε μία χώρα όπου ο μέσος μισθός είναι 350 ευρώ, ο κατώτατος 155 και η μέση σύνταξη μόλις 75 ευρώ.

Στη βουλγαρική αγορά ενέργειας κυριαρχούν δύο τσεχικές εταιρείες (CEZ και η Energo-Pro) και η αυστριακή EVN, ενώ, σήμερα, ο Μπορίσοφ ανέφερε επίσης ότι η άδεια λειτουργίας της CEZ θα ανακληθεί, βάζοντας τη Βουλγαρία σε τροχιά σύγκρουσης με την Πράγα.

Η παραίτηση του Μπορίσοφ ήταν αιφνίδια παρά το τεταμένο κλίμα στη Σόφια: Ο πρωθυπουργός αναμενόταν να προχωρήσει την Τετάρτη σε ανασχηματισμό, αλλά δεν είχε δείξει τις τελευταίες ημέρες προθέσεις για τέτοια κίνηση.