«Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη δημοσκόπηση, το 12% δηλώνει ότι κατεβαίνει στους δρόμους και το 80% ότι υποστηρίζει όσους κατεβαίνουν στους δρόμους. Δηλαδή πάνω από το 90% του βουλγαρικού λαού υποστηρίζει τις διαδηλώσεις» λέει μιλώντας προς «Το Βήμα» η Μαρία Τοπάλοβα, διευθύντρια του grreporter.info που έχει ειδήσεις από την Ελλάδα στα βουλγαρικά και από τη Βουλγαρία στα ελληνικά. «Οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν κατά του Μπορίσοφ αλλά σήμερα είναι κατά όλων των πολιτικών»
«Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη δημοσκόπηση, το 12% δηλώνει ότι κατεβαίνει στους δρόμους και το 80% ότι υποστηρίζει όσους κατεβαίνουν στους δρόμους. Δηλαδή πάνω από το 90% του βουλγαρικού λαού υποστηρίζει τις διαδηλώσεις» λέει μιλώντας προς «Το Βήμα» η Μαρία Τοπάλοβα, διευθύντρια του grreporter.info που έχει ειδήσεις από την Ελλάδα στα βουλγαρικά και από τη Βουλγαρία στα ελληνικά. «Οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν κατά του Μπορίσοφ αλλά σήμερα είναι κατά όλων των πολιτικών».

«Η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος ήταν μόνο η αφορμή. Το κυριότερο πρόβλημα της Βουλγαρίας είναι η φτώχεια -ο κατώτατος μισθός είναι μόλις 138 ευρώ. Η ζωή είναι πολύ δύσκολη. Οι περισσότεροι Βούλγαροι ζουν με ελάχιστα χρήματα: δεν αγοράζουν καινούργια παπούτσια αν δεν λιώσουν τελείως τα παλιά και πηγαίνουν σπάνια διακοπές».
Η δυσαρέσκεια που έχει συσσωρευτεί για όλους τους πολιτικούς αντανακλάται και στο ακροδεξιό κόμμα Ατάκα. Το Ατάκα, με την ακραία ρατσιστική και εθνικιστική ρητορική, ήρθε τέταρτο στις εκλογές του 2005 και του 2009 εκλέγοντας και τις δύο φορές 21 (επί συνόλου 240) βουλευτές. Κορυφαία στιγμή ήταν οι προεδρικές εκλογές του 2006, όταν ήρθε δεύτερο με 21,5% και πέρασε στον δεύτερο γύρο.

«Στις δημοσκοπήσεις για τις εκλογές που θα πραγματοποιούνταν τον Ιούνιο αν δεν είχε παραιτηθεί η κυβέρνηση, το ακροδεξιό κόμμα Ατάκα μόλις που πλησιάζει το πλαφόν του 4% που απαιτείται για να μπει στη Βουλή. Δηλαδή η δύναμή του έχει μειωθεί στο μισό» λέει η Τοπάλοβα. Η ίδια το αποδίδει στο ότι «το Ατάκα, όταν πρωτοεμφανίστηκε ως ένα κόμμα κατά των Τούρκων -που απαρτίζουν το ένα από τα οκτώ εκατομμύρια του βουλγαρικού πληθυσμού -και κατά των Τσιγγάνων, ήταν κάτι καινούργιο, προσέφερε μια εναλλακτική στα υπάρχοντα κόμματα. Αφότου όμως μπήκε στη Βουλή, έγινε ένα κλασικό κόμμα και κράτησε μόνο τους βαθιά ξενόφοβους και ρατσιστές οπαδούς του».

Η Τοπάλοβα, που χαρακτηρίζει «χαμηλό» το επίπεδο του Μπορίσοφ με «τις σπουδές πυροσβέστη και την προϋπηρεσία σωματοφύλακα», θεωρεί ότι «δεν υπάρχει κάποια βαθιά σκέψη πίσω από την παραίτησή του. Κυκλοφορούν πολλές ερμηνείες αλλά προσωπικά πιστεύω ότι παραιτήθηκε επειδή φοβήθηκε να έχει την ευθύνη όταν η κατάσταση άρχισε να δυσκολεύει».

Οι πρόωρες εκλογές δεν θα λύσουν τα προβλήματα της Βουλγαρίας. «Υπάρχει φόβος για αστάθεια» προσθέτει η Τοπάλοβα. «Οι διαδηλωτές, που ζητούσαν την παραίτηση της κυβέρνησης, συνεχίζουν να κατεβαίνουν στους δρόμους αλλά δεν είναι χαρούμενοι που πραγματοποιήθηκε το αίτημά τους. Δεν χαίρονται γιατί ανησυχούν για το τι μέλλει γενέσθαι. Θα κατορθώσουν οι διαδηλωτές να βγάλουν κάποιον μπροστά στις εκλογές; Τα παραδοσιακά κόμματα πάντως έχουν πολύ χαμηλά ποσοστά».

(από την εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ", 24/02/2013)