Για ιστορική «νίκη» σχετικά με την προστασία των ιχθυοαποθεμάτων και τη θέσπιση δραστικών μεταρρυθμίσεων μιλούν οι απανταχού οικολόγοι. Ο λόγος για την αναθεώρηση του βασικού κανονισμού της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής της Ε.Ε., που υπερψηφίστηκε με 502 ψήφους υπέρ, 137 κατά και 27 αποχές από τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου, την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου

Για ιστορική «νίκη» σχετικά με την προστασία των ιχθυοαποθεμάτων και τη θέσπιση δραστικών μεταρρυθμίσεων μιλούν οι απανταχού οικολόγοι. Ο λόγος για την αναθεώρηση του βασικού κανονισμού της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής της Ε.Ε., που υπερψηφίστηκε με 502 ψήφους υπέρ, 137 κατά και 27 αποχές από τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου, την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου. Το νέο νομοσχέδιο θέτει ως πρωταρχικό στόχο την αναχαίτιση της υπεραλίευσης προκειμένου να αυξηθούν οι πληθυσμοί των ψαριών, σταματά τη χορήγηση βοήθειας σε κράτη–μέλη που δεν συμμορφώνονται με τους νέους κανονισμούς και απαιτεί ακριβή καταγραφή των αλιευμάτων από τα κράτη–μέλη.

Η επίτροπος Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας, Μαρία Δαμανάκη, που πρωτοστάτησε στην προσπάθεια, δήλωσε σχετικά: «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποστήριξε με ευρύτατη πλειοψηφία μια φιλόδοξη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ υιοθετώντας την προσέγγιση που προτείνει η Επιτροπή. Θα ήθελα να εκφράσω την ικανοποίησή μου επειδή το Κοινοβούλιο στηρίζει μια πολιτική που βασίζεται στη βιώσιμη εκμετάλλευση των αλιευτικών πόρων (σύμφωνα με την αρχή της μέγιστης βιώσιμης απόδοσης, από το 2015), που καθιερώνει την απαγόρευση των απορρίψεων και η οποία προβλέπει σαφείς ημερομηνίες για την εξάλειψη πρακτικών που οδηγούν στην άσκοπη σπατάλη, σπατάλη που έχει πλέον καταστεί ανεπίτρεπτη».

Προωθούμενες αλλαγές

Τι αλλάζει, όμως; Κατ’ αρχάς, από το 2014 απαγορεύονται οι απορρίψεις ιχθυοαποθεμάτων στη θάλασσα, οι οποίες φθάνουν μέχρι και το 1/4 της συνολικής ψαριάς. Η τακτική που ακολουθούσαν οι τράτες να «ξεφορτώνονται» τα ανεπιθύμητα, μη εμπορικά ψάρια, ρίχνοντάς τα και πάλι στη θάλασσα νεκρά, σταδιακά θα εγκαταλειφθεί. Τα αλιευτικά σκάφη θα υποχρεωθούν να εκφορτώνουν όλα τα αλιεύματα και να τα διαθέτουν σε χρήσεις πλην της ανθρώπινης κατανάλωσης, όπως ιχθυάλευρα, ιχθυέλαιο, ζωοτροφές ή δολώματα. Επίσης, επαναπροσδιορίζονται οι αλιευτικές ποσοστώσεις από το 2015 προς τα κάτω, προκειμένου να απομείνουν έως το 2020 επαρκή ιχθυοαποθέματα για τον πληθυσμό. Οι αλιείς θα πρέπει να σέβονται την αρχή της παραγωγής της «μέγιστης βιώσιμης απόδοσης». Συγκεκριμένα, στο ψηφισθέν κείμενο αναφέρεται: «Τα πολυετή σχέδια θα πρέπει να αποτελούν το βασικό μέσο ώστε να διασφαλιστεί, έως το 2015, ότι το ποσοστό θνησιμότητας λόγω αλιείας θα βρίσκεται σε επίπεδα που θα επιτρέπουν την αποκατάσταση των αποθεμάτων ιχθύων το αργότερο έως το 2020, πάνω από επίπεδα ικανά να παράγουν τη μέγιστη βιώσιμη απόδοση, και να επιτρέπουν τη διατήρηση όλων των αποκατεστημένων αποθεμάτων στα επίπεδα αυτά».

Οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί «επεκτείνονται» και γεωγραφικά. Πράγμα που σημαίνει ότι, αν ένα αλιευτικό πλοίο με σημαία ευρωπαϊκής χώρας βρίσκεται στα ανοικτά του Μαρόκου, οφείλει να ακολουθεί τους κανονισμούς που έχουν ορισθεί από την Ε.Ε. για την ποσότητα των αλιευμένων ψαριών και φυσικά τις μεθόδους. Επίσης, στον τομέα της υδατοκαλλιέργειας πρέπει να δίνεται προτεραιότητα σε μη σαρκοφάγα είδη ψαριών, προκειμένου να μειωθεί η εξάρτηση της υδατοκαλλιέργειας από ιχθυάλευρα και ιχθυέλαια, μια πρόταση που προήλθε από την ομάδα των Πρασίνων του Ευρωκοινοβουλίου.

Οι επιδοτήσεις των επαγγελματιών ψαράδων θα γίνονται στο εξής με «πράσινα» κριτήρια, ώστε να στηρίζονται οικονομικά όσοι αλιεύουν οικολογικά. Η νέα τροπολογία θέτει τους παραδοσιακούς αλιείς στο επίκεντρο, που έχουν επί μακρόν αγωνιστεί για την επιβίωσή τους. Υπολογίζεται, ακόμη, πως αν ακολουθηθούν οι νέες οδηγίες, θα δημιουργηθούν περίπου 37.000 νέες θέσεις εργασίας.

Το ελληνικό γραφείο της Greenpeace καλεί τον αρμόδιο υπουργό, καθηγητή Αθανάσιο Τσαυτάρη, να στηρίξει τη χάραξη της βιώσιμης ευρωπαϊκής πολιτικής για την αλιεία (Κοινή Αλιευτική Πολιτική-ΚΑΠ) και να προχωρήσει άμεσα στη δημιουργία θαλάσσιου καταφυγίου στις Β. Κυκλάδες, ως το πρώτο βήμα στήριξης της ελληνικής αλιείας. «Ελπίζουμε ότι και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας, με τη μορφή που θα ψηφιστεί από το Ευρωκοινοβούλιο, τον Μάιο, θα παράσχει κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία στους ψαράδες και στις παράκτιες κοινότητες για να εφαρμόσουν την Κοινή Αλιευτική Πολιτική», επισήμανε ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πρασίνων, Νίκος Χρυσόγελος.


(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 23/02/2013)