Η Ιταλία βρίσκεται μπροστά σε πολιτικό αδιέξοδο, μετά τα αποτελέσματα των εκλογών που ανακοινώθηκαν την Τρίτη, με το κίνημα «Πέντε Αστέρων» του κωμικού ηθοποιού, Μπέπε Γκρίλο, να επιτυγχάνει ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά, παρά το γεγονός ότι καμία πλευρά δεν κατάφερε να κερδίσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, αναφέρει το Ρόιτερς
Η Ιταλία βρίσκεται μπροστά σε πολιτικό αδιέξοδο, μετά τα αποτελέσματα των εκλογών που ανακοινώθηκαν την Τρίτη, με το κίνημα «Πέντε Αστέρων» του κωμικού ηθοποιού, Μπέπε Γκρίλο, να επιτυγχάνει ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά, παρά το γεγονός ότι καμία πλευρά δεν κατάφερε να κερδίσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, αναφέρει το Ρόιτερς.

Η κατάληξη της διήμερης εκλογικής μάχης έχει ως εξής, σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα του ιταλικού υπουργείου Εσωτερικών στις 04:00 τα ξημερώματα της Τρίτης:

Στην Βουλή, η πλειοψηφία πηγαίνει καθαρά στον Μπερσάνι:
  • Ο συνασπισμός υπό τον Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι παίρνει 340 έδρες (29,54%)
  • Ο συνασπισμός υπό τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι  124 έδρες (29,18%)
  • Τα «Πέντε Αστέρια» του Μπέπε Γκρίλο 108 έδρες (25,55%)
  • Ο συνασπισμός υπό τον Μάριο Μόντι 45 έδρες (10,56%)
Το πρόβλημα όμως είναι η Γερουσία, στην οποία κανείς δεν συγκεντρώνει το μαγικό αριθμό των 158 εδρών για την πλειοψηφία:
  • Ο συνασπισμός υπό τον Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι παίρνει 113 έδρες (31,63%)
  • Ο συνασπισμός υπό τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι  116 έδρες (30,72%)
  • Τα «Πέντε Αστέρια» του Μπέπε Γκρίλο 54 έδρες (23,79%)
  • Ο συνασπισμός υπό τον Μάριο Μόντι 18 έδρες (9,13%)
Ο Μπερσάνι ανακοίνωσε τη νίκη του αλλά δήλωσε ότι είναι προφανές πως η Ιταλία βρίσκεται σε μια «πολύ ευαίσθητη κατάσταση». Στελέχη του κόμματος δήλωσαν ότι η κεντροαριστερά θα προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση αλλά δεν έχει γίνει ακόμα σαφές ποιες θα είναι οι επιλογές του. Ούτε ο Γκρίλο, αλλά ούτε και ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, έδειξαν να είναι πρόθυμοι για οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις.

Από την άλλη, νευρικότητα δημιουργήθηκε στις χρηματοπιστωτικές αγορές στην προοπτική ενός πολιτικού αδιεξόδου στην Ιταλία, την τρίτη μεγαλύτερη οικονομίας της ευρωζώνης.