Η Βουλγαρική Βουλή Ενέκρινε Νόμο που Ανοίγει το Δρόμο για Μειώσεις στις Τιμές του Ρεύματος

Η Βουλγαρική Βουλή Ενέκρινε Νόμο που Ανοίγει το Δρόμο για Μειώσεις στις Τιμές του Ρεύματος
energia.gr
Πεμ, 28 Φεβρουαρίου 2013 - 10:20
Σήμερα αναμένεται η δημοσίευση - σε έκτακτη έκδοση της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως- των τροποποιήσεων που ενέκρινε η βουλγαρική Βουλή για τον ενεργειακό νόμο, βάσει των οποίων η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας θα μπορεί να αλλάζει την τιμολογιακή πολιτική περισσότερες από μια φορά ανά έτος

Σήμερα αναμένεται η δημοσίευση - σε έκτακτη έκδοση της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως- των τροποποιήσεων που ενέκρινε η βουλγαρική Βουλή για τον ενεργειακό νόμο, βάσει των οποίων η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας θα μπορεί να αλλάζει την τιμολογιακή πολιτική περισσότερες από μια φορά ανά έτος.

Το νομοσχέδιο, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων "Novinite", εκτιμάται ότι θα ανοίξει το δρόμο για τη μείωση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος, κάτι που ζητείται από χιλιάδες πολίτες που διαδήλωναν στη Σόφια και άλλες πόλεις τις τελευταίες τρεις εβδομάδες και οδήγησαν την κυβέρνηση του Μπόικο Μπορίσοφ σε παραίτηση.

 

Οι αλλαγές που υπερψήφισε η Βουλή επιτρέπουν στις ρυθμιστικές αρχές να αλλάξουν τα τιμολόγια παραπάνω από μία φορά το χρόνο -ανοίγοντας έτσι το δρόμο για μειώσεις, ενδεχομένως μέσα στο Μάρτιο.

Η μείωση, όπως αναφέρει το Reuters, μπορεί να φτάσει το 8%. Το εάν πάντως η κίνηση θα είναι αρκετή για να καταλαγιάσει τις αντιδράσεις μένει να φανεί το Σαββατοκύριακο, οπότε και είναι προγραμματισμένες νέες διαδηλώσεις.

Τις προηγούμενες εβδομάδες, οι Βούλγαροι βγήκαν στους δρόμους με αφορμή τις αυξήσεις 13% στα τιμολόγια του ηλεκτρικού. Η μείωση είχε αποφασιστεί τον περασμένο Ιούλιο, αλλά άρχισε να γίνεται οδυνηρά αισθητή το χειμώνα, καθώς αρκετοί κάτοικοι βασίζονται στον ηλεκτρισμό για θέρμανση.

Η τιμή της κιλοβατώρας βρίσκεται στο 0,087 ευρώ -κάτι που μπορεί να φαίνεται λίγο σε αντιπαραβολή με τις υπόλοιπες χώρες, αλλά δεν είναι καθόλου φθηνό σε μία χώρα που ο μέσος μισθός κυμαίνεται στα 400 ευρώ και οι συντάξεις αρκετά παρακάτω.

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων της Βουλγαρίας αναμένεται να συνεδριάσει, εκτάκτως, την Παρασκευή για να αποφασίσει τη μείωση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος.