Πτώση της Κυβέρνησης Αλλά και Εσπευσμένες Αλλαγές στον Νόμο για την Ενέργεια Έφεραν οι Διαδηλώσεις στη Βουλγαρία

Πτώση της Κυβέρνησης Αλλά και Εσπευσμένες Αλλαγές στον Νόμο για την Ενέργεια Έφεραν οι Διαδηλώσεις στη Βουλγαρία
energia.gr
Παρ, 1 Μαρτίου 2013 - 11:10
Οι αρμόδιες επιτροπές του βουλγαρικού κοινοβουλίου ενέκριναν σε πρώτη και δεύτερη ανάγνωση τροποποιήσεις του νόμου για την ενέργεια, βάσει των οποίων η αρμόδια ρυθμιστική αρχή για την ενέργεια (State Energy and Water Regulatory Commission, SEWRC) θα μπορεί να μεταβάλει τις τιμές του ηλεκτρισμού σε διάστημα συντομότερο του ενός έτους

Οι αρμόδιες επιτροπές του βουλγαρικού κοινοβουλίου ενέκριναν σε πρώτη και δεύτερη ανάγνωση τροποποιήσεις του νόμου για την ενέργεια, βάσει των οποίων η αρμόδια ρυθμιστική αρχή για την ενέργεια (State Energy and Water Regulatory Commission, SEWRC) θα μπορεί να μεταβάλει τις τιμές του ηλεκτρισμού σε διάστημα συντομότερο του ενός έτους.

 

Ο απερχόμενος Υπουργός Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού, κ. D. Dobrev, δε διαφώνησε με την τροπολογία, αλλά τόνισε ότι πριν εγκριθεί από την ολομέλεια σε δεύτερη ανάγνωση θα πρέπει να υιοθετηθούν και ορισμένες πρόσθετες αλλαγές, που αφορούν, μεταξύ άλλων, στο διαχωρισμό της ΝΕΚ (κρατικής εταιρείας διανομής ρεύματος) από το διαχειριστή του συστήματος ηλεκτρισμού. Επίσης, ο κ. Dobrev πρότεινε την τροποποίηση του νόμου για τις ιδιωτικοποιήσεις, ώστε να καταστεί δυνατή απόκτηση του 50% της κοινοπραξίας Nabucco West (ανταγωνιστικής του TAP, που σχεδιάζεται να διέλθει από την Ελλάδα) από την κοινοπραξία Shah Deniz ΙΙ, που διαχειρίζεται τα κοιτάσματα της ομώνυμης αζερικής περιοχής. Τελικά, λόγω του κατεπείγοντος χαρακτήρα της, η τροπολογία κατατέθηκε ως είχε στην Ολομέλεια, χωρίς προσθήκες, και εγκρίθηκε την Πέμπτη, 28.02.2013.

 

Η νομοθετική αυτή πρωτοβουλία λαμβάνει χώρα μια εβδομάδα μετά τις μαζικές διαδηλώσεις σε όλη τη Βουλγαρία, με αφορμή τις αυξημένες τιμές ηλεκτρικού ρεύματος, που οδήγησαν στην πτώση της κυβέρνησης Borissov.

Πριν από την παραίτησή του και την επομένη των ογκωδών διαδηλώσεων (19.02.2013), ο κ. Borissov είχε υποστηρίξει ότι δεν πρόκειται να κρατικοποιηθούν οι εταιρείες διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά δεσμεύθηκε ότι θα αφαιρεθεί η άδεια λειτουργίας της CEZ (της μίας εκ των τριών ιδιωτικών εταιρειών διανομής ρεύματος στη Βουλγαρία, εναντίον της οποίας εστιάζονται οι περισσότερες διαμαρτυρίες των διαδηλωτών), ενώ, σε ό,τι αφορά την τιμή του ρεύματος, είχε εκτιμήσει ότι μπορεί να μειωθεί κατά 8% ήδη από την 1 Μαρτίου, με τη σύμφωνη γνώμη της SEWRC. Σημειώνεται ότι τον Ιούλιο 2012 η SEWRC είχε αποφασίσει μεγαλύτερη της αναμενόμενης αύξηση (έως 13%) της ηλεκτρικής ενέργειας, την οποία ο τότε πρόεδρος της επιτροπής, κ. A. Semerdzhiev, είχε αποδώσει στο μεγάλο αριθμό φωτοβολταϊκών πάρκων που συνδέθηκαν στο δίκτυο ηλεκτρισμού και υποχρέωσαν το κράτος να αγοράσει την παραγόμενη ενέργεια από τις ως άνω εγκαταστάσεις σε υψηλότερες τιμές.

Επισημαίνεται, τέλος, ότι η SWERC παραμένει ακέφαλη, καθώς μετά τον εξαναγκασμό σε παραίτηση τον Ιανουάριο του κ. Semerdzhiev, ακολούθησε και η παραίτηση της διαδόχου του, κας Y. Ivanova, τρεις μόλις ημέρες μετά το διορισμό της από το Υπουργικό Συμβούλιο, λόγω της συμμετοχής της σε εταιρεία, που εμπλέκεται σε παράνομη πώληση ηλεκτρονικών τσιγάρων μέσω διαδικτύου.