Ο πρώην ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσώφ εξέφρασε την έντονη αντίδραση του για τους νέους νόμους που θεσπίσθηκαν στην Ρωσία, επί προεδρίας του Βλάντριμιρ Πόυτιν, καθώς όπως τόνισε «επιτίθενται στα δικαιώματα των πολιτών». Σε συνέντευξη του που παραχώρησε στο BBC, ο Γκορματσώφ δήλωσε πως ο κύκλος του Πούτιν είναι γεμάτος «κλέφτες και διεφθαρμένους αξιωματούχους»

Ο πρώην ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσώφ εξέφρασε την έντονη αντίδραση του για τους νέους νόμους που θεσπίσθηκαν στην Ρωσία, επί προεδρίας του Βλάντριμιρ Πόυτιν, καθώς όπως τόνισε «επιτίθενται στα δικαιώματα των πολιτών». Σε συνέντευξη του που παραχώρησε στο BBC, ο Γκορματσώφ δήλωσε πως ο κύκλος του Πούτιν είναι γεμάτος «κλέφτες και διεφθαρμένους αξιωματούχους» . «Από αυτούς που βρίσκονται δίπλα του, υπάρχουν πολλοί κλέφτες και διεφθαρμένοι. Εάν δεν αλλάξουν τα πράγματα, η Ρωσία θα συνεχίσει να παρασύρεται σαν ένα κομμάτι πάγου στον Αρκτικό Ωκεανό», είπε χαρακτηριστικά.

Επισημαίνεται πως μεταξύ των νέων νόμων που έχουν θεσπισθεί στην Ρωσία προβλέπονται η επιβολή προστίμων για διαδηλώσεις χωρίς άδεια, αυστηρότερες ποινές για συκοφαντική δυσφήμηση και περιορισμοί σε ιστοσελίδες. Τον περασμένο Ιανουάριο, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε κατηγορήσει τον Πούτιν ότι εξαπολύει «την χειρότερη πολιτική καταστολή στην μετασοβιετική ιστορία της Ρωσίας». Ο Γκορμπατσώφ δήλωσε «έκπληκτος» από τον αριθμό των αμφιλεγόμενων νόμων που ψηφίσθηκαν στην Ρωσία μετά την επιστροφή του Πούτιν στο Κρεμλίνο.

Παράλληλα, ο Γκορμπατσώφ κάλεσε τον Πούτιν να μη φοβάται τον ίδιο του τον λαό «Το κοινό νήμα που διέπει όλους αυτούς τους νόμους είναι μια επίθεση στα δικαιώματα των πολιτών», τόνισε ο πρώην Σοβιετικός ηγέτης. «Για όνομα του Θεού, δεν πρέπει να φοβάστε τους δικούς σας ανθρώπους», προσέθεσε αναφερόμενος στον Πούτιν. «Αυτό που θέλουν οι άνθρωποι και περιμένουν από τον Πρόεδρο τους είναι ένας ανοικτός και απευθείας διάλογος μαζί τους», εκτίμησε ο Γκορμπατσώφ, εκτιμώντας πως ο Πρόεδρος πρέπει να επικεντρωθεί στην προσπάθεια να βγάλει τη Ρωσία από την δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται.

Επιπλέον, ο ίδιος κατηγόρησε τον Πούτιν ότι πολλές φορές «χάνει την ψυχραιμία του». «Κάποτε είχε πει ότι κάποιος πρέπει να κόψει την γλώσσα του Γκορμπατώφ. Ένιωσα ότι βρίσκεται σε μεγάλη ένταση και ανία. Δεν πηγαίνουν όλα καλά. Νομίζω ότι πρέπει να αλλάξει το στυλ του και να κάνει αναπροσαρμογές στο καθεστώς», τόνισε.

Από ΕΣΤΙΑ, 8 Μαρτίου 2013