Οι χώρες της Ομάδας του Visegrad, Τσεχική Δημοκρατία, Ουγγαρία, Πολωνία και Σλοβακία, συμφώνησαν να σχηματίσουν μια κοινή στρατιωτική δύναμη που θα τεθεί σε λειτουργία έως το 2016. Η συμφωνία, που υπέγραψαν οι τέσσερεις πρωθυπουργοί των χωρών οι οποίες είναι μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, προβλέπει την δημιουργία μιας δύναμης περίπου 3.000 στρατιωτών, ικανής να εγγυηθεί τη διατήρηση της ειρήνης και τη διαχείριση κρίσεων

Οι χώρες της Ομάδας του Visegrad, Τσεχική Δημοκρατία, Ουγγαρία, Πολωνία και Σλοβακία, συμφώνησαν να σχηματίσουν μια κοινή στρατιωτική δύναμη που θα τεθεί σε λειτουργία έως το 2016.

Η συμφωνία, που υπέγραψαν οι τέσσερεις πρωθυπουργοί των χωρών οι οποίες είναι μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, προβλέπει την δημιουργία μιας δύναμης περίπου 3.000 στρατιωτών, ικανής να εγγυηθεί τη διατήρηση της ειρήνης και τη διαχείριση κρίσεων.

Η σχετική ανακοίνωση έγινε στη Βαρσοβία στις 6 Μαρτίου παρουσία της καγκελαρίου της Γερμανίας Angela Merkel και του Πρόεδρου της Γαλλίας François Hollande.

Σύμφωνα με δήλωση της Angela Merkel καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις αμυντικές ανάγκες της χωρίς συνεργασία. «Μαζί είμαστε υπεύθυνοι και θέλουμε να φέρουμε την ευθύνη για την ασφάλεια της Ευρώπης [...] Αυτή η συνεργασία πρέπει να ενισχυθεί».

Ο Hollande πρόσθεσε ότι η βάση για την εμβάθυνση της ευρωπαϊκής άμυνας πρέπει να είναι ένα νέο στρατηγικό όραμα, το οποίο αναμένεται να εγκριθεί από την σύνοδο κορυφής της ΕΕ στα τέλη του έτους.

Ο Γάλλος Πρόεδρος πρόσθεσε ότι: «Είναι απαραίτητο να έχουμε κοινή βιομηχανική βάση, θέσεις εργασίας και τεχνολογία για να επιτρέψει την ευρωπαϊκή άμυνα ώστε να εξασφαλιστεί επαρκής αξιοπιστία ».

Με κοινή δήλωση τόνισαν ότι η αυξημένη πολυεθνική αμυντική συνεργασία είναι λιγότερο δαπανηρή στην εποχή της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Επίσης κάλεσαν το ΝΑΤΟ και την ΕΕ να συνεργαστούν στενά για την ανάπτυξη των αμυντικών τους δυνατοτήτων, χωρίς όμως να αλληλεπικαλύπτονται.

Δύο σε Ένα

Στην πραγματικότητα στη συνάντηση της Βαρσοβίας παρουσιαστήκαν δύο συσχετισμοί - ο V4 και το Τρίγωνο Βαϊμάρης, που αποτελείται από την Πολωνία, τη Γαλλία και τη Γερμανία. Τη συνάντηση φιλοξένησε η Πολωνία, η οποία ανήκει και στους δύο συσχετισμούς και σήμερα κατέχει την Προεδρία του V4.

Μετά την λήξη των συνομιλιών ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Donald Tusk δήλωσε στην κοινή συνέντευξη Τύπου ότι: «Η συνάντηση αυτή, καθώς και η μεταξύ μας συνεργασία στις Βρυξέλλες, δείχνει ότι οι χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, μαζί με τη Γερμανία και τη Γαλλία, αισθάνονται υπεύθυνες για την ενότητα της Ευρώπης και το μέλλον της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».

Ο Tusk έκανε επίσης αναφορά στις προσπάθειες της ΕΕ να θέσει σε εφαρμογή μεταρρυθμίσεις της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ). «Συμφωνούμε ότι η σημερινή κατάσταση πρέπει να βελτιωθεί μέσω της χρήσης τριών εργαλείων: της οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών οικονομιών και της ενίσχυσης των ευρωπαϊκών αμυντικών δυνατοτήτων»

Συνέχισε λέγοντας ότι η ΟΝΕ οφείλει να είναι μια πηγή ενότητας και όχι διαίρεσης της ΕΕ. Επομένως, επέμεινε, πρέπει να είναι ανοικτή σε όλα τα κράτη μέλη της Ένωσης. Να σημειωθεί εδώ ότι η Πολωνία δεν είναι ακόμη μέλος της ευρωζώνης.

«Στόχος του νέου σχεδιασμού της οικονομικής και νομισματικής ένωσης είναι η προώθηση της ανταγωνιστικότητας μεταξύ των χωρών εντός της ζώνης του ευρώ αλλά και η προετοιμασία συμμετοχής σε αυτην χωρών που βρίσκονται εκτός ζώνης ευρώ», συμπλήρωσε ο Πολωνός Πρωθυπουργός.

«Αυτή η διαδικασία θα πρέπει να διευκολύνει την ένταξη - κάθε κράτος μέλος που είναι πρόθυμο να συμμετάσχει στην ευρύτερη ενοποίηση πρέπει να γίνει δεκτό», λέει ένα πολωνικό ανακοινωθέν τύπου που δημοσιεύθηκε μετά τις συνομιλίες.

(από euractiv.gr)