Αβεβαιότητα στην Κύπρο και στο Βάθος Ρώσοι και Υδρογονάνθρακες

Το μαρτύριο της σταγόνας θα ισχύσει στις εξελίξεις μετά την απόφαση του Eurogroup για το κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο. Εξελίξεις οι οποίες έχουν εξέλθει πλέον των κυπριακών συνόρων. Καταρχήν, η ψήφιση του αναθεωρημένου νομοσχεδίου που κατατέθηκε το πρωί στην κυπριακή Βουλή όλα δείχνουν ότι θα πάρει και άλλη παράταση. Πρώτα, γιατί πληθαίνουν οι αρνητικές φωνές κομμάτων και βουλευτών και δεύτερον, γιατί ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου αναχωρεί για τη Ρωσία.
energia.gr
Τρι, 19 Μαρτίου 2013 - 14:39

Το μαρτύριο της σταγόνας θα ισχύσει στις εξελίξεις μετά την απόφαση του Eurogroup για το κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο. Εξελίξεις οι οποίες έχουν εξέλθει πλέον των κυπριακών συνόρων. Καταρχήν, η ψήφιση του αναθεωρημένου νομοσχεδίου που κατατέθηκε το πρωί στην κυπριακή Βουλή όλα δείχνουν ότι θα πάρει και άλλη παράταση. Πρώτα, γιατί πληθαίνουν οι αρνητικές φωνές κομμάτων και βουλευτών και δεύτερον, γιατί ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου αναχωρεί για τη Ρωσία. Όσο παραμένει ανοικτή η διαπραγμάτευση με τη ρωσική κυβέρνηση, είναι σαφές ότι δεν θα επιχειρηθεί απόπειρα δοκιμασίας μέσα στη Βουλή. Μέχρι αυτήν την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, επισήμως δεν έχει ανακοινωθεί κάτι τέτοιο, αλλά υπάρχουν φήμες που λένε για νέα αναβολή της ψήφισης στη Βουλή της Κύπρου.

Ο γερμανικός άξονας πίστευε ότι θα έκανε περίπατο και με αυτήν την απόφαση, όπως έκανε ως τώρα στην Ελλάδα. Όπου τα μνημόνια, παρά τις εσωτερικές γκρίνιες, πέρασαν όπως ακριβώς τα ήθελε η τρόικα. Η Γερμανίδα καγκελάριος, ενόψει και της εκλογικής αναμέτρησης του Σεπτεμβρίου, δεν ήθελε να δείξει ότι επιβαρύνει τους Γερμανούς φορολογούμενους με μία ακόμη διάσωση «απείθαρχου» κράτους της Ευρωζώνης. Ταυτόχρονα, ήθελε να διαλύσει το φορολογικό παράδεισο της Κύπρου, όπου είχαν βρει ως τώρα ασφαλές καταφύγιο ρώσικα κεφάλαια, νόμιμα και μη. Ήθελε να πιστεύει ότι ήταν μια καλή ευκαιρία να συγκεντρώσει στη χώρα της καταθέσεις του Νότου, όπως έπραξαν αρκετοί καταθέτες -και από την Ελλάδα- στην πρώτη φάση των απειλών για χρεοκοπία.

Στο βάθος του φόντου, όμως, παραμένουν οι υδρογονάνθρακες. Αυτοί είναι η μεγάλη «λεία» που εντέλει επιθυμεί η Ε.Ε.

Όμως, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν έτσι όπως τα ήθελε ο γερμανικός άξονας. Η αντίδραση στην Κύπρο, αλλά και η διεθνής κατακραυγή για την απόφαση αυτή, που είναι πρωτόγνωρη, πλήττει την έννοια της εμπιστοσύνης απέναντι στο τραπεζικό σύστημα και θέτει εν αμφιβόλω την προστασία της ατομικής περιουσίας , άνοιξε κυριολεκτικά τον ασκό του Αιόλου.

Και τώρα τι γίνεται; η απάντηση δεν είναι ούτε εύκολη, ούτε απλή. Το σίγουρο είναι ότι οι Κύπριοι παίζουν αυτή τη στιγμή τα ρέστα τους. Γιατί είχαν οικοδομήσει όλη την ανάπτυξη τους στη ανάδειξη του νησιού, ως χρηματοπιστωτικού κέντρου. Άρα, πρέπει να βρουν μια αξιόπιστη λύση, η οποία θα κρατήσει και τους ξένους καταθέτες και παράλληλα, θα διατηρήσει τη φήμη του νησιού ως κέντρο οικονομικών συναλλαγών, για τα πούμε με κομψότητα.

Και από εδώ αρχίζουν τα δύσκολα. Να αποδεχθούν το κούρεμα και με ποιο τρόπο; Τη διαφύλαξη των καταθέσεων έως 100.000 ευρώ, ώστε να διατηρηθούν τα προσχήματα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ότι δεν απειλείται η εγγύηση που ίσχυε ως τώρα; Να κουρέψουν τις μεγαλύτερες καταθέσεις, άρα να πλήξουν τα ρώσικα κεφάλαια πρώτιστα, όπως θέλει και η φράου; Αυτή η επιλογή έχει τις εξής συνέπειες. Να παραμείνει η απειλή πανευρωπαϊκά ότι αντίστοιχο μέτρο μπορεί ανά πάσα στιγμή να εφαρμοσθεί και οπουδήποτε αλλού και ιδιαίτερα στον «απείθαρχο» Νότο. Να καταρρεύσει η κυπριακή οικονομία, με την αναμενόμενη φυγή ξένων κεφαλαίων, που θα γυρίσουν οριστικά την πλάτη στο Νησί της Αφροδίτης, το οποίο, πλέον, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι μετά το περιμένει στη γωνία η οικονομική μιζέρια.

Και με τους υδρογονάνθρακες; Ο έλεγχος των μελλοντικών εσόδων θα ανήκει στην Ε.Ε. ; Αν υποθέσουμε ότι ισχύσουν όλα τα παραπάνω, για το συγκεκριμένο τα πράγματα δεν είναι και τόσο πρόδηλα. Και γιατί υπάρχει και ο αμερικανικός παράγοντας, που ήδη εμμέσως πλην σαφώς, έχει διαμηνύσει ότι παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς όλες τις εξελίξεις, αλλά και γιατί υπάρχει και ο παράγοντας Ισραήλ. Είναι άραγε τυχαίο το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν ακούσθηκε καμία φωνή από αυτό;

Το δεύτερο σενάριο εμπεριέχει την υπόθεση να μην ψηφισθεί εν τέλει από την κυπριακή Βουλή το νομοσχέδιο για το κούρεμα. Επειδή η κυβέρνηση Αναστασιάδη το γνωρίζει ήδη αυτό, υπάρχουν σημερινές δηλώσεις του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σουηδικό ραδιόφωνο, έχει διατηρήσει ανοικτή την πόρτα των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία. Η οποία ήδη δείχνει τα δόντια της, με την απαγόρευση ξένων τραπεζών στη Ρωσία. Εδώ υπάρχουν, επίσης, αρκετοί άγνωστοι χ στην εξίσωση. Στην Κύπρο δεν υπάρχουν μόνον ρώσικα κεφάλαια νόμιμα, αλλά και κεφάλαια Ρώσων αντίθετων με τον Πούτιν. Πληροφορίες αξιόπιστες αναφέρουν ότι ο Πούτιν πιέζει προς δυο κατευθύνσεις. Από τη μία να μη θιγούν τα ρώσικα κεφάλαια και από την άλλη να δοθεί λίστα με τους Ρώσους κεφαλαιούχους που δεν είναι αρεστοί στο καθεστώς Πούτιν. Όμως, η Κύπρος γνωρίζει ότι αν έκανε κάτι τέτοιο θα έβρισκε μπροστά της τη ρώσικη μαφία. Η οποία δεν αστειεύεται καθόλου.

Η Κύπρος φαίνεται ότι θα επιδιώξει να ποντάρει στο ρωσικό παράγοντα. Για να εξασφαλίσει και τα αναγκαία κεφάλαια για τη διάσωση των τραπεζών της και για να κλείσει την πόρτα στην έξοδο των ξένων κεφαλαίων. Το θέμα είναι τι είναι διατεθειμένη να δώσει ως αντάλλαγμα.

Όσο, λοιπόν, διαρκούν οι διαπραγματεύσεις με τους Ρώσους, τόσο θα αναβάλλεται η ψήφιση του κουρέματος από τη Βουλή. Και ως τότε η Ελλάδα θα συνεχίσει να κρατά την αναπνοή της και μαζί της όχι μόνον η Ευρώπη, αλλά και οι ΗΠΑ. Καλά, εκεί στο Eurogroup όταν αποφάσισαν για το κούρεμα δεν είχαν συνυπολογίσει όλα τα ενδεχόμενα; Τόσο πρόχειρα πήραν την απόφαση αυτή; Η απάντηση δική σας.